Donderdag 09/02/2023

politieke benoeming

Zo zit de benoemingspuzzel van premier Michel in elkaar

Premier Charles Michel (MR) Beeld Photo News
Premier Charles Michel (MR)Beeld Photo News

Premier Charles Michel (MR) is begonnen met een consultatieronde om een hele reeks politieke benoemingen rond te krijgen. Een complexe puzzel, waar elke partij maximaal wil doorwegen. En hoe zit het met de vrouwelijke vertegenwoordigers?

Roel Wauters

De premier overlegt de komende dagen één-op-één met zijn vicepremiers. Het doel is een grote benoemingsronde, die er al een hele tijd zat aan te komen, rond te krijgen. Hij laat niet in zijn kaarten kijken, de vicepremiers zelf weten op dit ogenblik nog niet welke jobs Michel allemaal wil invullen. Niet enkel zal hij rekening moeten houden met de politieke evenwichten, ook zal hij moeten toekijken dat er ook voldoende vrouwen vertegenwoordigd zijn. Maar welke functies zijn er allemaal vacant?

Directeur Nationale Bank

Vertrekt: Marcia De Wachter (CD&V)

Kandidaat: Steven Vanackere (CD&V)

Probleem: Enkel mannelijke directeurs

De benoeming van een van de zes directeurs van de Nationale Bank heeft de nieuwe benoemingsronde op gang getrokken. CD&V draagt oud-minister van Financiën voor om hun Marcia De Wachter te vervangen. Maar op die manier zijn er enkel mannelijke directeurs.

Ook in de raad van bestuur zitten nauwelijks vrouwen. Open Vld-vicepremier Alexander De Croo en N-VA-financiënminister Johan Van Overtveldt tekenden bezwaar aan. CD&V houdt voet bij stuk en zo is de kans is reëel dat Vanackere toch aan boord komt. Om de kritiek te milderen, zal Michel er moeten op toezien dat er op andere postjes wél vrouwen worden benoemd.

Steven Vanackere. Beeld EPA
Steven Vanackere.Beeld EPA

Vicegouverneur van de Nationale Bank

Vertrekt: Gouverneur Jan Smets (CD&V), hij wordt vervangen door huidig vicegouverneur Pierre Wunsch (MR)

Kandidaten: Tom Dechaene (N-VA) en Tim Hermans (Open Vld)

Probleem: Alle Vlaamse meerderheidspartijen willen de functie.

Directeur en vicegouverneur Pierre Wunsh schuift begin volgend jaar een rij op. De man met MR-etiket gaat de Nationale Bank leiden. Hij wordt niet vervangen als directeur (hun aantal gaat van zeven naar zes), maar de post van vicegouverneur komt wel vacant. N-VA en Open Vld hebben hun zinnen gezet op die functie. Hun respectievelijke directeurs Tom Dechaene en Tim Hermans zijn kandidaat. Ook CD&V zou wel willen, maar dat Vanackere als nieuweling meteen opklimt tot vicegouverneur is onwaarschijnlijk, zeker gezien de heisa van afgelopen week.

Pierre Wunsch. Beeld BELGA/BELPRESS
Pierre Wunsch.Beeld BELGA/BELPRESS

Ondervoorzitter Europese investeringsbank

Vertrekt: De Nederlander Pim van Ballekom

Kandidaat: Philippe Muyters (N-VA)

Probleem: Ook MR aast op die post, hij is een Vlaming.

De ondervoorzitter van de Europese investeringsbank is misschien nog de meest prestigieuze job die op tafel ligt. België wisselt af om de zes jaar met Nederland af om iemand af te vaardigen. Pim van Ballekom kondigde eind vorig jaar aan te stoppen, sindsdien bleef de vacature open.

N-VA is nadrukkelijk kandidaat en schuift Vlaams minister Philippe Muyters naar voren. Hij werd in 2009 door Bart De Wever weggeplukt bij VOKA en zou de job krijgen als beloning na bijna tien jaar ministerschap. Als voormalig minister van Financiën en Begroting heeft hij het geschikte profiel. Hij heeft twee mogelijke problemen: hij is geen vrouw, maar ook MR aast op die post. De premier wil dat er niet enkel Vlamingen doorgroeien naar een internationale topfunctie. Ook Johan Van Overtveldt wordt hier overigens genoemd.

Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) Beeld Photo News
Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA)Beeld Photo News

Voorzitter energieregulator CREG

Vertrekt: Marie-Pierre Fauconnier (PS)

Kandidaat: Anne Junion (MR), kabinetschef van energieminister Marghem

Probleem: Zowat elke partij wil die functie, te toegeeflijk voor Electrabel?

Marie-Pierre Fauconnier, ooit kabinetsmedewerkster bij Laurette Onkelinx (PS), staat op het punt CEO te worden van de Brusselse netbeheerder Sibelga. Haar huidige functie als voorzitter van energieregulator CREG is een erg begeerde job. De instantie moet onder meer kritisch toezien op functioneren van Engie-Electrabel, nog altijd een dominante speler op onze energiemarkt. Zowat elke partij is daarom geïnteresseerd.

Topkandidate is echter Anne Junion, huidig kabinetschef van energieminsiter Marie Christine Marghem (MR). “Toch is dat nog geen evidentie”, valt bij een andere regeringspartij op te tekenen. Er wordt gesuggereerd dat ze te coulant zou zijn tegenover Engie-Electrabel. Lees: als MR deze post wil, zal de partij elders niet te hoog van de toren moeten blazen.

CEO voor de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM)

Vertrekt (mogelijk): Koen Van Loo (Open Vld)

Kandidaat: Koen Van Loo (Open Vld)

probleem: hij is een man, ook N-VA wil de job

Bij FPIM, de holding die de overheidsparticipaties beheert, lopen er een hele reeks mandaten af aan de top. Meest in het oog springt de CEO Koen Van Loo (met een Open Vld-etiket). De Vlaamse liberalen zien hem het liefst van al op post blijven, maar ook de N-VA wil graag de job binnenhalen.

Een mogelijk nadeel voor Van Loo: hij is een man en net de Open Vld heeft van meer gendergelijkheid een strijdpunt gemaakt. Daarnaast moeten ook onder meer de twee ondervoorzitter en drie bestuurders vervangen worden.

Raad van Bestuur Bpost

Vertrekt (mogelijk): Caroline Ven

Kandidaat: Caroline Ven

Probleem: Onder meer N-VA wil graag een vertegenwoordiger.

Tot slot is de raad van bestuur van Bpost ook aan vernieuwing toe. Caroline Ven, ooit nog kabinetchef bij CD&V-premiers Yves Leterme en Herman Van Rompuy, zou graag haar mandaat verlengen. Maar ook onder meer de N-VA is kandidaat. “Nu willen de andere partijen toch ineens een vrouw weg”, klinkt het bij de christendemocraten.

Caroline Ven Beeld rv
Caroline VenBeeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234