Maandag 21/10/2019

Sudan-affaire

Wouter De Vriendt: "Als CD&V al in het midden ligt, dan is het plat op de buik"

Groen-kamerlid Wouter De Vriendt schuwt de harde woorden voor CD&V niet: "Als de CD&V al in het midden ligt, dan is het plat op de buik." Beeld BELGA

Groen is "bijzonder teleurgesteld" in de houding van CD&V in de Sudan-affaire. De christendemocraten maken het "onmenselijke" asielbeleid van staatssecretaris Theo Francken mogelijk, zei Kamerlid Wouter De Vriendt donderdag in De Ochtend.

Groen is "bijzonder teleurgesteld" in de houding van CD&V in de Sudan-affaire. "Dat Theo Francken samenwerkt met een dictatuur en vlakaf liegt tegen het volk en de premier, is te gek voor woorden. CD&V maakt dit inhumaan beleid mee mogelijk. Als de partij al in het midden ligt, dan is het plat op de buik", zei Kamerlid Wouter De Vriendt in De Ochtend.

Donderdagmiddag houdt de Kamer het eerste plenaire debat over de Sudan-affaire sinds het kerstreces. Die zaak verspreidde de afgelopen weken een parfum de crise in de federale regering: staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) kreeg het zwaar te verduren van de partners in de meerderheid - en dan vooral van CD&V - omdat hij tegen de premier had gelogen over een geplande repatriëringsvlucht naar Sudan. Maar na tussenkomst van N-VA-voorzitter Bart De Wever ging de storm weer liggen. De christendemocraten bonden maandag na afloop van het partijbureau in. "Het ontslag van de staatssecretaris is niet aan de orde", zei voorzitter Wouter Beke.

Ook voor N-VA-fractieleider Peter De Roover is er niets aan de hand. De staatssecretaris heeft de premier "te laat ingelicht over iets wat hij zelf in eerste instantie niet wist", maar heeft inhoudelijk wel juist gehandeld door een geplande repatriëringsvlucht naar Sudan te annuleren tot na het onderzoek over getuigenissen van foltering, verdedigt hij zijn partijgenoot. Bovendien heeft de staatssecretaris de wet gevolgd bij de repatriëring van Sudanezen. "Wij doen wat verschillende andere landen doen. Mensen in illegaliteit moeten gerepatrieerd worden, en dat is volgens de regels gebeurd."

Een opschorting van de samenwerking met Sudan, zoals Groen vraagt, is volgens De Roover een bijzonder slecht idee. "De samenwerking met Sudan stoppen, betekent dat geen enkele Sudanees in geen enkele omstandigheid nog kan worden teruggestuurd. Groen pleit dan eigenlijk voor complete open grenzen voor Sudanezen", zegt de N-VA-fractievoorzitter.

Volgens Wouter De Vriendt vraagt de partij enkel dat er geen Sudanese identificatiemissies meer in ons land worden ontvangen. "We moeten die mensen zelf kunnen identificeren en ons asielbeleid in eigen handen nemen. Wij pleiten helemaal niet voor open grenzen, maar toelaten dat gerepatrieerde migranten worden gefolterd, is toch een brug te ver."

"Vlaamse Trump"

De kwestie heeft intussen ook The New York Times gehaald. De gerenommeerde krant noemt staatssecretaris Francken "the Flemish Trump", de Vlaamse Trump. De krant haalt de mosterd bij CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy, die de communicatiestijl van Francken vergeleek met die van de Amerikaanse president Donald Trump.

 Francken zelf is niet opgezet met de vergelijking. "Come again?", schrijft hij op twitter. Hij antwoordt met een interview dat eerder op Terzake werd uitgezonden - voor de gelegenheid ondertiteld in het Engels - waarin hij zegt dat hij "niet tegen migratie is en dat ook nooit is geweest". Eerder noemde The Washington Post de staatssecretaris al een "anti-immigratie hardliner".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234