Dinsdag 07/12/2021

AnalyseFranstalig België

Zo bruin als Vlaanderen kleurt, zo groen is Brussel

In Wallonië en Brussel lijkt MR de schade te beperken, terwijl de PS verliest. Ecolo boekt beperkte winst, net als de communistische PTB. Toch ging ook in Franstalig België de aandacht vooral naar de resultaten in Vlaanderen.

De resultaten in Franstalig België kwamen door technische problemen pas laat binnen. In tegenstelling tot Vlaanderen en Brussel heeft Wallonië niet elektronisch, maar op papier gestemd. Toen vervolgens ook het netwerk bij Binnenlandse Zaken overbelast was en uitviel, leidde dat ertoe dat de resultaten pas vanaf 8 uur ‘s avonds mondjesmaat binnenliepen.

Bovendien lieten, in tegenstelling tot in Vlaanderen, de eerste resultaten geen duidelijke winnaar zien. Geen enkele partij durfde de overwinning uitroepen, maar verliezers leken er evenmin te zijn.

De groenen hoopten op de ‘9-cyclus’. Zowel 1999 als 2009 waren topjaren voor Ecolo, met verliezen tussenin. Aanvankelijk had covoorzitter van Ecolo Zakia Khattabi het over beperkte winst, later op de avond riep ze de groenen uit tot overwinnaar van de verkiezingen.

Groene golf

De voorspelde groene golf, ‘le vent en poupe’ door de klimaatbetogingen, blijkt vooral Brussel te overspoelen. Ecolo lijkt de grootste Franstalige partij in Brussel voor zowel het federale als het Brussels parlement, al waren nog niet alle resultaten binnen.

Elders in Wallonië is de groene golf eerder een flinke rimpeling op het water. Ecolo gaat er in verschillende kantons sterk op vooruit, maar het moet zich op meerdere plaatsen tevredenstellen met een derde plaats, rond de score van cdH. MR en PS incasseren allebei verliezen en zijn verwikkeld in een nek-aan-nek-race voor de eerste plaats.

De MR, de partij van uittredend premier Charles Michel, lijkt het beste stand te houden.Ze was de enige Franstalige partij in de Zweedse coalitie, waardoor Michel het de afgelopen weken hard te verduren kreeg in televisiedebatten. Hij moest als enige het beleid verdedigen en kreeg aanvallen te verduren van alle anderen. Zijn partij blijft uiteindelijk oppermachtig in Waals-Brabant, waar Michel de lijst trok. In Luik nemen de liberalen de koppositie over van de PS, al moesten een aantal belangrijke PS-kantons nog geteld worden.

Schandalen

Henegouwen en Namen lijken voorlopig voor de PS te blijven, ondanks aanzienlijke verliezen, die voor een oppositiepartij toch opmerkelijk zijn. De PS regeerde in Wallonië aanvankelijk samen met het cdH, maar werd ingeruild voor de MR, vanwege de schandalen rond Publifin en Samusocial. In het kanton Bergen, de thuishaven van PS-voorzitter Elio Di Rupo, blijft de PS de grootste, maar de verliezen zijn er aanzienlijk, zowel voor het Waals als het federaal parlement.

De communistische PTB profiteert van die verliezen van de PS en gaat er op meerdere plaatsen flink op vooruit. In de peiling was een slechte score voorspeld voor cdH, maar uiteindelijk bleek ook dat resultaat mee te vallen. Bijgevolg liggen de scores in Franstalig België dicht bij elkaar. Het Brusselse MR-kopstuk Vincent De Wolf maakte alvast een opening voor een MR-Ecolo-coalitie. “Blauw en groen kunnen uitstekend samenwerken”, zei De Wolf. “We doen dat al in verschillende gemeentes.”

Bruine golf

Door de onbesliste uitslag ging ook in Franstalig België de meeste aandacht naar de resultaten in Vlaanderen. De score van Vlaams Belang kon algemeen op afkeuring rekenen bij de partijvoorzitters, die het hadden over ‘een bruine golf’.

“Dit toont aan dat België niet gespaard blijft van de groeiende invloed van extremistische populisten, zoals in andere Europese landen”, zei Charles Michel (MR) aan de RTBF. Ahmed Laaouej, lijsttrekker voor de PS in Brussel, zei dat N-VA “het virus van de xenofobie” heeft helpen verspreiden. “Het geflirt van N-VA heeft extreemrechts geholpen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234