Zondag 19/01/2020

Regeringscrisis

Zweedse coalitie wordt oranje-blauwe minderheidsregering

Charles Michel. Beeld REUTERS

De Zweedse coalitie bestaat niet meer en wordt een oranje-blauwe minderheidsregering van Open Vld, CD&V en MR. Staatssecretarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld) worden minister. Maar hoe werkt een minderheidskabinet juist?

Premier Charles Michel (MR) kondigde aan dat zijn regering verdergaat zonder N-VA. De overblijvende partijen beschouwen het nakende vertrek van N-VA uit de regering dus niet als een doodvonnis. Ze zullen proberen om de periode tot aan de verkiezingen in mei te overbruggen. Daarmee krijgt België een minderheidsregering.

Concreet worden de drie huidige ministers van N-VA - Jan Jambon, Sander Loones en Johan Van Overtveldt - vervangen door twee staatssecretarissen: Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld). Zij worden allebei gepromoveerd tot minister. De verdeling van hun bevoegdheden is nog niet rond.

Een minderheidsregering is niet evident. Het betekent per definitie dat de oranje-blauwe coalitie minder dan de helft van de zitjes in het parlement in handen heeft. Daardoor heeft ze voor elke beslissing de steun nodig van de oppositie, waar dus N-VA zal bijhoren. Ook als ze straks minder populaire maatregelen moet goedkeuren, zoals besparingen of het dossier van de zware beroepen.

N-VA-voorzitter Bart De Wever beloofde zaterdagavond dat N-VA bereid zou zijn om de reeds geplande sociaal-economische dossiers mee goed te keuren vanuit de oppositie. Maar dat is geen zekerheid, vooral niet omdat de verkiezingen van mei nu heel snel naderen. Met alle partijen in campagnemodus lijkt het quasi uitgesloten dat de regering nog belangrijke beslissingen door het parlement geduwd krijgt.

Tindemans

Voorlopig lijkt het niet in zijn plannen te passen, maar premier Michel zou ook op zoek kunnen gaan naar een nieuwe partner om N-VA in de regering te vervangen. Bij sp.a zal hij in ieder geval niet moeten komen aankloppen, zegt voorzitter John Crombez. “Het beleid dat deze regering de afgelopen vier jaar gevoerd heeft, staat haaks op waar wij als socialisten voor staan. Al vier jaar lang klagen wij hun beslissingen aan. Gesteld dat de vraag komt, zou dat zelfs een belediging zijn.”

Groen vindt de vraag niet aan de orde, zegt fractieleider Kristof Calvo, maar helemaal dicht slaat hij de deur niet. “We hebben al vaak getoond dat wij bereid zijn om mee te werken aan goede oplossingen, maar uiteraard hebben wij ook onze overtuiging. Er zijn ook nog steeds veel verschillen tussen ons en de overblijvende meerderheidspartijen.”

In het verleden probeerde Leo Tindemans het al eens met een minderheidsregering in 1974, maar dat duurde slechts een half jaar. Ook Gaston Eyskens vormde in 1958 een minderheidsregering, nadat liberalen en socialisten weigerden om te besturen met de CVP. Uiteindelijk vond hij bij de oppositie in het parlement wel genoeg steun voor zijn Schoolpact, waarna de liberalen alsnog toetraden tot zijn regering.

Zowel Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten als CD&V-voorzitter Wouter Beke hadden zaterdagavond opgeroepen om het werk na het vertrek van N-VA verder te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234