Woensdag 01/12/2021

Terreurdreiging

Zo moet de Belgische 'Patriot Act' er volgens N-VA uitzien

Bart De Wever, voorzitter van N-VA. Beeld Eric de Mildt
Bart De Wever, voorzitter van N-VA.Beeld Eric de Mildt

Een noodtoestand in uitzonderlijke gevallen, meer middelen voor inlichtingendiensten en gespecialiseerde terreurrechtbanken. Dat zijn enkele elementen uit het pakket antiterreurmaatregelen dat de N-VA wil voorleggen aan de regering.


De partijraad van de N-VA heeft deze namiddag unaniem het veiligheidsplan Niveau V goedgekeurd. Het gaat om wat voordien als de zogenaamde Patriot Act werd bestempeld. Voorzitter Bart De Wever liet voor aanvang van de bijeenkomst al uitschijnen dat een akkoord binnen de partij slechts een formaliteit is.

Inhoudelijk lekte de voorbije weken al heel wat uit over het plan. Zo vraagt de N-VA de mogelijkheid om noodtoestand in te roepen in zeer uitzonderlijke gevallen. "We hopen dat we de noodtoestand nooit moeten inroepen, maar op dit moment zijn we eerder een uitzondering. In Nederland, Groot Brittannië en Frankrijk bestaat zo'n kader al", zegt De Wever.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei daarover eerder in onze krant: "Ik denk niet dat ik de noodtoestand zou uitgeroepen hebben na de aanslagen van 22 maart in Brussel. Maar stel je voor dat er in die dagen daarna nog twee, drie, vier aanvallen hadden plaatsgevonden. Dan moet je een noodoplossing achter de hand hebben. Om je te verweren."

Tijd winnen

Volgens het plan zou de Nationale Veiligheidsraad de noodtoestand kunnen uitroepen bij een ernstige bedreiging van de openbare orde en publieke veiligheid. Die beslissing moet binnen de vijf dagen bekrachtigd worden door het parlement en geldt voor drie maanden. Tijdens een noodtoestand zouden huisarresten en huiszoekingen uitgevoerd kunnen worden zonder dat een rechter daar vooraf moet over oordelen. Dat om tijd te winnen. Een rechter zal wel achteraf kunnen nagaan of alles volgens de procedures is verlopen.

N-VA maakt zich sterk dat het wettelijk kader voor de noodtoestand kan worden ingevoerd via een gewone wet. Voor de partij is het uitroepen van de staat van oorlog (besluitwet van 11 oktober 1916) bij terroristische aanslagen geen bevredigende oplossing, omdat terroristen dan het statuut van krijgsgevangene zouden krijgen en bij het beëindigen van de vijandelijkheden zonder meer vrijgelaten moeten worden, wat voor N-VA onaanvaardbaar is.

Daarnaast wil N-VA vijf gespecialiseerde en beveiligde terreurrechtbanken aanduiden. Ook komt er een gespecialiseerde rechter op het niveau van de raadkamer en de Kamer van Inbeschuldigingstelling. "Op die manier vermijden we in de toekomst blunders zoals de vrijlating van de Jihadmama," zegt De Wever.

Ook moeten er meer middelen en betere coördinatie komen tussen de inlichtingendiensten.

Lokale politie

N-VA wil ook de lokale besturen en lokale politie versterken. In de voorstellen van de N-VA kan de burgemeester rechtstreeks onderzoeksdaden vragen aan het parket, moeten hulpverleners aanwijzingen van terrorisme melden en mag de lokale politie patrouilleren op het 'dark web', filmen en schaduwen.

"Met onze voorstellen blijven we volledig binnen het kader van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Europees Mensenrechtenhof (EHRM)", zei Bart De Wever na afloop. "We doen niets meer dan nu in onze buurlanden al het geval is. De tijd dat Sharia4Belgium een stel clowns of dat kalasjnikovs in Brussel een fait divers waren, is voorbij. We moeten op alles voorbereid zijn."

Of andere regeringspartijen zomaar zullen meegaan in de plannen van N-VA is nog maar zeer de vraag.

De volledige nota van N-VA over de noodtoestand vindt u hier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234