Woensdag 16/10/2019

vis noch vlees

Zwevende kiezers zetten laatste rechte lijn in: "N-VA wordt sowieso al de grootste"

Beeld DM

De Morgen volgt vier weken lang het denkproces van zwevende kiezers. Waarom twijfelen ze nog, en wat zal hen over de streep trekken? Nog één week hebben de Zwevende Kiezers om hun keuze te bepalen, en ziedaar: hun twijfel verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Wilfried Bellemans (67): "Veel respect voor serene campagne van Groen"
- Woont in Mechelen
- Gepensioneerd
- Stemde vorige keer op Open Vld
- Twijfelt nog tussen Open Vld en Groen

"Die strijd op televisie, zeker het debat tussen Bart De Wever en Paul Magnette, lijkt me in essentie toch preken voor de eigen kapel. Veel schieten, maar uiteindelijk wint alleen de anti-politiek. Ik heb veel respecteert voor de serene manier hoe Groen campagne voert. Bij sommige van hun standpunten heb ik wel nog een paar vragen. De Open VLD blijft me ook charmeren met hun geloof in de toekomst zonder anderen te diaboliseren. Het zal nog even twijfelen zijn tot de verkiezingen.

Het berekenen en becijferen van partijprogramma's kan geen kwaad, maar op mij maakt het geen indruk. Met cijfers kan je alles bewijzen of toch zeker interpreteren. Ik denk niet dat iemand kiest voor een becijferd model."

Beeld Wouter Van Vooren

Lies De Cat (24): "Niets meer gehoord van PVDA+"
- Woont in Gent
- Dossierbeheerder bij de VREG
- Stemde vorige keer op Groen
- Kiest voor Groen

"Ik hoor amper iets van PVDA+. Ik weet ook wel dat de gesproken media weinig aandacht aan hen schenken, maar toch. Zij moeten mij overtuigen en ze moeten ook een beetje moeite doen voor hun stem. Deze week had een PVDA+'er contact met mij opgenomen en hij wilde mij een en ander over de partij uitleggen. Ik stond daar voor open, maar ik heb vervolgens niets meer van hem gehoord. Dat is niet alleen spijtig, het heeft mij ook een beetje teleurgesteld.

"Sowieso zal PVDA+ erg sterk uit de hoek moeten komen om mij te overtuigen, want ik ben er eigenlijk uit. Mijn visie komt overeen met die van Groen en niet alleen omwille van hun ecologisch programma. Voor alle drie de parlementen ga ik op hen stemmen. Voor het Europese niveau ga ik een lijststem uitbrengen, voor het Vlaams en federaal parlement weet ik het nog niet. Ik heb nog iets meer dan een week en misschien ga ik nog eens goed naar de verschillende kandidaten kijken."

Beeld Wouter Van Vooren

Heidi Castermans (43): "Groen wil niet te snel te veel besparen"
- Woont in Vlijtingen
- Werkt voor vzw in de woonsector en is beginnend wijnbouwer
- Stemde vorige keer op Groen
- Kiest voor Groen (Europees)

"Ik heb vooral gelet op het man-tegen-mangevecht tussen Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA). Peeters viel mij tegen, hij heeft zich gewoon laten inpakken. Een heel ander debat was dat tussen Freya Van den Bossche (sp.a) en Liesbeth Homans (N-VA). Ik weet wel dat ze bevriend zijn, maar ik vond het nogal braafjes. Ze waren het zeer eens om het oneens te zijn.

"Vorige week was ik heel positief over de campagne van Open Vld. Dat ben ik nog steeds, maar ik heb mij in de tussentijd ook verdiept in de verschillende partijprogramma's. Europees valt mij op dat alleen Groen een langetermijnvisie heeft op ecologie en het zorgt ervoor dat ik daar voor hen ga kiezen.

"Op het Vlaamse en federale niveau twijfel ik nog steeds tussen de groenen en de liberalen. Groen trekt mij aan omdat ze niet te snel te veel willen besparen en rekening lijken te houden met de koopkracht. Ook federaal neig ik iets meer naar hen. Wat ik sowieso ga doen, is een lijststem uitbrengen. Ik heb, in tegenstelling tot bij de gemeenteraadsverkiezingen, immers geen persoonlijke band met de kandidaten."

Beeld Wouter Van Vooren

Paul Laureys (51): "Ik zou Peter Mertens in debat willen zien"
- Woont in Kalmthout
- Leidt eigen IT-consultancyfirma
- Stemde vorige keer op PVDA+
- Twijfelt tussen PVDA+ en Groen

"De laatste week begon ik eindelijk de persoonlijke benadering van de politici te zien. Het ging er wel hard aan toe, bijvoorbeeld in het debat tussen Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS). Ze sparen elkaar niet met hun woorden. Ik let vanaf dit moment sowieso vooral op de stijl en de vertaling van het partijprogramma. Ik denk dat ik pas de dag voor de verkiezingen een keuze maak en tot dan kijk ik 's avonds naar de debatten op televisie.

"Ik neig nog altijd naar PVDA+, maar ik zou voorzitter Peter Mertens graag eens in debat zien. Ik weet niet of dat gaat lukken, maar ik hecht daar wel belang aan. Ik heb liever dat hij het mij uitlegt, dan dat ik het hele partijprogramma zelf moet doornemen. Ik hou mij wel bezig met de strategie achter mijn stem. Ik zou graag een omschakeling in het beleid zien en daarom zweef ik tussen Groen en PVDA+. Hoe dan ook, Peter Mertens heeft weinig te verliezen en hij moet de kans krijgen om de klassieke partijen het vuur aan de schenen te leggen."

Beeld Wouter Van Vooren

Thierry Molenaar (34): "Bij N-VA is de nuance vaak zoek"
- Woont in Moen (Zwevegem)
- Marketingdirecteur
- Stemde vorige keer op Open Vld
- Stemt bijna zeker op Open Vld

"Bij het berekenen van de partijprogramma's is me opgevallen hoe dicht sommige partijen bij elkaar liggen. Zeker Open Vld en N-VA, waar ik tussen twijfel. Wel vind ik dat Open Vld meer gunstige plannen in petto heeft voor de ondernemers, terwijl ik van de N-VA op dat gebied meer had verwacht. Bart De Wever komt bij mij wel heel agressief over in de tv-debatten. Alles lijkt een zwart-wittegenstelling in zijn ogen. Daarom zijn die debatten altijd wel boeiend, je leert de mens achter het programma kennen. Dat speelt zeker mee in mijn keuze op wie ik ga stemmen.

"De nuance bij de N-VA is toch vaak zoek. Er loopt veel mis in ons land, maar alles splitsen lijkt me niet de uitweg. Solidariteit zal er altijd moeten zijn en dat is goed ook. Ik ben er nog niet volledig uit, maar het gaat toch stilaan richting Open Vld.

"Ik denk wel dat er zaken zullen veranderen na de verkiezingen. Alle partijen lijken te beseffen dat als we de sociale zekerheid betaalbaar willen houden, er keuzes gemaakt zullen moeten worden. Daarom dat ik evenzeer uitkijk naar wat er na 25 mei zal gebeuren. Het kan nog alle kanten uit."

Beeld Wouter Van Vooren

Sarah Dewaele (28): "N-VA wordt ook zonder mijn stem de grootste"
- Woont in Gent
- HR-consulente
- Stemde vorige keer op N-VA
- Stemt bijna zeker Open Vld

"Omdat ik twijfel tussen Open Vld en N-VA, heb ik de afgelopen week de programma's van beide partijen eens vergeleken. Wat me opvalt is dat ze toch wel heel dicht bij elkaar liggen. Toch denk ik dat het Open Vld zal worden op 25 mei en niet de N-VA. Ik ben tegen de splitsing van België en bovendien zie ik weinig bekwame politici in die partij. Trouwens, de N-VA zal sowieso de grootste worden, dus mijn stem hebben ze minder nodig.

"De tv-debatten volg ik in de week niet. Als ik na een dag werken thuiskom, heb ik wel wat anders te doen. In het weekend probeer ik wel te kijken, zoals naar De zevende dag. Zo vond ik de affiche van CD&V waar ze die zogezegde werkloze vrouw afbeelden die van de N-VA haar huis moet verkopen, beneden alle peil. Zeker als je weet dat N-VA en CD&V toch gaan samenwerken.

"Toch vrees ik dat er niet zoveel zal veranderen na de verkiezingen. Ik ben eens benieuwd wat er nu zal gebeuren met de hervorming van het onderwijs, de uitkeringen en de lastenverlaging. Daar is veel misbaar over gemaakt, dus als de politiek geloofwaardig wil blijven, zal er toch iets moeten gebeuren."

Beeld Wouter Van Vooren

Laura Buelinckx (27): "Keuze tussen Groen of PVDA+"
- Woont in Mechelen
- Lerares Nederlands
- Stemde vorige keer op Groen
- Twijfelt tussen PVDA+ en Groen

"Door de verkiezingsuitzendingen op televisie wordt de campagne steeds inhoudelijker. Het steekspel lijkt eindelijk enigszins voorbij. Bij mijzelf is de balans op dit moment overgeslagen naar Groen. Al moet ik daaraan toevoegen dat ik zojuist een artikel heb gelezen waarin vijf redenen stonden om op PVDA+ te stemmen en ik kon mij in ze allemaal vinden. Bovendien hebben zij nu echt de kans om een sociale oppositiepartij worden. De keuze gaat sowieso tussen die twee partijen zijn, maar ik denk dat ik zal blijven twijfelen tot de ochtend van de verkiezingen."

Beeld Wouter Van Vooren

Niki Luyten (41): "Partijprogramma's doornemen"
- Woont in Putte
- Directeur sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen
- Stemde vorige keer voor verandering
- Alles ligt nog open

"De afgelopen week zijn de politici gestopt met moddergooien naar elkaar. Er wordt eindelijk over de partijprogramma's zelf gesproken. Die programma's liggen overigens thuis in de zetel op mij te wachten. Ik had tot nu toe weinig tijd, maar dit weekend ga ik ze wel doornemen. Op dit moment weet ik immers nog altijd niet op welke partij ik ga stemmen. Bij iedereen zie ik wel standpunten waar ik mij moeilijker mee kan verzoenen. Misschien dat ik ook niet voor één partij kies, maar dat ik voor elk parlement op een andere stem."

Wie nog niet weet welke van de duizenden kandidaten zijn stem verdient, kan nog altijd terecht op de alternatieve stemtest Kandidaten'14 van De Morgen, waarin al meer dan 2.400 Vlaamse kandidaten zijn opgenomen.

Beeld Wouter Van Vooren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234