Sagrada Familia

Einde bouw Sagrada Família is in zicht

Over zeven jaar is Gaudí's bouwwerk, na 143 jaar bouwen, afgewerkt - op de details na

- Alex Tieleman - Bron: Eigen berichtgeving
2 De Sagrada Família rijst imposant op uit haar wijk in Barcelona. Aanvankelijk dacht Gaudí voor de bouw ervan zo'n tien jaar nodig te hebben. © Valery Sharifulin/TASS

Al 136 jaar wordt er in de Catalaanse hoofdstad Barcelona gebouwd aan de Sagrada Família. Nog zeven jaar, en dan is Gaudí's meesterwerk af. Op details na.

In de veelkleurige lichtbundels van de namiddagzon die door de glas-in-lood-ramen de Sagrada Família binnenvalt, licht het interieur op. "Gaudí wilde dat dit een plek tussen hemel en aarde zou zijn", vertelt gecertificeerd gids Rob Reurings aan een groep toeristen in de wereldberoemde basiliek. Het wemelt er van de bezoekers. Viereneenhalf miljoen mensen kwamen er vorig jaar af op het architectonische meesterwerk van Antoni Gaudí (1852-1926).

Er wordt al 136 jaar aan het godshuis gebouwd en nu is de eindstreep echt in zicht. In sneltreinvaart worden dezer dagen enorme blokken steen omhoog getakeld en schaven beeldhouwers aan ornamenten om het kerkgebouw in 2026 klaar te hebben; precies honderd jaar na Gaudí's overlijden.

cult

zine