Woensdag 07/06/2023

Statiegeld

Zetten de Vlaams-nationalisten de bocht in over statiegeld?

Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) verdedigt haar verpakkingsplan in het Vlaams Parlement. Het debat duurde meer dan twee uur. Ze kreeg meer steun van de oppositie dan van de meerderheid. Beeld BELGA
Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) verdedigt haar verpakkingsplan in het Vlaams Parlement. Het debat duurde meer dan twee uur. Ze kreeg meer steun van de oppositie dan van de meerderheid.Beeld BELGA

Harde woorden vielen er in het Vlaams Parlement tussen N-VA en CD&V over het verpakkingsplan, maar het oorspronkelijke luide verzet van de grootste regeringspartij tegen het statiegeld klinkt wel steeds zachter.

Tine Peeters

Het Vlaams Parlement was niet in haar gewone – lees: gezapige – doen toen het debatteerde over het verpakkingsplan van milieuminister Joke Schauvliege. N-VA verweet coalitiepartner CD&V 'demagogie' over het statiegeld op blikjes en petflessen dat haar minister wil invoeren. Waarop Vlaams fractieleider voor CD&V Koen Van den Heuvel repliceerde: "Ik heb al geleerd dat als een N-VA'er het woord demagogie in de mond neemt, hij in de problemen zit."

Hij zou weleens gelijk kunnen hebben. N-VA lijkt in haar maag te zitten met haar aanvankelijke verbod op het statiegeld. "Nergens staat dat wij een veto stellen tegen statiegeld", zei Wilfried Vandaele (N-VA) halverwege het debat. "Wij zeggen wel dat statiegeld geen ideaal systeem is." De partij vraagt zich af wat er met de PMD-zak zal gebeuren.

Nog een kopzorg van N-VA: zullen buurtwinkels al die blikjes en petflessen wel kunnen verwerken? En de laatste vraag: zullen de grensaankopen, nu al goed voor 7 procent van de petflessen en blikjes in ons land, niet fors toenemen? "Wanneer Vlaanderen statiegeld invoert, zullen Wallonië en Brussel ook het buitenland worden", zei Vandaele.

Op veel van die vragen gaf Schauvliege al een antwoord. In haar verpakkingsplan staat dat kleine handelaars een vergoeding zullen krijgen voor hun extra onkosten. De PMD-zak wil ze gerust voor nog andere verpakkingen laten gelden.

Wat de grensaankopen betreft lijkt de kans groot dat ook onze buurlanden binnenkort (nog meer) statiegeld zullen invoeren. Vandaele wees er nog ontelbare keren op dat de producenten voor 100 procent hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "U wilt gewoon de producenten laten zeggen dat zij voor de invoer van statiegeld zijn", concludeerde Vlaams Parlementslid Tinne Rombouts (CD&V) daarop.

'Schijnproblemen'

CD&V meent dat de Vlaams-nationalisten slechts "schijnproblemen en details" aankaarten. "Ze weten ook wel dat het merendeel van de publieke opinie voor statiegeld is", zegt een hoge regeringsbron. "Ze kunnen toch moeilijk hun kiespubliek blijven schofferen?" Enquêtes tonen aan dat een ruime meerderheid van de Vlamingen voor statiegeld is. Wellicht blijft N-VA nog even dwarsliggen om geen gezichtsverlies te lijden na haar aanvankelijke veto in maart én omdat ze haar prijs wil opdrijven. "Ze spartelen tegen omdat ze dit dossier als pasmunt willen gebruiken", luidt het binnen de meerderheid. Welke eigen dossiers N-VA wil binnenhalen, is onduidelijk.

Wat de gemilderde houding van N-VA nog kan verklaren, is de brief uit Antwerpen die op het kabinet van Schauvliege belandde. Daarin houdt de coalitie van Bart De Wever (N-VA) een pleidooi voor het statiegeld. De motie die bij deze brief hoorde, was trouwens opgesteld door twee prominente liberalen: staatssecretaris Philippe De Backer en voormalig minister Annemie Turtelboom (beiden Open Vld).

De gespleten tong van Open Vld

Wat meteen aantoont dat Open Vld in een even moeilijk parket zit. De fractie in het Vlaams Parlement is duidelijk tegen de invoering. "Statiegeld is geen oplossing", zegt Vlaams Parlementslid Gwenny De Vroe. Meerdere steden en gemeenten van bekende liberalen, zoals Mechelen, Tongeren en Lanaken schaarden zich achter de Statiegeldalliantie. Net als Jong Vld: "Waar wachten we nog op?", staat op hun website. Vrijdag staat het verpakkingsplan op de agenda van de Vlaamse regering en zal misschien al duidelijk worden of N-VA haar bocht écht pakt en de voorstanders bij Open Vld het pleit winnen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234