Dinsdag 14/07/2020

Politiek

Zorgt vragenuurtje voor burgers voor meer participatie in Gent?

Veli Yüksel (CD&V) tijdens een gemeenteraadszitting in Gent. Hij pleit voor de invoering van een vragenuurtje voor burgers.Beeld James Arthur

"Nu verdwijnen petities toch maar in de prullenmand." Daarom vraagt CD&V in de Gentse gemeenteraad een vragenuurtje voor burgers in te voeren. Vraag is of dat de beste manier is om burgers bij het beleid te betrekken.

Toen de Gentse CD&V-fractieleider Veli Yüksel enkele maanden geleden aan burgemeester Daniël Termont (sp.a) vroeg hoeveel petities van burgers het stadsbestuur deze legislatuur al had ontvangen, moest die het antwoord in eerste instantie schuldig blijven. Pas nadat hij zijn schepenen aansprak, kon Termont een lijst van 32 petities voorleggen. Nochtans waren ze dat lang niet allemaal, merkte Yüksel na enig opzoekingswerk. "Ik kan alleen maar concluderen dat er niets mee gedaan wordt. Petities verdwijnen in de prullenmand, en burgers krijgen geen antwoord."

Daarom stelt de CD&V'er voor om een centraal register op te richten waarin alle petities gebundeld worden, met de verplichting om de indieners van petities een antwoord te sturen op hun vraag. Een tweede voorstel, en volgens Yüksel nog belangrijker om de zogenoemde 'kloof tussen burger en politiek' te dichten, is om een vragenuurtje voor burgers in te voeren op de Gentse gemeenteraad.

Dat zou dan maandelijks doorgaan, vlak voor de eigenlijke gemeenteraad begint. De vragen moeten op voorhand worden ingediend, zodat de burgemeester of schepen aan wie ze gericht zijn de tijd heeft om een antwoord voor te bereiden. Hoe lang op voorhand die vraag binnen moet zijn, en hoe lang elke tussenkomst tijdens het vragenuurtje mag duren, is niet duidelijk. "De gemeenteraad moet de modaliteiten bepalen", zegt Yüksel.

Usual suspects

Dave Sinardet, professor politieke wetenschappen aan de VUB, vindt een vragenuurtje op zich een goede zaak als mogelijkheid om de gemeenteraden wat opener te maken. Vraag is of zo'n vragenuurtje zijn ambities kan waarmaken, namelijk de kloof tussen burger en politiek verkleinen. Sinardet: "Het risico bestaat dat je zo enkel mensen bereikt die al geëngageerd zijn, die bijvoorbeeld al in een actiegroep zitten. De usual suspects. Je moet dit dus niet voorstellen als dé inspraak van de burger. De democratie is hiermee niet gered."

Ook Wim Van Roy, coördinator van De Wakkere Burger, een organisatie die ijvert voor meer inspraak van de burger, tempert de verwachtingen. "Er is niets mis mee want het is laagdrempelig, maar in gemeenten waar dit al bestaat, blijkt dat die vragen amper het niveau van een klacht overstijgen." Als er al gebruik van gemaakt wordt. In Lochristi, waar het vragenuurtje al sinds 1996 bestaat, ziet burgemeester Yves Deswaene (Open Vld) dat er weinig belangstelling voor is. "Er komt zelfs niet elk jaar een vraag."

In Evergem stelt wel zowat maandelijks een burger een vraag in de gemeenteraad, al erkent burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) dat er betere manieren bestaan om burgers inspraak te bieden. "Ik denk dat het belangrijker is om bijvoorbeeld bij grote projecten de burgers op voorhand te betrekken."

Zijn collega uit Lochristi denkt dat de befaamde kloof in een middelgrote gemeente als de zijne nog wel meevalt. "Als burgemeester en schepenen houden wij elke week spreekuur, en daarnaast zijn we elk weekend wel op een wijkfeest of jubileum. De kans dat men ons te pakken krijgt, is vrij groot. Misschien is dat in een stad als Gent anders."

Dat denkt ook Sinardet. Gent heeft nu eenmaal meer inwoners, waardoor de afstand tussen burgers en politiek puur door de schaal al wat groter is. "Ik kan me voorstellen dat er in Gent vaker gebruik gemaakt zou worden van zo'n vragenuurtje. Al vind ik dat Gent op het vlak van participatie niet zo slecht bezig is."

De Gentse burgemeester Termont wenst niet te reageren op het voorstel, en verwijst naar Rudy Coddens, kandidaat-burgemeester voor sp.a. Die erkent dat het belangrijk is de afstand met de burgers te verkleinen, maar benadrukt dat het stadsbestuur al heel wat stappen gezet heeft. "Een vragenuurtje voor burgers valt te overwegen, maar zit niet meteen in de pijplijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234