Woensdag 05/10/2022
Inge Vervotte, oud-minister voor CD&V en momenteel voorzitter van zorg- en ziekenhuisgroep Emmäus.

PolitiekInge Vervotte

Ze stapte moegetergd op, maar CD&V snakt naar haar terugkeer

Inge Vervotte, oud-minister voor CD&V en momenteel voorzitter van zorg- en ziekenhuisgroep Emmäus.Beeld ID/ Stefaan Temmerman

Als het aan CD&V lag, was ze het wit konijn bij de verkiezingen vorig jaar. Meer nog, nadien kon ze minister worden. Sinds de coronacrisis snakt de partij nog meer naar de terugkeer van ex-minister Inge Vervotte naar de politiek. Maar valt ze ooit te overtuigen?

Roel Wauters en Ann Van den Broek

“Natuurlijk zouden we haar met open armen ontvangen, mocht ze willen komen”, zegt vicepremier Koen Geens. “Ze zou een aanwinst voor de partij zijn”, vult Vlaamse viceminister-president Hilde Crevits aan. “Maar ik denk dat ze al een keuze heeft gemaakt.” Oud-voorzitter Wouter Beke: “De kans is reëel dat ze de boot afhoudt, al hoop ik hartsgrondig dat ik me vergis.”

Vraag aan een willekeurige CD&V’er, topper of partijsoldaat, wat hij denkt van Inge Vervotte: ze zouden haar meteen weer inlijven. Ze zien nog steeds haar potentieel, zeker nu de partij op de sukkel blijft. Na de verkiezingsnederlaag, waar de CD&V net onder de 15 procent zakte, geven de laatste peilingen niet veel tekenen van beterschap. In ‘De stemming’ van De Standaard en de VRT haalt de CD&V geen 12 procent meer.

De partij snakt naar nieuwe boegbeelden. Kris Peeters kende een weinig glamoureuze aftocht naar Europa, oud-voorzitter Wouter Beke zit in het verweer als minister van Welzijn en binnenlandminister Pieter De Crem kondigde al meermaals zijn afscheid aan. Zeker in de belangrijke provincie Antwerpen is er bloedarmoede; daar braken lijsttrekkers Koen Van den Heuvel en Servais Verherstraeten de voorbije verkiezingen geen potten. Met Vervotte zouden ze net daar een stemmenkanon kunnen binnenhalen, mét de nodige geloofwaardigheid.

Conner Rousseau van haar tijd

Begin jaren 2000 bestormde ze als de Conner Rousseau van haar tijd de Belgische politiek. Op haar 26ste, exact de leeftijd waarop Rousseau sp.a-voorzitter werd, mocht ze in 2004 aan de slag als minister van Welzijn voor de CD&V. In een mum van tijd groeide ze uit tot een van de boegbeelden van de partij en een electoraal zwaargewicht. In 2012 stapte ze op, moegetergd door politieke spelletjes. Ze werd voorzitter van de zorg- en ziekenhuisgroep Emmäus. Het geeft haar bij de CD&V-achterban een aura van integriteit. Ze zou onbeschadigd kunnen terugkeren.

Sinds de coronacrisis kwam Vervotte ook opnieuw nadrukkelijk in beeld. Met enkele weloverwogen mediaoptredens maakte ze indruk in christendemocratische middens. Er was het paasinterview in De Standaard, waar ze pleitte voor ‘meer liefde en verantwoordelijkheid’, en haar passage in De afspraak, waar ze een scherpe analyse maakte van de corona-woon-zorgcentra. Ze slaat de juiste toon aan en zegt waar het op staat, zo is de analyse. Niet voor niets zei communicatieadviseur Jan Callebaut eerder al in Humo: “Misschien moet voorzitter Joachim Coens Vervotte proberen terug te halen.”

Maar zal het ook zover komen? Ze werd recentelijk nog twee keer gevraagd, telkens was haar antwoord neen. Toenmalig voorzitter Wouter Beke polste haar twee zomers geleden of ze geen Vlaams lijsttrekker wilde worden in de provincie Antwerpen. Het plan lag op tafel om bij de verkiezingen van 2019 een duo te vormen met ex-Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Samen konden ze het bloeden in de provincie Antwerpen stelpen. Na een lang gesprek met Van Eetvelt in september bleef ze overtuigd: de reden waarom ze destijds stopte met politiek stond voor haar nog steeds overeind.

Toch zou Beke haar nog een tweede keer opbellen, toen in september vorig jaar de posten voor de Vlaamse regering verdeeld werden. Hij vroeg Vervotte als minister van Welzijn, de sector die ze door en door kent. Na rijp beraad bedankte ze opnieuw voor de eer, Beke sprong zelf in het gat. Hij worstelde eerst met besparingen, daarna met de coronacrisis. De CD&V heeft het plots bijzonder lastig op Welzijn, nochtans traditioneel de corebusiness van de partij.

Was het met Vervotte anders geweest? Onmogelijk te zeggen. Haar beslissing had niet noodzakelijk te maken met de nakende besparingen en van corona was nog geen sprake. De voornaamste reden: in haar huidige job, als bestuurder van de grootste zorg- en ziekenhuisgroep in Vlaanderen, bekleedt ze al een machtige positie op het veld. Ze kan mee het beleid uitstippelen. Alleen, de aspecten die haar op de politiek deden afknappen, zijn er veel minder aanwezig: minder profileringsdrang en ellebogenwerk, geen medestanders die zich plots genadeloos kunnen opstellen. “In 2012 heb ik bewust de persoonlijke keuze gemaakt om over te stappen naar de zorgsector”, zegt ze zelf. “Een boeiende sector waar heel wat in beweging is.”

Vervotte legt de eed af als Kamerlid, op 6 juli 2010. Even later neemt ze haar oude functie als minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven weer op, om in 2012  afscheid te nemen van de politiek. Beeld BELGA
Vervotte legt de eed af als Kamerlid, op 6 juli 2010. Even later neemt ze haar oude functie als minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven weer op, om in 2012 afscheid te nemen van de politiek.Beeld BELGA

Achter de schermen blijft ze haar rol spelen. Ze blijft een klankbord voor de partij, zeker als het gaat over welzijn en gezondheidszorg. Beke belt haar regelmatig als hij met vragen zit over de zorgsector, tijdens de coronacrisis meer dan ooit. Als vanzelfsprekend belandde ze in het maatschappelijke relancecomité dat de Vlaamse regering oprichtte om de sociale gevolgen na de coronacrisis binnen de perken te houden. Wanneer de regering topjobs moet invullen, valt haar naam wel eens. Onlangs nog in de zoektocht naar een nieuwe voorzitter voor de VDAB.

Valt ze intussen wél te vermurwen om op de voorgrond te treden? Neen, zegt ze zelf. Er lopen ook geen concrete gesprekken, geeft voorzitter Coens aan. Al kan dat snel veranderen als er straks een federale regering gevormd wordt. Wat als CD&V straks een departement als Volksgezondheid of Werk binnenhaalt? Vervotte zou een logische naam zijn.

Toch blijven er ook dan nog fundamentele vragen. Een wissel op echte vernieuwing is Vervotte niet, laat staan een nieuw gezicht. Is een strategie ingegeven door nostalgie naar een tijd waarin het allemaal beter ging, wel de juiste? Straks neemt ze het op tegen Rousseau en co, smaken de recepten van twintig jaar geleden dan nog even vers?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234