Donderdag 08/06/2023

Interview

Wouter Van Besien (Groen) is half jaar na verkiezingen nog werkloos: ‘Ik wéét niet wat ik ga doen’

Wouter Van Besien. Beeld Florian Van Eenoo Photo News
Wouter Van Besien.Beeld Florian Van Eenoo Photo News

Ruim een half jaar na de verkiezingen is Wouter Van Besien (Groen), die zijn zitje in het Vlaams Parlement moest afgeven, nog werkloos. “Ik wéét nog niet wat ik ga doen. Ik wens mezelf voor 2020 in elk geval een interessante job.”

PHG

Hartje Borgerhout, Bar Bakeliet. Wouter Van Besien (48) is amper binnen als een oudere man met een Jan Peumans-tongval om een foto vraagt. De man die in 2018 tegen Bart De Wever om de sjerp van 't Stad streed, haalt zijn hartelijkste lach boven en stemt toe. Hier zit geen ongelukkige politicus. “Op dit moment verloopt mijn leven tegelijkertijd relaxed én spannend, omdat het alle kanten uit kan. We zullen zien wat er in 2020 uit de bus komt. Intussen heb ik tijd om met mijn vrouw (Danielle Dierckx, directeur van kunstencentrum De Roma, red.) naar het theater te gaan en met mijn zoon naar de film. Ik heb veel periodes gekend dat mijn job alles opslorpte. Eens wat afstand nemen: dat doet je goed.” In welke richting Van Besien een nieuwe job zoekt, wil hij niet kwijt.

Schuld van Anuna?

Bij de verkiezingen van mei strandde Groen in Antwerpen op vier zetels in het Vlaams Parlement. Te weinig voor Van Besien. “Ik heb er altijd rekening mee gehouden dat ik eruit kon vallen. Lijstduwer: dat was een risico. Maar ik heb toegezegd en dus moet ik achteraf niet zagen.”

Tot maart krijgt hij nog een uittredingsvergoeding. De suggestie dat Groen stemmen heeft verloren door de heisa rond klimaatactiviste Anuna De Wever, stuit op een heftige ‘nee’. “Ik had gehoopt dat het debat over een klimaatbeleid niet zou polariseren. Omdat we allemaal in dezelfde boot zitten. Maar politiek gaat vandaag meer over wié je bent dan over wát we moeten doen. Ik zie een trendbreuk ontstaan tussen stad en platteland. Ik ben een overtuigde stadsmens, maar we moeten ook zorgen voor een sterk platteland. We moeten dat hele identiteitsidee overstijgen dat ‘tot welk volk je behoort’ zou bepalen voor wie je moet stemmen.”

Wat Van Besiens gezin - met een vijfjarig dochtertje plus drie tieners - zélf zoal doet voor het klimaat? “Na onze verhuis hebben we alles volledig geïsoleerd. In ons nieuwe huis stond nog een oude airco. Die haalden we eruit. De elektriciteit komt van Ecopower (burgercoöperatie rond hernieuwbare energie, red.). We hebben één auto: een Toyota Prius (een hybride wagen, red.). Die gebruiken we alleen als het echt nodig is. In de stad haast nooit, behalve voor grote inkopen.”

Ongelukkig met zijn statuut als werkloze is Wouter Van Besien (48) allerminst.
Ongelukkig met zijn statuut als werkloze is Wouter Van Besien (48) allerminst. "Ik heb eindelijk tijd om met mijn vrouw naar het theater te gaan en met mijn zoon naar de film."Beeld Florian Van Eenoo Photo News

Stop met dat theater

Intussen vecht Van Besien tegen de besparingen in de culturele sector. “De Roma ontsnapt er niet aan. Maar goed, ik ben hun woordvoerder niet, hé. Danielle en ik houden onze professionele bezigheden gescheiden.”

Ook de actualiteit in de Wetstraat volgt hij op de voet. “Het is al langer duidelijk dat N-VA en PS samen geen regering willen of kunnen vormen. Vroeg of laat komt er een paars-groene of een regenboogregering. Stop dan maar met het theater errond. Begin met het échte werk. Ik hoop dat de partijen die dat gaan doen daar enthousiasme in zullen leggen. Maak er een wérvend project van.”

En dan is er natuurlijk nog de Antwerpse gemeenteraad. Van Besien leidt er de oppositie met een fractie van elf Groenen. Dat had anders kunnen zijn, als de partij toch in een coalitie met N-VA was gestapt. “We hebben drie gesprekken gevoerd, met open vizier. Maar ik heb me uiteraard nóóit geroepen gevoeld om andermans programma uit te voeren. De Wever wilde geen toegevingen doen op betaalbaar wonen, mobiliteit en samenleven. Cruciale domeinen voor ons.”

Sp.a hapte wél toe. Van Besien toont zich mild voor de gewezen kartelpartner - “De socialisten krijgen samen met Open Vld wat ruimte in de eigen speeltuin” - maar ziet deze coalitie toch vooral de lijn van de eerste legislatuur-De Wever doortrekken. “De politie krijgt alles wat ze vraagt. De stad investeert in mobiliteit, maar zonder echte keuzes voor een duurzaam model. Steden die dat aandurven, doen het nochtans economisch goed. Kijk naar Gent. Tram en bus zijn in Antwerpen om te huilen.”

Wat wenst hij de Antwerpenaar en zichzelf in 2020 nog toe? “Gezondheid staat op één. En ik hoop dat iedereen die er nog naar zoekt een leuke en betaalbare woning vindt. Voor mezelf: een interessante job. En doe er maar een prijs bij voor ‘den Antwerp’.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234