Zaterdag 11/07/2020

“Zweedse coalitie heeft maar 30.000 jobs gecreëerd”

Charles Michel.Beeld BELGA

De maatregelen van de regering-Michel om de arbeidskosten te verlagen hebben slechts tot ongeveer 30.000 nieuwe jobs geleid in de privésector tussen 2015 en 2018. Dat heeft het instituut voor economisch en sociaal onderzoek van de universiteit van Louvain-la-Neuve (Ires) berekend. Dat meldt ‘Le Soir’ vandaag.

De ontslagnemende Zweedse coalitie heeft verzekerd dat het merendeel van de 160.000 banen die in de privésector is gecreëerd tijdens de legislatuur het gevolg is van de indexsprong en de taxshift. Volgens het VBO gaat het om 140.000 nieuwe jobs, de KU Leuven spreekt over 75.000.

Volgens het Ires, dat een diepgaande studie voerde over de relatie tussen de groei van het bbp en de werkgelegenheid op lange termijn, zijn de federale maatregelen goed voor een tiende van de gecreëerde jobs de afgelopen vier jaar. Het verlagen van de arbeidskosten heeft wel degelijk een impact, maar die blijft beperkt, aldus het instituut.

De werkzaamheidsgraad bij de 20- tot 64-jarigen in Vlaanderen is vorig jaar gestegen tot 74,6 procent, 1,6 procentpunt meer dan eind 2017. De grootste toename was er bij vrouwen, mensen die geboren zijn buiten de EU, hooggeschoolden en 55- tot 64-jarigen. Van deze laatste groep was voor het eerst meer dan de helft (52,5 procent) aan het werk. Dat blijkt uit een analyse door het Leuvense Steunpunt Werk.

EU-strategie in vraag

De analyse stelt de strategie van de Europese Commissie in vraag, die de EU-lidstaten een beleid van loonmatiging oplegt om de competitiviteit een duwtje in de rug te geven. Het lijkt er echter op dat de impact op de werkgelegenheid beperkt blijft en dat de strategie leidt tot een onproductieve concurrentie tussen lidstaten die leidt tot een nivellering naar beneden van de socialezekerheidsstelsels.

“Alle studies geven aan dat de combinatie van overheidsmaatregelen aanzienlijk heeft bijgedragen tot het scheppen van gunstige voorwaarden voor de jobcreatie (230.000). De genomen maatregelen hadden verschillende doelstellingen: het stimuleren van de jobcreatie, het zorgen voor gunstige voorwaarden voor het herstel van onze economie en het herstellen van het vertrouwen van het bedrijfsleven. Dit resulteerde voornamelijk in meer jobs in de privésector. Bovendien gaf de Nationale Bank aan dat, voor een bepaalde groei, de jobcreatie bijzonder intensief was in vergelijking met voorgaande jaren”, stelt minister van Begroting Sophie Wilmès (MR).

Lasten op arbeid

Voor Wilmès moet verder gewerkt worden aan “een substantiële daling van de lasten op arbeid, de flexibilisering van de arbeidsmarkt en de aanpak van de knelpuntberoepen”. De jobcreatie had nog veel sterker kunnen zijn indien er geen tekort was aan geschoolde arbeidskrachten, merkt Wilmès nog op. Daardoor raakten 141.000 vacatures niet ingevuld.

PS-Kamerfractieleider en Brussels lijsttrekker Ahmed Laaouej leest in de studie dat de regeringsmaatregelen slechts 30.000 jobs hebben opgeleverd, wat aantoont “dat het liberale model niet enkel sociaal onrechtvaardig, maar ook economisch inefficiënt is”. Voor de Franstalige socialist zijn de aangekondigde 230.000 bijkomende jobs in essentie niet zozeer het gevolg van de taxshift en andere federale maatregelen maar van de internationale conjunctuur en het beleid van de gewesten. “19 miljard euro voor 30.000 jobs maakt het werk duur”, besluit Laaouej. 

Werkgevers

De sterke jobgroei de voorbije vijf jaar is mee het gevolg van een resem beleidsmaatregelen van de Zweedse coalitie, klinkt het bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Het gaat dan in het bijzonder om de taxshift, de indexsprong en gematigde loonakkoorden. “Bedrijven gaan daardoor minder denken aan delokalisering, maar gaan hier aanwerven”, aldus Monica De Jonghe, directeur-generaal van het VBO.

Opvallend daarbij is dat de groei van het aantal jobs gelijke tred houdt met de economische groei. Waar tussen 1996 en 2000 een procent economische groei zorgde voor 0,4 procent extra jobs, is dat in de periode 2016-2018 gestegen tot 0,8 procent.

Bovendien zijn die jobs van hoge kwaliteit, klinkt het bij de werkgevers. Ze weerleggen daarbij de kritiek van de bonden, die stellen dat de bijkomende jobs vaak precair zijn. “Het zijn geen precaire jobs. Cijfers van de RSZ tonen dat bijna zeven op de tien gecreëerde jobs voltijds zijn, niet precair dus”, aldus De Jonghe. Cijfers van de Nationale Bank tonen dan weer dat meer dan zes op tien gecreëerde jobs van onbepaalde duur waren.

Toch blijft de werkzaamheidsgraad in België te laag, argumenteert het VBO. In het laatste kwartaal van 2018 werd de grens van 70 procent overschreden. Maar dat is nog steeds lager dan in de andere landen. De werkgeversorganisatie is daarom een voorstander van meer arbeidsflexibiliteit. Bedrijven moeten bijvoorbeeld de kans krijgen te experimenteren met bijvoorbeeld arbeidsduur en avond- en weekendwerk. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234