Zondag 21/04/2019

Interview

"Ze riepen: 'Hey, sexy chocolade, kom eens hier.' En niemand kwam tussenbeide"

Félicia Mukendi-Kalonji: 'Soms denk ik: voeren die politici een showke op?' Beeld Tine Schoemaker

Op 14 oktober trekken duizenden jongeren voor het eerst naar de stembus. Elke dag laat De Morgen een van die 'Voting Virgins' aan het woord. Vandaag: Félicia Mukendi-Kalonji (19) uit Lebbeke. Politiek is volgens haar een toneelstuk geworden.

"Soms kijk ik naar de politiek en denk ik: voeren die een showke op? Moet er geen beleid meer gevoerd worden? Neem nu het bericht over 'sexy lingerie voor mannen' van staatssecretaris Theo Francken (N-VA), zo'n gedoe om niets", zegt Félicia Mukendi-Kalonji.

De rechtenstudente heeft vaak het gevoel dat de politiek om eigenbelang draait, en niet om het volk. "Ze lijken vooral zichzelf in een goed daglicht te willen stellen", zegt ze. "Dat maakt me wantrouwig over politici, ja. Vrienden delen die mening. Bij momenten lachen we ermee. Waar zijn ze eigenlijk mee bezig?"

Wie is Félicia Mukendi-Kalonji?

* Geboren op 13 november 1998

* Woont in Lebbeke

* Studeert rechten aan de KU Leuven

* Gaat voor CD&V stemmen

"Al moet ik toegeven dat er bij jongeren ook een gebrek aan kennis is, inclusief mezelf. Eigenlijk weet ik niets over de Wetstraat. Bij mij thuis kwam dat nooit aan bod, en op de middelbare school evenmin. Er moet meer politiek in het curriculum komen. Enkel zo kunnen jongeren een doordachte keuze in het stemhokje maken."

Veel te links

Volgens Mukendi-Kalonji gaan steeds meer mensen rechts stemmen. "En ik heb daar begrip voor. Justitie en veiligheid moeten hoger op de agenda. Als vrouw voel ik me op straat niet altijd veilig. 'Hey, sexy chocolade', 'lekkere chocolade, kom eens hier' hoorde ik vorige week op klaarlichte dag in Leuven. What the fuck? En niemand van de omstaanders kwam tussenbeide."

"Vrouwonvriendelijk gedrag is zodanig genormaliseerd dat mensen er niet meer van opkijken. Ik vind dat niet normaal. Soms ben ik echt wel bang dat die mannen mij iets gaan aandoen."

Félicia gaat binnenkort voor het eerst stemmen. Beeld Tine Schoemaker

Naast meer veiligheidsmaatregelen verwacht ze ook meer aandacht voor diversiteit. "Ik zet de televisie aan en ik zie niemand die op mij lijkt. Hoe beschamend is dat? Aan de unief is het even erg. Ik studeer nu twee jaar rechten en ik heb nog maar twee vrouwelijke professoren gehad. De universiteit is een echte mannenwereld. Samen met onderwijs- en mediabonzen moet de politiek diversiteit bevorderen."

Mukendi-Kalonji's keuze op 14 oktober ligt dan ook vast: in haar thuisstad Lebbeke gaat ze voor CD&V stemmen. "Ik heb het gevoel dat ze het dichtst bij mijn standpunten aanleunen: mooi in het midden, de lokale sp.a is veel te links."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.