Maandag 30/01/2023

Interview

Wouter De Vriendt en zijn vriend Kristof Calvo: ‘Kristof verliest in zijn gedrevenheid soms mensen onderweg’

Voormalig Groen-fractieleider Kristof Calvo en zijn opvolger Wouter De Vriendt Beeld Photo News
Voormalig Groen-fractieleider Kristof Calvo en zijn opvolger Wouter De VriendtBeeld Photo News

Kristof Calvo zet een stapje achteruit in de Kamer en laat de leiding van de Vlaamse groenen voortaan over aan zijn vriend - “ja, dat bestaat in de politiek” - Wouter De Vriendt. Die moet de partij opnieuw uit de verf laten komen, nu ze niet langer aan de zijlijn staat. “Maar wij zetten niet in op showpolitici.”

Fleur Mees

“Als je vriendschap zoekt in de politiek, dan moet je een hond kopen”, liet een Antwerps burgemeester zich ooit ontvallen, maar Kristof Calvo (34) en Wouter De Vriendt (43) zweren bij hoog en laag wél de echte vriendschap gevonden te hebben bij elkaar. Als we hen niet tegenhouden, kletsen ze het hele uur vol met anekdotes over Oostendse visnetten en Brusselse caféavonden.

Maar nu de ene vriend af en toe naar Nederland spoort om zich te herbronnen, is het aan De Vriendt om zijn partij Groen, na het interne gerommel en het ministerdebacle eind vorig jaar, een eigen stem te geven. “Ik ga niet ontkennen dat we als partij wat zoekende zijn.” Al voegt de kersverse fractieleider er meteen aan toe hoe gunstig de sterren wel niet staan voor een groene partij. “Mentaal welzijn, de groene transitie, sociaal beleid: dat zijn thema’s die hoog op de politieke agenda - en die van onze partij - staan.”

Ziet u de toekomst echt zo rooskleurig in? Voorlopig komt Groen toch nog niet echt uit de verf.

De Vriendt: (fel) “Onze partij heeft echt een stempel gedrukt op het regeerakkoord. Door de coronacrisis is er ook de historische kans om het op een andere - vaak groene - manier aan te pakken. En als je kijkt naar onze ministers, dan is er echt wel reden tot optimisme. Tinne raast als een wervelwind door de Wetstraat en gaat één van de grootste knopen doorhakken, de kernuitstap. Petra De Sutter wordt gewaardeerd door vriend en vijand.”

… maar ze heeft niet echt de bevoegdheden waarmee ze in de kijker kan lopen. Ik bedoel maar: de partij moet op meer inzetten dan enkel haar twee ministers.

De Vriendt: “We zijn nog zoekende, dat klopt. Maar een ernstige groene partij, waar mensen op kunnen bouwen, maakt uiteindelijk altijd het verschil. Wij zetten gewoon niet in op showpolitici.”

Calvo: “Mensen keren zich vandaag niet af van de politiek om dat er te weinig spektakel is, maar omdat er te weinig beleid is. Parlementsleden worden betaald om wetten te schrijven, niet om op Instagram te zitten. Ik denk echt dat er een markt is voor een ernstige, progressieve politiek.”

Is sp.a niet ernstig genoeg? In tegenstelling tot Groen waait daar wel een nieuwe wind, waar naar verluidt heel wat groenen jaloers op zijn.

Calvo: “Nee, wij zijn niet jaloers! Ik beschouw sp.a niet als een bedreiging. Onze concurrent heet écht niet sp.a. Ja, er leeft wel kritiek binnen de partij, maar ik geloof echt dat we bij Groen een leger aan talent hebben.”

Een leger dat nog steeds de reputatie heeft met het vingertje te wijzen. Moet Groen dat in de toekomst anders aanpakken?

De Vriendt: “We mogen inderdaad niet altijd uitgaan van het eigen grote gelijk. Niemand heeft de waarheid in pacht, ook Groen niet. Maar er moet vooral een andere politieke stijl komen. Partijen moeten elkaar niet altijd beschouwen als concurrenten. Niet alles wat uit de oppositie komt is per definitie slecht en de oppositie moet ook niet alles afkraken wat de meerderheid voorstelt. Als je zo aan politiek doet, ga je geen resultaten boeken.”

Het is wel geen geheim dat 2020 niet het jaar van Groen was.

(stilte) De Vriendt: “Kristof blikt misschien nog eens terug, maar ik kijk naar de toekomst. Ik heb mij van de zomer zo’n koersfiets aangeschaft. Dan ga ik toch ook niet constant achteruit kijken…”

Nu fiets je wel rond de vraag heen.

De Vriendt: “Alles is al gezegd en geschreven over wat er in onze partij gebeurd is. Die bladzijde is nu echt wel omgeslagen. Met sterke parlementsleden, twee bijzonder goede ministers en de rest van de partij hebben we echt alles in handen om er een succes van te maken.”

Maar toch ga jij je ideeën over de grens zoeken, meneer Calvo.

Calvo: “Ik blijf actief in de Kamer, hé. Ik ben een politiek dier, maar die dagjespolitiek, de afmattende concurrentie op de kleinste verschillen, die obsessie met de volgende peiling… Ik ben dat gehakketak echt beu. Dat is ook wel één van de redenen waarom ik deze keuze gemaakt heb. Voor mij is corona hét herexamen van de progressieve politiek. Het was wel het moment om het stokje door te geven, maar niet om op te geven. Ik ben dan ook blij dat ik na het hele ministergedoe niet zo flauw ben geweest. Maar ik wil wel minder met de waan van de dag bezig zijn.”

Dat mag Wouter nu gaan doen als nieuwe fractieleider.

Calvo: “Ik beloof dat ik niet als een schoonmoeder over de schouder van Wouter ga kijken.” (lacht)

De Vriendt: “Eén schoonmoeder is al genoeg.” (grinnikt)

Calvo: “Wouter gaat een nieuwe wind laten blazen. Had hij bij een grotere partij gezeten, dan was hij al lang minister geweest.”

Ik heb mij laten vertellen dat jullie vrienden zijn. Ik dacht dat vriendschap niet bestond in de Wetstraat.

Calvo: “Het is niet dat we elke dag de deur bij elkaar plat lopen hé. Maar de afgelopen jaren hebben we wel veel aan elkaar gehad.”

Zijn jullie dan niet eerder goede collega’s dan vrienden?

(lange stilte) Calvo: (bulderlacht) “Jij mag de vraag beantwoorden, Wouter.”

De Vriendt: (grinnikt) “Het is écht wel vriendschap. Kristof zakt ook af en toe af naar Oostende, naar onze strandcabine. Mijn drie dochters zijn trouwens helemaal zot van hem.”

Calvo: “Voor corona hadden we de gewoonte om op op het einde van de politieke week op café te gaan, op het Brusselse Vrijheidsplein.”

De Vriendt: “Na corona gaan we onze duit weer in het zakje doen hé, Kristof. We zullen eigenhandig meewerken aan de relance van de Brusselse horeca.” (lacht)

Kennen jullie elkaars slechte eigenschappen?

Calvo: “Een paar dingen mocht ik niet zeggen. (grinnikt en denkt na) Wouter mag soms wat meer verontwaardigd zijn, stoutmoediger zijn.”

De Vriendt: (lange stilte) “We gaan daar straks een keer over praten.”

Calvo: (bulderlacht)

En van meneer Calvo?

De Vriendt: (diepe zucht) “Kristof is heel gefocust, maar in al zijn gedrevenheid verliest hij soms de mensen onderweg.”

Jullie gaan dus regelmatig samen een pint pakken, maar gaan jullie ook samen op vakantie?

Calvo: “Nee, op vakantie gaan heb ik wel eens gedaan met Tinne Van der Straeten. Deze zomer zijn we naar de Opaalkust geweest.”

De Vriendt: “Ik heb Kristof graag, maar ik ga er mijn gezin niet voor in de steek laten.” (lacht)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234