Zondag 29/01/2023

Internationale politiek

Zelfverklaard Venezolaans president Juan Guaidó: ‘Het bevrijden van Venezuela is een zeer complex verhaal’

Venezolaanse militairen verhinderen de intrede van Guaidó in het parlement, waar zondag werd gestemd over het voorzitterschap. Beeld AFP
Venezolaanse militairen verhinderen de intrede van Guaidó in het parlement, waar zondag werd gestemd over het voorzitterschap.Beeld AFP

Exact een jaar geleden verraste Juan Guaidó de wereld. Nadat hij het voorzitterschap van het parlement had verkregen, riep hij zich uit tot president van Venezuela. Nu probeerde president Nicolás Maduro hem opzij te schuiven als voorzitter van het parlement.

Ernesto Rodriguez Amari

Zondag verhinderden Venezolaanse militairen de intrede van Guaidó in het parlement, waar werd gestemd over het voorzitterschap. Hij kon daardoor zichzelf niet opvolgen als voorzitter en werd officieel vervangen door een medestander van Maduro. Maar Guaidó liet zich later op de dag op een krantenredactie én in aanwezigheid van verschillende parlementsleden eveneens verkiezen tot voorzitter.

Hoe is de situatie momenteel in Venezuela?

Juan Guaidó: “Het vergt enorm veel concentratie en voorbereiding om de situatie in Venezuela aan te pakken. Er zijn grote uitdagingen op economisch vlak, maar ook op vlak van veiligheid, gezondheid en onderwijs. We bevinden ons in een kritieke situatie: in Venezuela is er sprake van een ernstige humanitaire crisis. De impact van de crisis op de inwoners van de hoofdstad Caracas is erg, maar op die van de inwoners buiten de hoofdstad is die nog veel groter. Mensen blijven op straat betogen om hun basisrechten op te eisen. Aan alles is er een groot tekort, zelfs aan benzine. Kan je je voorstellen dat in een land als Venezuela met de grootste oliereserve ter wereld mensen tot vier dagen moeten wachten vooraleer ze hun benzinetank kunnen vullen?”

Hebben de economische sancties die de Europese Unie aan de regeringsleden van Maduro heeft opgelegd voldoende effect gehad?

“Ze zijn zeker nuttig, maar het blijft belangrijk dat de internationale gemeenschap de waarden en normen van een democratie steunt en de dictatuur van Maduro bestrijdt. Op dit moment zijn er vierhonderd politieke gevangenen. Vele opposanten, studenten en militairen zijn zwaar gefolterd door het regime. Sommigen onder hen met de dood tot gevolg. Maduro gebruikt terreur om de bevolking schrik aan te jagen en te laten voelen dat hij de macht heeft over Venezuela. Daarom dat het zo belangrijk is om overleg te plegen tussen verschillende (Latijns-)Amerikaanse landen die lid zijn van de Limagroep (die de crisis in Venezuela moet bezweren, ERA), de Verenigde Staten en de Europese Unie. Samen moeten we maatregelen nemen tegen de regering van Maduro. Ik wil als president van Venezuela een vreedzame transitie naar democratie in mijn land realiseren.”

Op 30 april 2019 probeerde u al een staatsgreep te plegen, maar die mislukte.

“De Operatie Vrijheid, zoals we die noemden, was het gevolg van de ontevredenheid van het leger van Venezuela. Ik verwijs hiervoor naar generaal Christopher Figuera, die door Maduro is benoemd. Hij sprak zelf over corruptie binnen de regering en de relaties die Maduro onderhoudt met terroristische organisaties. Er zijn genoeg bewijzen dat Maduro paramilitairen en drugskartels helpt. Op 30 april wensten we een transitie te veroorzaken in Venezuela. Helaas zijn we daar niet in geslaagd, maar de operatie heeft wel duidelijk aangetoond dat een deel van het leger niet tevreden is.

“Vergeet ook niet dat terroristische organisaties die gesteund worden door Maduro, zoals Hezbollah en dissidenten van de Colombiaanse FARC, er alles aan doen om de overgang naar een democratie tegen te houden. Het bevrijden van Venezuela is een zeer complex verhaal. We moeten voldoende steun vinden en bruggen bouwen met partners zowel binnen Venezuela zelf als in het buitenland.”

Hebt u een militaire interventie overwogen?

“Voor mij blijven alle mogelijkheden op tafel liggen. Voor een militaire interventie heb je sterke bondgenoten nodig. Onze bondgenoten vragen op dit moment aan ons om te kiezen voor overleg en dialoog om op die manier op zoek te gaan naar een vreedzame transitie naar de democratie. Alle opties liggen nog op tafel.”

Sinds 2017 proberen 14 landen van het Amerikaanse continent, waaronder Canada, een vreedzame afloop voor de crisis in Venezuela te realiseren. Ervaart u voldoende steun van deze landen?

“De Limagroep is een enorm belangrijk platform voor de landen van de regio die voor de kant van de democratie kiezen. Het overleg gebeurt op het hoogst mogelijke niveau met zowel ministers van Buitenlandse Zaken als presidenten. Alle leden proberen tegen de dictatuur van Maduro te strijden. De voorbije drie jaar zijn er 5,5 miljoen Venezolanen uit Venezuela gevlucht, wat druk zet op de buurlanden. Daarenboven is Venezuela het paradijs voor de drugshandel van Latijns-Amerika geworden. Toch is Venezuela niet alleen een regionaal probleem; ondertussen is het land een geopolitiek probleem geworden. Afgevaardigden van grootmachten zoals de Verenigde Staten, Rusland en China, maar ook Iran zijn om die reden in Venezuela aanwezig.”

U hebt Maduro enorm onder druk gezet, maar toch bent u tot op vandaag niet gearresteerd. Hoe komt dit?

“Vorig jaar werd ik, nadat ik werd verkozen tot voorzitter van het parlement, samen met mijn vrouw gekidnapt door de inlichtingendienst Sebin. Ik heb met hen gesproken en gevraagd om mijn vrouw met rust te laten omdat ze niets met de situatie te maken had. Na een aantal uren hebben ze mij ook vrijgelaten. Ik ben ervan overtuigd dat Maduro niet zou durven om mij te arresteren en in de gevangenis te steken. Ik heb zeer veel steun bij de Venezolaanse bevolking en wereldwijd steunen ongeveer 60 landen mij als president. Het zou niet slim zijn van Maduro om mij te arresteren, maar je weet maar nooit. Intelligentie is niet zijn sterkste kant.

“Het zijn de mensen van mijn entourage die worden gearresteerd. Verschillende parlementsleden zijn ook al opgepakt en anderen zijn naar het buitenland gevlucht. Maduro probeert me op deze manier te verzwakken en schrik aan te jagen, maar ik zal nooit opgeven. Mijn doel blijft om samen met de Venezolaanse bevolking ons land te bevrijden van deze dictatuur. De internationale gemeenschap moet echter beseffen dat mijn verzet niet eenvoudig is. Verzet in een democratie is al een hele opgave, verzet in een dictatuur is enorm complex en verzet in een land met een haast onbestaande staat die nog niet eens in staat is om in basisvoorzieningen als water, medicatie en veiligheid te voorzien, is een titanenstrijd. Ik ben gelukkig niet alleen in mijn strijd. Dit is de strijd van elke burger elke dag opnieuw in Venezuela. Elke dag en elk uur sterft er in Venezuela een kind door gebrek aan medicatie. De pijn die de ouders van deze kinderen voelen, is enorm.”

Wat moet er nu gebeuren?

“In tegenstelling tot wat Maduro aan de internationale pers laat geloven, zijn wij in Venezuela geen gepolariseerd land. De meerderheid van het nationaal parlement streeft dezelfde waarden na en meer dan 95 procent van de bevolking wil dat het regime van Maduro vertrekt. Er bestaat geen strijd om de macht, maar een strijd om een waardig leven. Wat voor andere mensen ter wereld doodnormale dagen zijn, namelijk door op te staan, zich te wassen, ontbijten, te gaan werken en ’s avonds een avondmaal klaar te maken, is voor vele Venezolanen een droom geworden. Er is geen drinkbaar water, geen fruit, geen groenten, geen rijst, niets. Zich verplaatsen met het openbaar vervoer of met de wagen is niet eenvoudig en in de meeste gevallen ook zeer gevaarlijk.

“Ik probeer om de Venezolaanse bevolking weer perspectief en hoop te geven. Andere landen zoals België zouden ons kunnen ondersteunen om de ambassadeurs gestuurd door Maduro uit het land te zetten. Europa zou nog strengere maatregelen moeten nemen ten aanzien van de regeringsleden van Maduro en hun families. Toch moeten we ervoor zorgen dat in de volgende regering de aanhangers van Maduro ook een plaats krijgen in het parlement. Enkel wie misdaden tegen de mensheid pleegt, moet hiervoor gestraft worden. Anderen moeten amnestie kunnen krijgen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234