Donderdag 02/12/2021

Verkiezingen

Zo stemmen deze Vlamingen: "Mobiliteit heeft het grootste verschil gemaakt"

null Beeld Tine Schoemaker
Beeld Tine Schoemaker

Wekenlang zijn ze om de oren geslagen met affiches, debatten en reclamefolders. Maar zondag krijgen zij het laatste woord. Aan wie geven deze kiezers hun stem?

Volg het verkiezingsnieuws én de resultaten hier op de voet

"Fan van wat Somers in Mechelen heeft gerealiseerd"

Anja Lamon (31)
Woonplaats: Mechelen
Beroep: IT-projectmanager
Stemt voor: Bart Somers (Open Vld)

"Bij de nationale verkiezingen stemde ik op N-VA, maar in Mechelen ga ik voor de stadslijst van Bart Somers (Vld-Groen-m+). Ik ben fan van wat hij heeft gerealiseerd. Vroeger waren er buurten waar ik 's avonds liever niet kwam, maar de veiligheid is er flink op vooruit gegaan. Elk weekend zijn er evenementen. En overal duiken nieuwe parkjes op. Achter mijn huis hebben ze net een braakliggend terrein heraangelegd.

"Vooral de combinatie van Open Vld en Groen vind ik interessant. De liberalen zorgen voor investeringen en bedrijven, terwijl de groenen ervoor zorgen dat het leuk en leefbaar is om in Mechelen te wonen. Het enige nadeel van al die investeringen is dat de woonprijzen erg hoog liggen. Straks kunnen enkel tweeverdieners nog een huis betalen.

"Ik geef bewust een voorkeurstem aan Somers, want er circuleren geruchten dat hij misschien geen zes jaar zal blijven omdat hij naar Europa wil. Dat zou ik heel jammer vinden. Mijn stem moet duidelijk maken dat we hem nodig hebben als leidersfiguur." (ADB)

Anja Lamon. Beeld Tine Schoemaker
Anja Lamon.Beeld Tine Schoemaker

"Altijd trouw gebleven aan Open Vld"

Renée De Visscher (84)
Woonplaats: Dendermonde
Beroep: gepensioneerd
Stemt voor: Open Vld

"Ik stem voor Open Vld. Eerst en vooral omdat wij al jaren en jaren liberalen zijn. Mijn echtgenoot is twintig jaar volksvertegenwoordiger en vier jaar senator geweest, dus dat blijft er een beetje in zitten. We zijn altijd trouw gebleven aan Open Vld. Wij staan ook voor de vrijheid van gedachten. Iedere partij denkt dat ze het beste voor heeft, maar wij zijn ervan overtuigd dat de strekking van de liberalen de beste is.

"Een bijzonder belangrijk thema voor mij is verkeersveiligheid. Het is een van de klassieke verkiezingsonderwerpen, dus wellicht zegt iedereen dat. Er zijn te weinig fietspaden. Ze zijn er wel mee bezig maar het kan nog beter. Al moeten de auto's ook mogelijkheden krijgen, want het gedrag van de fietsers is soms grensoverschrijdend. Als er een fietspad ligt, moeten ze dat respecteren, en niet op de rijbaan gaan." (DBA)

Renée De Visscher. Beeld Tine Schoemaker
Renée De Visscher.Beeld Tine Schoemaker

"Rechtse partijen zorgen voor het welzijn van de bedrijven, niet voor dat van de burgers"

Cristina Abalos Calvo (30)
Woonplaats: Berchem
Beroep: manager voedselveiligheid
Stemt voor: waarschijnlijk sp.a

"Het is de eerste keer dat ik stem in België. Zes jaar geleden was ik hier net, maar toen wist ik nog niet genoeg van de politiek hier. Ik ben nog niet honderd procent zeker voor wie ik kies, maar ik denk voor sp.a. Ik twijfel nog tussen sp.a en PVDA, maar ik denk dat een stem voor PVDA een verloren stem is. Sp.a heeft volgens mij meer kans om iets te doen.

"Mijn voorkeur gaat sowieso meer uit naar links. Voor mij zijn de sociale maatregelen het belangrijkst. Ik kom uit een land (Spanje, DBA) waar geen werk is, en ik vind dat de linkse partijen meer zorgen voor een sociaal vangnet, voor sociale bescherming. Ik ben zelf lang ziek geweest en ik vind het heel belangrijk dat je dan ergens op kan terugvallen. Als rechtse partijen in het bestuur zitten, zorgen zij voor het welzijn van de bedrijven, en niet voor het welzijn van de mensen.

"Ik vind het wel jammer dat ik niet mag stemmen voor de provincie, omdat ik geen Belg ben. Nochtans woon ik hier toch, en worden bepaalde beslissingen bovenlokaal genomen." (DBA)

Cristina Abalos Calvo. Beeld Tine Schoemaker
Cristina Abalos Calvo.Beeld Tine Schoemaker

"Ik zie geen reden om van gedacht te veranderen"

Laurens Lavrysen (30)
Woonplaats: Gent
Beroep: postdoctoraal onderzoeker aan de UGent
Stemt voor: kartel sp.a-Groen

"Ik ben al langer sympathisant van Groen en heb ook al altijd groen gestemd. Ik stem zondag dus voor het kartel sp.a-Groen. Ik ga sowieso op redelijk wat groene kandidaten stemmen. Daarnaast ga ik ook wel stemmen voor Rudy Coddens, omdat ik ervan overtuigd ben dat hij een goede burgemeester zou zijn. Ik hoop dat hij onze burgervader wordt, dus het zou wel fijn zijn om hem ook een mandaat te geven als kiezer.

"Op basis van de afgelopen zes jaar zie ik geen reden om van gedacht te veranderen. Als ik naar Gent kijk, denk ik dat de stad aangenamer en leefbaarder is geworden. Gent is een solidaire stad waar veel beweegt, waar mensen niet in de kou blijven staan. Ik vind het belangrijk dat Gent een links-progressieve stad blijft, en dat er voortgebouwd kan worden op al het goede dat de afgelopen zes jaar al in gang is gezet.

"Wat voor mij persoonlijk het grootste verschil gemaakt heeft, is alles rond mobiliteit, omdat dat nu eenmaal iets is waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt. Ik woon in de rand van de stad en ik werk in het centrum. Alleen al om van en naar mijn werk te fietsen is het een heel pak aangenamer en veiliger geworden. Dankzij het circulatieplan, maar zeker ook door de fietsstraten en de veralgemeende zone 30." (DBA)

Laurens Lavrysen. Beeld Tine Schoemaker
Laurens Lavrysen.Beeld Tine Schoemaker

"Ik kies bewust voor één figuur"

Lowie Vercruysse (22)
Woonplaats: Hulste (Harelbeke)
Beroep: net afgestudeerd als archeoloog
Stemt voor: Michaël Vannieuwenhuyze (Open Vld)

"Ik ga zondag niet stemmen. Tenminste, niet zelf. Ik zit in het buitenland, mijn moeder heeft mijn volmacht. Ik heb alle vertrouwen dat ze zal stemmen op wie ik wil: Michaël Vannieuwenhuyze van Open Vld.

"Ik ken hem persoonlijk ook een beetje. Ik zit in de KSA van Harelbeke, hij is schepen van Jeugd. Daar heb ik gezien dat hij zich echt inzet voor de jeugd. We hadden logistieke problemen met het vorige kamp, we vonden geen vrachtwagen om al ons materiaal te vervoeren. Hij heeft ons toen echt proberen te helpen. Hij luistert als we iets zeggen.

"Het wordt wel de eerste keer dat ik op Open Vld stem, die hier met sp.a/Groen en N-VA een coalitie vormt. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen was ik nét 18 geworden, toen heb ik op sp.a/Groen gestemd, op de andere niveaus stem ik ook meestal op Groen. Maar nu kies ik bewust voor één figuur." (BVSG)

Lowie Vercruysse. Beeld Tine Schoemaker
Lowie Vercruysse.Beeld Tine Schoemaker
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234