Woensdag 08/02/2023

pensioenen

Zwaar beroep? Eerst voor commissie verschijnen

Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR). Beeld BELGA
Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR).Beeld BELGA

Laat werknemers op het einde van hun carrière voor een commissie verschijnen die oordeelt of ze vroeger met pensioen kunnen. Met dat voorstel trekt de socialistische vakbond ABVV naar de finale onderhandelingen over de zware beroepen in de privésector.

Roel Wauters

Werkgevers en vakbonden staan voor de laatste ronde onderhandelingen over de zware beroepen in de privé. Het uitgangspunt blijft daarbij: wie hard labeur heeft verricht, mag sneller met pensioen.

Maar hoe weet je of je een zwaar beroep hebt gehad? Voor de ambtenaren stelden de vakbonden samen met pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) een lijst van functies op: van leerkrachten, over verpleegkundigen tot politieagenten. In de privé kiezen de sociale partners voor een andere aanpak: er moet een lijst met specifieke criteria komen, geen lijst van functies. De minister kan leven met die manier van werken. Hij zal op basis van die criteria zelf een lijst uitwerken.

In het voorjaar van 2017 presenteerden vakbonden al een uitgebreide lijst van bijna 100 werkomstandigheden die een job 'zwaar' maken. Wie vaak alleen werkt moest volgens hen sneller kunnen stoppen, wie verbale agressie ondergaat ook. Onaanvaardbaar voor de werkgevers. Veel te veel mensen kwamen in aanmerking.

De bonden hebben de lijst nu verfijnd en ingekort in de hoop de werkgevers alsnog te overtuigen. De socialistische vakbond ABVV voegt daar nog element aan toe: een speciale commissie die oordeelt hoe zwaar de carrière van de werknemer in kwestie is geweest.

"Een gelijkaardig systeem zal ook in het leven geroepen worden voor de zelfstandigen", zegt Jean-François Tamellini, pensioenspecialist van ABVV. Een medische commissie zal moeten vaststellen in welke mate zijn gezondheid heeft geleden onder zijn job.

Voor werknemers heeft Tamellini een lichtjes andere werkwijze in gedachten. De commissie zal zijn oordeel vellen op basis van de input van externe preventiediensten. Hopeloos complex? "Zij monitoren nu al het welzijn van 1,5 miljoen werknemers. Op basis van die gegevens kunnen zij vrij snel beslissen", zegt hij.

De christelijke vakbond ACV is nog niet mee in het verhaal. "We willen hier best over spreken, maar voor ons dit niet het uitgangspunt van de onderhandelingen," zegt Anne Léonard.

Perfect meetbaar

Werkgevers reageren sceptisch, zeker tegenover de nieuwe, kortere lijst. De criteria zullen volgens de bonden "perfect meetbaar" en "wetenschappelijk onderbouwd" zijn. "Maar dat claimden ze bij hun eerste lijst ook al", zegt Caroline Deiteren van ondernemersorganisatie Unizo. "En dat was hoegenaamd niet het geval." Ze vindt dat de gegevens van de preventiediensten geen goed uitgangspunt zijn. "Ze hebben net het doel om een job beter werkbaar te maken en dus net mínder zwaar."

De onderhandelingen worden bijzonder moeilijk. Morgen stond een eerste vergadering gepland, maar die werd door omstandigheden uitgesteld. De tijd dringt. Tegen eind juli wil pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) resultaten. "Ik verwacht op een significante vooruitgang", zegt hij. Als er geen compromis uit de bus komt, hakt hij zelf de knopen door.

Na de zomer laat hij het voorstel van de bonden voor de ambtenaren en de regeling voor de privé grondig doorrekenen door het Planbureau. Allicht pas na de gemeenteraadsverkiezingen stelt de regering op basis daarvan een definitieve lijst van zware beroepen op.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234