Maandag 22/07/2019

Politiek

Zieke die al deeltijds werkt, verliest geen geld meer

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Beeld BELGA

Wie vandaag arbeidsongeschikt is, maar toch een paar dagen werkt, zal er de komende 2 jaar financieel niet op achteruit gaan. Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) voert daartoe een garantie in, nadat bleek dat sommige zieken tot 300 euro per maand zouden verliezen. 

Het aantal langdurig zieken piekt. Meer dan 372.000 loontrekkenden en 24.000 zelfstandigen waren half 2017 meer dan een jaar ziek, zo bleek uit cijfers die De Standaard kon bemachtigen. Eind 2016 waren er daarvan 52.611 deeltijds terug aan het werk. Dat moeten er veel meer worden, is de ambitie van deze regering. "Maar sommige zieken hadden een even hoog, of zelfs hoger inkomen dan voor ze ziek werden", aldus het kabinet van bevoegd minister Maggie De Block. "Zo stimuleer je mensen niet om het werk te hervatten, als ze daartoe in staat zijn. Daarom hebben we het uitkeringssysteem hervormd." 

Ziek zijn en toch werken, hoe begin je daaraan? Stel: je bent al een tijdje arbeidsongeschikt, maar krijgt van een controlearts de toestemming om geleidelijk terug aan het werk te gaan. Zolang je niet voltijds werkt, hou je minstens een deel van je ziekte-uitkering over, die je uitzonderlijk mag combineren met een deeltijds loon. Hoeveel uitkering je precies overhoudt? Dat wordt sinds 1 april dit jaar berekend op basis van hoeveel procent je terug aan het werk gaat. Eenvoudig en transparant, klonk het bij de regering. "Voortaan weet een zieke meteen wat zijn totale inkomen is als hij één of meerdere dagen het werk hervat." 

Maar met deze nieuwe manier van berekenen, verloren sommige zieken die al deeltijds aan de slag waren ineens tot 300 euro per maand, zo berekende sp.a. Het ging daarbij vooral om mensen die weinig verdienen, en al relatief veel werkten. Dat sommigen verliezen in het nieuwe systeem is onvermijdelijk, klonk het aanvankelijk bij De Block. Toch gaat ze daar nu iets aan doen. "Want het was nooit de bedoeling dat zij ineens minder geld zouden ontvangen." Zij krijgen daarom een uitzonderingsmaatregel: wie een hoger inkomen had onder het oude systeem, behoudt dat. Tenminste voor 2 jaar, daarna wordt de maatregel geëvalueerd.

Dat geldt wel alleen voor wie nu al ziek en aan de slag was. Zieken die na 1 april hun werk hervatten, vallen onder het nieuwe systeem. "Maar sowieso geldt dat deeltijds werken altijd voordeliger is dan voltijds een uitkering te behouden." 

Ziek en toch deeltijds werken: zo bereken je vanaf nu je inkomen

Een zieke die na 1 april één dag per week terug aan het werk gaat, 20 procent dus, behoudt zijn volledige uitkering, en verdient daar een stukje loon bovenop.  Vanaf twee dagen per week verlies je ook een stukje uitkering. Werk je 40 procent, dan gaat er 20 procent van je uitkering af. Geen 40, de eerste 20 procent arbeid blijft in jouw voordeel. Bij 60 procent werkhervatting, gaat er 40 procent van de uitkering, enzovoort. Volgens De Block zal het zo altijd voordeliger zijn om deeltijds te werken, dan om te blijven steken in een uitkering. "De 20 procent loon die je verdient door te werken, is immers altijd meer dan de 20 procent uitkering die je verliest", aldus het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden