Politiek

Zoeken naar vrouwelijke burgemeesters

1 ► Emmily Talpe (Open Ieper) wordt burgemeester van Ieper. © RV

Nu de coalitievormingen volop bezig zijn in de steden en gemeenten is het uitkijken naar het aantal mandaten dat vrouwen krijgen toebedeeld. Op het vlak van genderbalans is er nog werk aan de winkel.

Bijna een kwarteeuw na de quotawetten is nog geen 16 procent van de Vlaamse burgemeesters een vrouw. In slechts 48 van de 308 gemeenten die Vlaanderen telt, staat een vrouw aan het roer, meldt de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). Ook in de gemeenteraden en schepencollege's zijn vrouwen ondervertegenwoordigd - met 35 procent.

En dus is het nog lokaal wereldnieuws als pakweg in Ieper Emmily Talpe de eerste vrouw is die er de burgemeesterssjerp mag omgorden. Net zoals Karolien Damman in Kortemark, Lut Deseyn in Avelgem, of Elsie Sierens in Destelbergen.

Om een evenwicht te hebben zou er dus bij de nieuwe gemeenteraden en schepencollege's ruim 1.100 vrouwelijke raadsleden en 106 vrouwelijke burgemeesters benoemd moeten worden, berekende de VVSG.

Het is nog te vroeg om grote conclusies te trekken, aangezien in veel gemeenten de coalitiegesprekkengesprekken nog volop aan de gang zijn. Maar afgaande op de lijstvorming kunnen we wel al besluiten dat er nog een lange weg te gaan is.

Dossier Verkiezingen
Dossier Verkiezingen

Lees alle artikels

nieuws

zine