Dinsdag 18/02/2020

veiligheid

Zo wil regering-Michel uw veiligheid verhogen

Beeld Photo News

Een gezichtsscan op uw identiteitskaart, de strengere controle van moskeeën en de verhoging van het aantal gesloten opvangplaatsen. Het verlanglijstje van de regering-Michel is lang en staat zondag op de agenda van de langverwachte superministerraad rond veiligheid. 

1. Extra plaatsen in gesloten centra

Boven op de 600 plaatsen in gesloten centra nog eens 1.000 extra. Dat is wat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) vroeg in zijn masterplan voor gesloten centra. Of hij die ook echt krijgt, is niet zeker. Extra plaatsen kosten geld en dat ligt gevoelig bij de andere coalitiepartners. In de Wetstraat circuleert een kostprijs van 40 miljoen euro voor de bouw van nieuwe infrastructuur en 39 miljoen euro per jaar voor onderhoud en uitbating. De kern beslist vandaag of het dossier zondag op de agenda komt.

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA).Beeld REUTERS

Het hoogtepunt van de migratiecrisis is dan wel voorbij, maar dat neemt niet weg dat de helft van de ingestroomde asielzoekers geen erkenning krijgt. Als zij niet vrijwillig terugkeren, dan stuurt de overheid hen terug. In praktijk ligt dat moeilijk omdat de aanhoudingstermijn voor mensen zonder papieren vijf maanden bedraagt. Die periode is vaak te kort om hun identiteit te achterhalen. Daarom wil Francken de aanhoudingstermijn optrekken tot achttien maanden.

2. Vingerafdruk en gezichtsscan op identiteitskaart

De Vlaamse liberalen schoten vorig jaar het voorstel om vingerafdrukken en gezichtsscans te bewaren op identiteitskaarten af uit privacybezwaren. Nu legt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de 'biometrische identiteitskaart' opnieuw op tafel. Als het van hem afhangt, worden onze vingerafdrukken voortaan gekoppeld aan onze identiteitskaart. Zo gebeurt dat nu ook al bij de aanvraag van een internationaal paspoort. Ook andere informatie, zoals een gezichtsscan, zou daaraan worden gekoppeld.

Beeld RV

De Privacycommissie waarschuwde net als Open Vld al dat het bijhouden van vingerafdrukken in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Om tegemoet te komen aan die bezwaren zouden de vingerafdrukken en gezichtsscans niet opgeslagen worden in een databank maar enkel gebruikt worden voor identificatie. Of dat volstaat om de coalitiepartners gerust te stellen, valt nog af te wachten.

3. Voorlopige hechtenis herzien

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is al een hele tijd bezig met de modernisering van Justitie en krijgt nu de gelegenheid een aantal dossiers af te ronden. Zo wil hij het verder hebben over de update van het Belgische strafwetboek. Die dateert uit de 19de eeuw en is dringend aan herziening toe. Tegelijk wil hij de voorlopige hechtenis herzien. Op die manier kan hij zijn belofte nakomen om de Belgische gevangenisbevolking terug te brengen tot minder dan 10.000.

Justitieminister Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA

4. Extreme moskeeën droogleggen

In de strijd tegen terreur wil financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) beter vat krijgen op de geldstromen naar moskeeën, gebedshuizen en de onderliggende vzw's. Onder meer de Grote Moskee wordt gefinancierd vanuit Saudi-Arabië, maar ook kleinere, radicale gebedshuizen hebben vaak een schimmige financiering.

Eerst en vooral zal Van Overtveldt zijn administratie vragen om meer gerichte controles uit te voeren. Er wordt eerst een algemene analyse gemaakt, waardoor de meest verdachte moskeeën eerst worden aangepakt. Daarnaast zullen alle vzw's voortaan hun inkomsten moeten bekendmaken. Minister van Justitie kondigde die maatregel eind vorige maand aan.

5. Ambulances anders organiseren

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil de financiering van de dringende medische hulp reorganiseren. Ambulanciers krijgen nu een vergoeding op basis van een wet uit 1964, waarbij het aantal gereden kilometers het uitgangspunt is.

Omdat dat systeem in de loop de jaren ruim onvoldoende bleek voor een deftige vergoeding, kwamen er links en rechts aanvullingen, via premies en subsidies, onder meer via het gemeentelijke niveau. De federale regering wil die wirwar van geldstromen stroomlijnen en het grootste deel van de kosten op zich nemen. Daartegenover staat dan wel dat de ambulances aan hogere kwaliteitseisen moeten voldoen.

Beeld Wouter Van Vooren

Probleem: deze maatregel kost geld, tot 140 miljoen euro. Iets wat deze zomer wat de regering, die deze zomer bijna 4 miljard moet besparen, best kan missen. Dit weekend neemt de regering enkel een principiële beslissing. Die over de centen volgt bij de begrotingscontrole.

Ook dit staat op het verlanglijstje:

► Achtergrond van piloten op de luchthaven zorgvuldiger screenen

► Paspoorten van vliegpassagiers grondiger controleren

► Alcoholslot vaker opleggen aan autochauffeurs die te veel drinken

► Strengere sancties voor vluchtmisdrijf

► Een update van de aanpak van foreign terrorist fighters (FTF)

► Nieuwe inspanningen inzake cybersecurity, onder andere een sensibiliseringscampagne

► Sluiting van een aantal legerkazernes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234