Donderdag 20/01/2022

Politiek

“Ze worden betaald met reisjes en etentjes, dat is een vorm van corruptie”: de Russische agenda van de clan rond Filip Dewinter

Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) en Filip Dewinter. Beeld Photo News
Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) en Filip Dewinter.Beeld Photo News

Filip Dewinter heeft niet enkel goede contacten met een Chinese vioolbouwer, een groep rond hem en Anke Van dermeersch reist ook regelmatig heen en weer tussen België en Rusland. Zo ook afgelopen weekend. Dient de partij van “onze mensen eerst” ook een buitenlandse agenda? “Dit zijn enkelingen die rebellie plegen tegen de partij.”

Bruno Struys

Begin deze week berichtte De Morgen dat Vlaams Belang-kamerlid Jan Penris als ‘verkiezingswaarnemer’ aanwezig was bij de omstreden verkiezingen in de Oekraïense regio’s Donetsk en Loegansk. Ook de lokale Vlaams Belang-politici Christian Verougstraete en Frank Creyelman waren daarvoor afgereisd.

Verougstraete was in oktober lijsttrekker in Oostende, Creyelman in Mechelen. Dit jaar ging Creyelman minstens vijf keer naar Moskou, die hij op zijn publieke Facebook-profiel “mijn favoriete stad” noemt. In mei was hij aanwezig bij de onafhankelijkheidsviering in Donetsk. Pro-Russische separatisten hebben in 2014 tijdens de oorlog in Oost-Oekraïne de steden Donetsk en Loegansk afgescheurd.

Beide niet-erkende republieken hielden verkiezingen op 11 november, die door de separatisten werden gewonnen. Zij kregen nadien felicitaties van de Russische president Poetin. Creyelman gaf als waarnemer in het stemlokaal een interview aan de Duitse zender ARD, maar kon of wou niet zeggen welke organisatie hem had uitgenodigd.

Ook de Vlaming Kris Roman was erbij. Roman zat tot 1994 bij het Vlaams Blok. Hij noemt zichzelf een Poetin-fan en woont de helft van het jaar net buiten Moskou.

“Mijn vliegtuigreis en hotelovernachtingen zijn bekostigd door de volksrepublieken Donetsk en Loegansk, dus ik neem aan die van de Vlaams Belangers ook”, zegt Roman.

Creyelman reageert enkel via WhatsApp. “We worden daar nooit voor betaald, behalve voor het verblijf en de vliegtuigtickets. Soms op uitnodiging van het plaatselijke parlement, soms via politieke centra en verenigingen. Voorts zeggen we wat we willen. Er is geen enkele druk.”

Frank Creyelman (Vlaams Belang) Beeld rv
Frank Creyelman (Vlaams Belang)Beeld rv

Creyelman was dit jaar ook aanwezig op het Yalta International Economic Forum op de Krim, nog zo’n gebied dat door Rusland is veroverd. Dat forum draait expliciet rond de Russische economische belangen.

Dewinter was betrokken bij de voorbereidingen, maar kon niet in Jalta aanwezig zijn. “Ik was daar graag geweest, want Poetin was aangekondigd”, zegt Dewinter. “De Russische belangen tegenstrijdig met de Vlaamse? Ik zou niet weten waarom.”

Op de Krim zat een Belgische ondernemer aan de zijde van Creyelman. Peter Vergauwen vertegenwoordigde er Flanders Maritime Port Services, het bedrijf waarvan zijn echtgenote Veerle Dillen, dochter van Vlaams Blok-oprichter Karel Dillen, zaakvoerder is. Het bedrijf staat sindsdien op de radar van de Amerikaanse ambassade in Brussel.

Filip Dewinter. Beeld BELGA
Filip Dewinter.Beeld BELGA

“Ik heb geen banden met het Vlaams Belang en ben niet uitgenodigd door de partij of door Creyelman, maar door de organisatie zelf”, zegt Vergauwen. “Ik heb daar snel ontdekt dat dat economisch forum een grote grap is, want het ging er enkel over politiek. Die annexatie interesseert me niet.”

Corruptie

Creyelman en Penris vergezelden Dewinter en Anke Van dermeersch eerder bij een omstreden bezoek aan de Syrische leider Assad. Opnieuw in het belang van Rusland, dat aan de zijde van Assad vecht. De partijleiding ziet de handel en wandel van het kliekje met lede ogen aan.

“Ze worden betaald met reisjes en etentjes, dat is een vorm van corruptie”, zegt een Vlaams Belang-ancien. “Een eerbare partij, een strijdpartij, laat zich niet door vreemde regimes omkopen. De partijtop is boos en gedegouteerd, maar Dewinter afslachten is niet zo simpel. Naarmate de partij is gekrompen, is zijn soortgelijk gewicht gestegen.”

Europees extreem-rechts herkent in Putin een harde lijn tegen LGBT en migratie. Putin steunt van zijn kant extreem-rechtse, anti-Europese partijen dan weer om de unie te verzwakken en om zijn invloedssfeer uit te breiden.

In februari dit jaar dienden Penris en Dewinter in de Kamer een resolutie in die een herziening vraagt van de sancties tegen Rusland. Op Facebook pakt Creyelman uit met zijn reizen naar Syrië, Rusland en Oost-Oekraïne, maar hij vindt niet dat hij zich laat gebruiken voor een Russische agenda. “Men moet niet achter alles complotten zoeken”, zegt Creyelman. “Ik doe dit gewoon graag. Ik heb hier nu een resem vrienden en hou van de Russische mentaliteit.”

“Het zijn enkelingen die rebellie plegen tegen de partij”, zegt Kris Roman. “Ze zijn terecht pro-Rusland.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234