Woensdag 30/11/2022

AchtergrondPolitiek

Wouter Beke (CD&V) krijgt het ook aan coalitiepartners niet meer uitgelegd

Wouter Beke. Beeld ID/Bart Dewaele
Wouter Beke.Beeld ID/Bart Dewaele

Staat Wouter Beke (CD&V) er stilaan alleen voor? De minister van Welzijn zwoer in het parlement dat hij níéts te maken heeft met het ontslag van een expert die kritisch voor hem is geweest. Hij deed dat echter zo ongeloofwaardig dat zelfs zijn eigen partijgenoten én coalitiepartner N-VA hem lieten zwemmen.

Jeroen Bossaert

Vorige week kwam naar buiten dat professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent) begin augustus plotseling verwijderd is uit de Stuurgroep Contactonderzoek. De wetenschapper zetelde al sinds april in die expertengroep als vertegenwoordiger van VIVEL, een onafhankelijke netwerkorganisatie van de eerstelijnszorg. Enkele dagen voor De Maeseneer verdween, had hij een interview gegeven in Knack waarin hij zich bijzonder kritisch uitliet over de ziekenfondsen en minister Beke. Die laatste belde hem eerst persoonlijk op om verhaal te halen en twee dagen later verscheen in het verslag van de Stuurgroep het volgende zinnetje: “Vraag van Minister Beke aan VIVEL om zich intern te beraden over haar afvaardiging binnen deze Stuurgroep.”

Zowel het kabinet van de minister als het Agentschap Zorg & Gezondheid bevestigden per mail dat het kritische interview de rechtstreekse aanleiding was voor die opmerkelijke vraag. Ze bevestigden ook dat VIVEL zich moest ‘beraden’ of de organisatie nog langer in de groep wou zetelen als het De Maeseneers woorden zou steunen. Veel duidelijker wordt een (politiek) dreigement niet.

De minister zelf ziet dat helemaal anders. “Ik zeg het klaar en duidelijk: ik heb nóóit om het ontslag van De Maeseneer gevraagd”, herhaalde hij tot twee keer toe in het parlement. “VIVEL heeft dat zelf beslist.” Volgens Beke was het sowieso de bedoeling dat de professor op een bepaald moment plaats zou ruimen voor de directrice van VIVEL, Caroline Verlinde. Dat zou binnen de organisatie zo afgesproken zijn. “En De Maeseneer is vandaag overigens nog steeds haar plaatsvervanger. Dus eigenlijk is hij zelfs niet weg uit de stuurgroep.”

Het vreemde is dat de professor daar vorige week zelf niet van op de hoogte was, dat hij in geen enkel verslag als plaatsvervanger wordt vermeld en dat hij aan de leden van de Stuurgroep zelfs nog een brief stuurde waarin hij zei te betreuren hoe zijn exit verlopen was. Ook publiekelijk sprak de professor over het feit dat ‘een beetje meer respect’ op zijn plaats was geweest. Vreemde woorden voor een man die nooit tot ontslag gedwongen zou zijn.

Ongeloofwaardig

Het was oppositiepartij sp.a die Beke het felst onder vuur nam. “Denkt u écht dat wij uw uitleg geloven”, zuchtte parlementslid Hannes Anaf. “U draait zich in allerlei bochten en komt hier met een volstrekt ongeloofwaardige verklaring. Er staat letterlijk in het verslag dat ‘Minister Beke’ aan VIVEL vraagt om zich te beraden over de afvaardiging. Dat verslag is gelezen en goedgekeurd door uw kabinet. En nu komt u zeggen dat u nooit aan VIVEL heeft gevraagd om de professor te vervangen? Wie liegt hier: de opsteller van het verslag of u?”

Dat Beke daarop niet kon of wou antwoorden, kwam zijn geloofwaardigheid niet ten goede. Want ook Groen en PVDA bleven op die zere plek duwen. “Moeten we het verslag geloven of niet?” Beke zweeg.

Dat deden overigens ook zijn partijgenoten. Geen enkel CD&V’er voelde zich geroepen om de zwemmende minister te redden. Coalitiepartner N-VA maakt het helemaal gênant voor Beke, want parlementslid Lorin Parys haalde scherp uit. “Meneer de minister, ik geraak niet wijs uit uw uitleg. Het is duidelijk dat de vraag om De Maeseneer te vervangen van u kwam, dat staat zwart op wit. Wat u hier verklaart, kan ik niet rijmen met de feiten.”

Parys maakte de link met de Christelijke Mutualiteit, die zeer sterke banden heeft met het kabinet-Beke. De professor was immers vooral kritisch voor de ziekenfondsen en in mindere mate voor Beke. CM-voorzitter Luc Van Gorp zetelt overigens in de Stuurgroep Contactonderzoek en ook de vertegenwoordiger van het kabinet is een CM-werknemer. Net als de adjunct-kabinetschef. Hebben zij Beke gedwongen om De Maeseneer eruit te duwen? De minister ging er niet op in. Het bleef bij: “Ik heb nóóit gevraagd om het ontslag van de professor.” Niemand in de zaal leek dat te willen geloven.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234