Zaterdag 28/05/2022

Politiek

Wouter Van Besien (Groen) verlaat de nationale politiek en stapt over naar bankensector

Wouter Van Besien. Beeld Eric de Mildt
Wouter Van Besien.Beeld Eric de Mildt

Voormalig Groen-voorzitter Wouter Van Besien verlaat de nationale politiek, zo kondigt hij aan. Volgende maand start hij als coördinator duurzaam en ethisch bankieren voor de Gentse VDK Bank.

Redactie en Belga

Van Besien kondigt zijn carrièreswitch aan in een interview met De Zondag. “Ik blijf geloven in de politiek. Dat is boeiend én belangrijk. Maar het schouwspel, dat ben ik beu. En ik heb het nog geen seconde gemist”, zegt hij daarin. De 48-jarige Antwerpenaar raakte vorig jaar niet herverkozen in het Vlaams Parlement. Hij blijft wel zeker gemeenteraadslid in Antwerpen, maar er wordt nog besproken of hij ook fractieleider blijft.

In een toelichting aan Belga legt Van Besien zijn overstap naar de bankensector uit. Een andere aanpak door financierders is een belangrijke sleutel voor een duurzame economie, zegt hij. VDK Bank, een spaarbank met wortels in de christelijke arbeidersbeweging, neemt volgens Van Besien “een unieke plek” in met haar aanpak. “Bij VDK is er geen fixatie op kortetermijnwinst. Ze gaan voor een fair rendement, dat op termijn niet alleen voor de bank, maar ook voor de klanten, de werknemers en de maatschappij goed is.”

Geëngageerd

Van Besien werd op 1 november 1971 geboren in Bonheiden en bracht zijn jeugd door in Haacht. In het Dijleland groeide de zoon van een mechanograaf en de uitbaatster van een winkel in breiwol en kinderkleren op tot een geëngageerde en progressieve tiener, die actief was voor 11.11.11, de Wereldwinkel en vooral de Chiro. Politiek kwam Van Besien tot wasdom aan de KU Leuven, waar hij sociologie studeerde.

Het duurt echter nog even vooraleer Van Besien zich volop in de politiek stort. In 1998 wordt hij eerst nationaal secretaris van de Chiro. Drie jaar later waagt hij dan toch de stap en gaat aan de slag bij Agalev in Antwerpen. Eerst op het partijsecretariaat en nadien als medewerker van schepen Erwin Pairon en Vlaams parlementslid Freya Piryns. De partij beleeft nog even hoogdagen, maar in 2003 dient de kiezer de groenen een historische dreun toe. Agalev belandt onder de federale kiesdrempel en verzeilt in een existentiële crisis.

Agalev wordt Groen! en Van Besien, die het in 2006 tot districtsschepen in Borgerhout schopt, is één van de jonge veelbelovende krachten die een modernere en professionelere partij nastreven. Inhoudelijk moet de partij volgens hen een breder palet aan thema’s bespelen en haar ecologische dna verzoenen met een duurzaam economisch verhaal. Als bezieler van het Horizonproject over de inhoudelijke vernieuwing van de partij speelt Van Besien een sleutelrol in dit debat en in 2007 haalt hij bij de voorzittersverkiezingen als nobele onbekende een verrassende 42 procent van de stemmen, voor kopstukken als Bart Staes en Jef Tavernier.

Mieke Vogels, die het pleit wint, bombardeert Van Besien later tot ondervoorzitter en een jaar later, in mei 2009, wordt Van Besien uiteindelijk toch partijleider. Als enige kandidaat, met Björn Rzoska aan zijn zijde, haalt hij 89 procent van de stemmen. Van Besien belandt nu vol in de nationale schijnwerpers, zeker na de federale verkiezingen van 2010, wanneer Groen! mee aan tafel mag schuiven om te praten over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde en een nieuwe staatshervorming. Legendarisch zijn de beelden waarop een wat onwennige Van Besien in een gammele Toyota Corolla van een vriend arriveert op het koninklijke paleis.

Groen! aan de kant geschoven

Maar wanneer het sociaaleconomische luik wordt aangesneden en de toekomstige regering van Elio Di Rupo vorm begint te krijgen, wordt Groen! genadeloos aan de kant geschoven. Het schaadt de positie van Van Besien niet. In 2010 wordt hij met 94 procent van de stemmen herverkozen tot voorzitter en krijgt hij een vers mandaat om de partij om te turnen tot een geloofwaardige beleidspartij. Intussen is Van Besien ook districtsvoorzitter van Borgerhout geworden, waar hij zich volop kon bezighouden met persoonlijke stokpaardjes als ruimtelijke inrichting en duurzame mobiliteit.

Groen had het uitroepteken al laten vallen toen de partij haar score bijna verdubbelde bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Van Besien wordt verkozen vanop de tweede plaats op de lijst, na lijsttrekker Meyrem Almaci. Twee jaar later wisselen de twee Antwerpse kopstukken van stoel. Van Besien laat het partijvoorzitterschap aan Almaci en zelf treedt hij in haar voetsporen als fractieleider in de Antwerpse gemeenteraad. Van Besien was sinds de verkiezingen van 2014 ook Vlaams parlementslid, maar aan zijn horizon doemde dan de slag om de Sinjorenstad in 2018 al op.

Uitdager van Bart De Wever

Van Besien profileert zich in die Antwerpse kiesstrijd als de grootste uitdager van N-VA-burgemeester Bart De Wever, maar zijn ambities krijgen een knauw wanneer het kartel met sp.a implodeert. Groen boekt niettemin een grote overwinning en springt van vier naar elf zetels, maar het lukt niet om de positie van De Wever aan het wankelen te brengen. Uiteindelijk zet de burgemeester een Bourgondische coalitie met Open Vld en sp.a in de steigers, zonder Groen.

Bij de verkiezingen van 2019 volgt een nieuwe tegenvaller, wanneer Van Besien als lijstduwer geen zetel in het Vlaams parlement kan binnenhalen. Even later lekt in de pers een vlammende interne nota van zijn hand, waarin hij de campagne van Almaci en Kristof Calvo afbrandt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234