reizen

'Hi Belgium Pass' moet meer toeristen naar België lokken

1

Buitenlandse toeristen kunnen voortaan met een ticket van 149 euro met het vliegtuig naar België reizen, er onbeperkt met de trein rijden en enkele attracties bezoeken. De initiatiefnemende luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines hoopt met het combiticket de toeristische instroom weer op niveau te brengen.

De 'Hi Belgium Pass' is een unieke samenwerking tussen Brussels Airlines, Brussels Airport, NMBS en verschillende toeristische diensten in ons land. "Alle partners leverden een aanzienlijke bijdrage om de Pass zo voordelig te maken", klonk het op een persconferentie. En ook: "Eendracht maakt macht."

"België heeft na de aanslagen van 22 maart vorig jaar aan aantrekkingskracht verloren. Het gaat ondertussen al beter, maar we zijn nog niet waar we zouden moeten zijn. Er zijn fantastische PR-initiatieven geweest, maar we hadden echt een product nodig", legt Bernard Gustin, CEO van Brussels Airlines, uit.

Voor Sophie Dutordoir was het een van de eerste persconferenties sinds ze NMBS-baas is. "Ik ben blij te zien hoe modern de NMBS vandaag al is. We zijn er op minder dan twee maanden in geslaagd een ongelofelijk product in de markt te zetten. Dat gaan we blijven aanmoedigen in de komende jaren", zei ze. "Toeristen komen graag naar België omdat het hier op culinair vlak heerlijk vertoeven is, maar we beschikken ook over een mooi historisch patrimonium. Zelf beschikken we vlakbij die toeristische trekpleisters over goed uitgeruste stations. En die stations behoren zelf tot het eigentijdse patrimonium. Denk maar aan Antwerpen-Centraal, Luik-Guillemins of Brussel-Centraal."

Unieke formule

Dutordoir wees er ook op dat de NMBS het toeristen erg gemakkelijk maakt, met een station vlak onder de luchthaven in Zaventem. "Dat station heeft een ongelofelijke groei gekend sinds 2015", aldus de NMBS-CEO. "Alleen al in het eerste trimester van dit jaar hebben we er 1,2 miljoen reizigers ontvangen. Dat zijn er 30 procent meer dan in dezelfde periode twee jaar geleden."

Ook Toerisme Vlaanderen is een enthousiaste partner, zegt senior adviseur Raf De Bruyn. "Ik ken geen gelijkaardige formule in de wereld. Dit is uniek voor de toeristische sector, die een belangrijke economische actor is. We zullen dit project ondersteunen in onze buitenlandse kantoren. We zullen alle toeristische aanbieders die we kennen, ermee kennis laten maken. En waarom zou dit project niet nog uitgebreid kunnen worden, bijvoorbeeld met De Lijn, de TEC en de MIVB? "

De 'Hi Belgium Pass' is enkel geldig voor toeristische uitstapjes in een (verlengd) weekend, vertrekkend met Brussels Airlines vanuit 50 luchthavens in 18 verschillende Europese landen naar Brussels Airport. De formule is woensdag al in stilte online gelanceerd en volgens Brussels Airlines hebben al meteen een zeventigtal buitenlandse toeristen ingetekend. Het aanbod is nog volledig dit jaar geldig, maar verschillende partners hopen dat het nog langer kan duren.