Maak kennis met Team Trump

Dit is Trumps rariteitenkabinet
Mannen, miljardairs en militairen

Het zijn miljardairs, oliebaronnen, ex-generaals en aartsconservatieven die straks het heft in handen krijgen in de regering-Trump. Maak kennis met Team Trump.
Door MAARTEN RABAEY • Realisatie SAM FEYS

In het Witte Huis

De top van zijn administratie

Reince Preibus

Stafchef

Tot vandaag voorzitter van de Republikeinse partij is Reince Priebus een van de weinigen in Trumps omgeving die gerekend kan worden tot het Republikeinse 'establishment'. Preibus zal als stafchef één doel nastreven: de president intomen en de vrede bewaren met het Republikeinse Congres.

Michael Flynn

Nationaal Veiligheidsadviseur

Ex-generaal en ex-directeur van de militaire inlichtingendienst Michael T. Flynn als Nationaal Veiligheidsadviseur van volgend president Donald Trump heeft op papier het perfecte cv voor Amerika's belangrijkste politieke inlichtingen- en veiligheidspost. Vervroegd op pensioen gestuurd door president Obama hanteerde hij een provocerend anti-islamdiscours. Hij dook vorig jaar ook op tijdens een galadiner op aan de zijde van Russisch president Vladimir Poetin, wat tijdens zijn hoorzittingen in de Senaat vragen zal oproepen over zijn loyauteit aan Amerika's nationale belangen.

Stephen Bannon

Hoofdstrateeg

Stephen 'Steve' Bannon (62) wordt hoofdadviseur van Donald Trump. De voormalige oud-directeur van Breitbart News publiceerde vroeger op zijn extreemrechtse website schotschriften tegen mainstream politici en media, tegen islam, tegen joden en tegen migratie. Hij vertoeft internationaal in dezelfde radicaal-rechtse kringen als Vlaams Belang-kopstukken, en zijn adviezen aan Trump zullen deze ideologische lijn volgen.

Jared Kushner

Hoofdadviseur, schoonzoon en vastgoedmakelaar

Schoonzoon Jared Kushner (36) wordt Trumps topadviseur in het Witte Huis. De jonge vastgoedbaron wordt verantwoordelijk voor binnen- en buitenlands beleid, vooral het Midden-Oosten en handelsverdragen. Kushner heeft volgens ingewijden net als tijdens de campagne een doorslaggevende stem bij alle belangrijke beslissingen. Trump zal Kushner goed kunnen gebruiken in het Witte Huis, maar het roept vragen op over mogelijke belangenverstrengeling. Kushner zou een doorgeefluik kunnen worden naar de broers van Ivanka, die het Trump-imperium moeten gaan leiden. Internationale politieke voorkennis kan ook commercieel van pas komen.

Mike Pompeo

CIA

Mike Pompeo (52), een Tea Party-Republikein uit Kansas, ex-officier en zakenman heeft de reputatie een veiligheidshavik te zijn. Hij wil Guantanamo langer openhouden. Pompeo wil ook, net zoals Trump in zijn campagne beloofde, het nucleair akkoord met Iran terugschroeven. NSA-spijtoptant Edward Snowden verdient volgens hem dan weer de doodstraf als hij ooit door Rusland wordt uitgeleverd.

Nikki Haley

VN-ambassadeur

De Republikeinse gouverneur Nikki Haley (44), een dochter van Indiase immigranten, wordt de VN-ambassadeur. Opvallend, want ze heeft geen buitenlandse politieke ervaring behalve zeven handelsmissies als gouverneur voor South Carolina. Haley, geboren als Nimrata Nikki Randhawa, begon haar carrière in het kledingbedrijf van haar moeder.

Scott Pruitt

Milieu-agentschap EPA

Pruitt (48) mag als klimaatnegationist en beschermeling van de fossiele energiesector het Amerikaanse milieu-agentschap (EPA) leiden dat de uitstootnormen afdwingt. Verwacht wordt dat hij het EPA vleugellam zal maken, zodat de fossiele energiebedrijven – die zijn politieke campagne sponsorden – vrij spel krijgen. De gevolgen voor het Klimaatakkoord van Parijs kunnen rampzalig zijn als de VS zijn beloftes niet nakomt.

Het kabinet

Zijn ministers

Rex Tillerson

Buitenlandse Zaken, Exxon-ceo

Met Rex Tillerson benoemt Donald Trump voor de eerste keer in de moderne geschiedenis van de VS een ceo van een multinational aan het hoofd van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Tillerson (64) stond tien jaar aan het hoofd van oliebedrijf ExxonMobil, waar hij in 1975 voor begon te werken als burgerlijk ingenieur. Diplomatie staat voor hem synoniem met keiharde zakendeals. In moeilijke investeringsgebieden als Rusland, Saoedi-Arabië en Jemen dwong hij met zijn stijl respect af. Zo kreeg hij in 2013 een onderscheiding van de Russische president Vladimir Poetin, de Orde van de Vriendschap, voor zijn werk met de Russische onderaannemer Exxon Neftegas die olie ontgint in Rusland en de Kaspische Zee. Ook kreeg hij een licentie om te boren in de Noordpoolcirkel maar dat contract werd opgeschort door Amerikaanse sancties tegen Rusland om de Krim. De mogelijke belangenvermenging tussen zijn zakenverleden en toekomstig Rusland-beleid wordt zijn heetste hangijzer tijdens de aankomende hoorzitting in de Senaat.

James 'Mad Dog Mattis'

Defensie, ex-generaal

'Wees beleefd, wees professioneel, maar met een plan om iedereen te doden die je ontmoet'. Met deze woorden stuurde ex-generaal James Mattis (66) zijn Marines de oorlog in. Nu zal met hem voor het eerst sinds 1950 een ex-topmilitair minister van Defensie worden. Mattis is veteraan van de oorlogen in Afghanistan (2001) en Irak (2003). Omdat hij meevocht in de voorste linies noemden zijn troepen hem 'Mad Dog'.

Hoewel Mattis ook bekend staat als een belezen intellectueel botste zijn stijl met huidig president Obama, die hem in 2013 ontsloeg na felle kritiek op het nucleair akkoord met Iran. Mattis is wel loyaal aan de NAVO, waar hij vroeger een interne reorganisatie leidde. Naar Trumps wens zal hij wellicht nu ook een drastische hervorming bepleiten, waarbij meer defensielasten op de schouders komen van Europa en meer focus zal liggen op terreurbestrijding.

Steve Mnuchin

Financiën, zakenbankier

Met Steve Mnuchin (53) krijgt het machtoge Treasury Department een gehaaide Wall Street-zakenman aan het hoofd. De gewezen partner van Goldman Sachs en investeerder in Hollywood-kaskrakers, zoals Avatar, kocht na de kredietcrisis de noodlijdende bank OneWest die in opspraak raakte door hardvochtig beleid ten aanzien van klanten die achterliepen met hun hypotheek. Verwacht wordt dat hij, in de beste Republikeinse traditie, belastingsverlagingen gaat doorvoeren. Zijn benoeming botst met Trumps campagneretoriek. Daarin symboliseerde Goldman Sachs symbool het 'roverskapitalisme'.

Wilbur Ross

Handel, miljardair

Minister van Handel wordt de miljardair Wilbur Ross (78), die de afgelopen decennia de 'koning van de faillissementen' werd genoemd omdat hij bedrijven opkocht, reorganiseerde en doorverkocht. Een treffend voorbeeld is hoe hij de staalmaker LTV in Ohio redde. De arbeiders, die 20 of 30 dollar per uur verdienden, werden ontslagen en via interimbureaus teruggehaald tegen een minimumloon van 9 dollar, zonder toeslagen voor pensioen en bonussen. Hetzelfde deed hij met Trumps problematische casino's in Atlantic City. Straks mag hij de omstreden handelsverdragen met Zuidoost-Azië (TPP) en Europa (TTIP) gaan (her)onderhandelen, maar krijgt ook een rol bij lastenverlaging voor bedrijven.

Jeff Sessions

Justitie, senator

Met oerconservatief Jeff Sessions als volgend justitieminister kiest Donald Trump voor een keiharde veiligheids- en migratiekoers. Sessions steunt zijn voorstel om massaal illegalen te deporteren, een muur te bouwen op de zuidelijke grens met Mexico en moslims een tijdelijk inreisverbod op te leggen. Burgerrechtenorganisaties zijn bezorgd dat hij hardvochtig zal optreden tegenover minderheden. In zijn carrière werd hij herhaaldelijk van racisme beschuldigd. Hij noemde de NAACP, de grootste burgerrechtenorganisatie voor Afro-Amerikanen, ooit 'on-Amerikaans'. In 1986 liep hij een benoeming als federaal rechter mis nadat voormalige collega's voor de Senaat getuigden dat hij de Ku Klux Klan relativeerde.

Andrew Puzder

Arbeid, ceo

Fastfood-CEO Andrew F. Puzder, een uitgesproken criticus van sociale bescherming voor werknemers, wordt nieuwe minister van Arbeid. Puzder is de CEO van fastfoodketens Hardee's en Carl's Jr. Tijdens zijn lange carrière in de privésector bouwde hij de reputatie op een fervent tegenstander te zijn van sociale rechten voor werknemers. Hij verzette zich recent nog tegen inspanningen om het recht op betaalde overuren te verruimen. Ook kant hij zich tegen het minimumloon, met als argument dat het schadelijk is voor kmo's en leidt tot banenverlies onder laaggeschoolden.

Ryan Zinke

Binnenlandse Zaken, oud-commandant US Navy SEAL’s

Ryan Zinke (55) is een oud-commandant van de US Navy SEAL’s, de commando’s van de Amerikaanse marine. Hij zal als minister de leiding krijgen over een ministerie met 70.000 ambtenaren. Zijn benoeming is een verrassing, omdat hij genoemd werd als kandidaat voor een van de twee senaatszetels van Montana die in 2018 vrijkomen. Zinke krijgt als minister het beheer over twintig procent van het federale land, waaronder de nationale parken. Hij is voorstander van het behoud van land in eigendom van de federale overheid. Dat kan hem in conflict brengen met sommige Republikeinen die voorstander zijn van privatisering van federaal land of overdracht aan de staten.

Rick Perry

Energie, klimaatscepticus

Het Amerikaanse ministerie van Energie komt in handen van een klimaatscepticus met nauwe banden met de olie-industrie. Rick Perry (66) heeft er eerder voor gepleit het door hem te leiden departement op te heffen. Onder hem zal het ministerie van Energie ongetwijfeld een willig oor verlenen aan producenten en pleitbezorgers van fossiele brandstoffen. De beoogde minister was vanaf 2000 vijftien jaar lang gouverneur van Texas, een staat met grote olie- en gasvoorraden en een invloedrijke oliesector, waarmee hij op bijzonder goede voet stond. Na zijn aftreden in 2015 kreeg de 66-jarige geboren Texaan bestuursfuncties bij Energy Transfer Partners en Sunoco Logistics, ondernemingen die samen een 1.900 kilometer lange oliepijpleiding aanleggen van de Canadese grens naar de Golf van Mexico. In North Dakota stuit het plan op sterk verzet van milieuactivisten en Sioux-indianen.

Tom Price

Gezondheid, afgevaardigde en arts

Met Tom Price (62) uit Georgia, orthopedisch chirurg en lid van het Huis van Afgevaardigden, benoemt Trump op Volksgezondheid een fel criticus van de Affordable Care Act – de zorgwet van Obama die Trump beloofde te schrappen. Price stelde als Afgevaardigde al vier plannen voor om 'Obamacare' in te trekken en de vrije markt terug vrij spel te geven. Trump zelf gaf wel al aan dat hij delen wil behouden van de wet die het aantal onverzekerde Amerikanen van 49 miljoen naar 27 miljoen deed dalen, maar het is onzeker of het Congres hem volgt. Price heeft onder de conservatieven in Huis en Senaat ook steun om de financiering terug te schroeven van Planned Parenthood, de organisatie die familieplanning begeleid – waaronder abortus.

John F. Kelly

Binnenlandse veiligheid, ex-generaal

Gepensioneerd generaal John F. Kelly (66) zal als nieuwe minister van Binnenlandse Veiligheid, een kabinetspost die bestaat sinds 9/11, een repressief veiligheidsbeleid voeren tegen illegale immigranten. Kelly is een groot voorstander van Trumps plannen om miljoenen mensen zonder papieren te deporteren en een muur te bouwen op de grens met Mexico, om de strijd tegen mensenhandelaren en drugskartels op te voeren. De misdaadbendes uit Latijns-Amerika krijgen in hem een geduchte tegenstander. Kelly gaf vroeger leiding aan Southcom, de divisie van het leger voor Midden- en Zuid-Amerika.

Betsy DeVos

Onderwijs, miljardair

Betsy DeVos (58) is een telg uit een Nederlands-Amerikaanse miljardairsfamilie uit Holland in Michigan. Volgens Forbes doneerde ze samen met haar echtgenoot Dick, erfgenaam van het miljardenconcern Amway, dit jaar 2,9 miljoen dollar aan conservatieve Republikeinse groepen. Onderwijsbonden zijn bezorgd. DeVos heeft géén ervaring in het onderwijs. Als voorzitter van de Republikeinse partij in Michigan geldt ze als invloedrijk activist tegen het publieke onderwijssysteem. Ze wil kinderen vouchers geven om naar privéscholen te kunnen gaan, wat in het voordeel speelt van de religieuze scholen waar ze als overtuigd neo -calviniste voorstander van is.

Ben Carson

Wonen en stadsontwikkeling, ex-presidentskandidaat

Met Ben Carson (65) kiest Trump voor een oerconservatieve ex-presidentskandidaat op het woondepartement, belangrijk omdat miljoenen Amerikanen hun huis verloren in de hypotheekcrisis van 2008 en nog steeds woonproblemen hebben. Carson werd als beroemd neurochirurg verwacht op Volksgezondheid. Trump wil Carson als rolmodel voor de Afro-Amerikanen, die hij in de campagne beloofde om Amerika's verpauperde binnensteden te herwaarderen. Straatarm opgegroeid ontsnapte Carson zijn armoedig ghetto. Toch heerst er bezorgdheid onder armoedebestrijders. Van Carson is bekend dat hij tegen publieke financiering is van woningen, 'omdat ze voor afhankelijkheid zorgen'.

Elaine Chao

Transport, zakenvrouw

Elaine Chao (63) moet als minister van Transport Trump helpen om zijn verkiezingsbelofte waar te maken vele miljarden dollars te investeren in het herstel van belabberde infastructuur. Nu leiden talrijke wegen en bruggen aan betonrot, spoorwegen verroesten en waterleidingen vervuilen door lood. De Aziatisch-Amerikaanse zakenvrouw diende onder ex-president George W. Bush al acht jaar als minister van Arbeid.

Krijg meer inzicht in het presidentschap van Trump. Neem nu een abonnement op De Morgen.

Foto's Reuters, AP, AFP, Getty