Dinsdag 29/11/2022

Verkiezingen VS

Zo reageert de Belgische politiek op president Trump: "Dit is een schok"

Johan Van Overtveldt klinkt erg somber. Beeld Wouter Van Vooren
Johan Van Overtveldt klinkt erg somber.Beeld Wouter Van Vooren

Premier Charles Michel (MR) heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. "Het volk heeft gesproken." De grootste bezorgdheid is dat de VS zich helemaal terugplooit op zichzelf, zegt onder anderen Johan Van Overtveldt.

Roel Wauters en Jonas Muylaert

Charles Michel

"Ik wil u succes wensen in de uitoefening van deze hoge functie", spreekt Michel Trump aan. "Het volk heeft gesproken." Hij reikt de hand om samen te werken, maar heeft tegelijk een duidelijke boodschap: "Ik uit de wens dat u een verenigende president zal zijn die open staat voor een respectvolle dialoog. Ik hoop dat België en de Verenigde Staten dezelfde waarden van vrijheid en tolerantie zullen blijven verdedigen.”

Trump mag zich dus niet zomaar opsluiten binnen zijn grenzen en zich isolationistisch opstellen. In tijden van internationale terreur en klimaatverandering, zijn de relaties met de VS van cruciaal belang, vindt Michel. "De Verenigde Staten is een belangrijke bondgenoot voor vrede, veiligheid en stabiliteit in de wereld. Ik hoop dat u steun blijft geven aan het Europese project en mede de veiligheid blijft waarborgen in het kader van de NAVO.”

Bart De Wever

N-VA-voorzitter Bart De Wever van zijn kant roept op tot koelbloedigheid en realpolitik. "De VS zijn de grootste economie, de grootste militaire macht en onze historische bondgenoot", zegt hij. "We moeten afwachten welke politiek de nieuwe president en het Amerikaanse parlement gaan voeren. Het is in ons belang om de VS niet de facto aan te zetten tot isolationisme."

Hij roept op tot verantwoordelijkheidszin bij de andere politici. "Dat zal ons verder brengen dan emotionele uitbarstingen", stelt hij. "Enthousiasme is geen noodzakelijke voorwaarde om goede relaties en stabiliteit na te streven. Verantwoordelijkheidszin zal ons verder brengen dan emotionele uitbarstingen.”

Johan Van Overtveldt

Toch klinkt zijn partijgenoot en minister van Financiën Johan Van Overteldt in een eerste reactie erg somber: "Dit is een schok", zegt hij. "De vraag zal zijn wat het concrete beleid wordt van Trump, maar wat we al gezien hebben, stemt we weinig hoopvol."

Ook hij vreest protectionisme. "De geschiedenis leert ons dat we daarvan allen slechter worden, denk maar aan de jaren 30. Actie leidt tot reactie. De druk op de Europese beleidsvoerders zal dan ook zeer groot worden om te reageren en hetzelfde te doen. En uiteindelijk zullen we er allemaal op achteruit gaan, met hogere prijzen en inflatie."

Toch hoopt dat de soep niet zo heet gegeten worden. "Maar de campagne is een ding, beleid iets anders. En het zal me niet verbazen als daar een substantieel verschil in zit."

Alexander De Croo

Een gelijkaardig geluid bij Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. "Gaat hij verdelen of gaat hij verenigen? Dat is nu de vraag", zegt hij. "Hij heeft de meerderheid in Kamer en Senaat en hij kan het Hooggerechtshof samenstellen. Maar zijn speech was wel verbindend, dus dat is alvast hoopgevend."

Toch is ook hij argwanend. "Op Europees vlak hou ik wel mijn hart vast: zijn ideeën over vrijhandel waren bijvoorbeeld zeer onvoorspelbaar."

Didier Reynders

Voor MR-vicepremier Didier Reynders (MR) biedt de verkiezing van Trump net kansen voor het Europese project, onder meer via een duidelijker veiligheids- en defensiebeleid. "Er wordt in de wereld op een sterkere stem van Europa gewacht", klinkt het bij hem.

Paul Magnette & Elio Di Rupo

Aan de linkerzijde wordt er scherper gereageerd. Dat Marine Le Pen, de topvrouw van de Franse uiterst rechtse partij Front National, Trump al een van de eerste heeft gefeliciterd, zegt volgens Waals minister-president Paul Magnette (PS) alles. Zijn voorzitter Elio Di Rupo heeft het over "een bijzonder verontrustende gebeurtenis voor de rest van wereld en het Amerikaanse volk."

Meyrem Almaci

Groen-voorzitter Meyrem Almaci heeft het over een "wake-up call aan huidige politieke leiders om onvrede en bekommernissen ernstig te nemen".

Clinton heeft wat haar betreft gefaald. “Ze heeft meegedaan met de moddercatch en veel te weinig een boodschap van hoop en perspectief gebracht voor de Amerikanen. Trump kan je niet stoppen door meer van hetzelfde."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234