Woensdag 21/08/2019

Parlement

Wilfried Vandaele (N-VA) verkozen tot nieuwe voorzitter Vlaams Parlement

Wilfried Vandaele. Beeld BELGA

Het Vlaams parlement heeft N-VA’er Wilfried Vandaele tot nieuwe voorzitter verkozen. Er waren zoals verwacht geen andere kandidaten. Het was Filip Dewinter (Vlaams Belang) die als tijdelijk voorzitter de stemming in goede banen moest leiden. De PVDA protesteerde tegen de rol van Dewinter met pancartes met de tekst ‘Niet in onze naam’.

Na het ontslag van Kris Van Dijck donderdag, vatte eerste ondervoorzitter Dewinter de stier bij de horens en riep als waarnemend voorzitter het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement samen om zich te buigen over de opvolging van Van Dijck.

Op die vergadering gisteren heeft N-VA als grootste partij haar kandidaat, Wilfried Vandaele, voorgedragen. Een poging van Vlaams Belang om Filip Dewinter langer aan te houden als voorzitter, namelijk tot de vorming van ee nieuwe Vlaamse regering, werd van tafel geveegd door de andere partijen. “Dewinter langer houden als voorzitter was voor ons geen optie. Dewinter is iemand die voortdurend anderen schoffeert, ook gisteren nog, iemand die op de koffie gaat bij Assad. Dat is onhoudbaar voor de geloofwaardigheid van het parlement”, zei Groen-fractieleider Björn Rzoska.

PVDA protesteerde tegen de rol van Dewinter. Beeld VTM Nieuws

Dewinter betreurde de houding van de andere partijen. “We hebben hier vier voorzitters gehad op vier weken tijd. Het zou goed geweest zijn dat men had gekozen voor het herstel van de geloofwaardigheid van dit parlement, maar ik stel vast dat men opnieuw kiest voor de carrousel van de politieke benoemingen”, aldus Dewinter.

Op de figuur zelf van Wilfried Vandaele heeft niemand kritiek, integendeel. “Een goede keuze”, aldus Rzoska. “Het is iemand die boven de mêlee staat en iemand die ervoor kan zorgen dat de rust en geloofwaardigheid terugkeert”, klonk het. “Vandaele is een zeer gewaardeerd parlementslid. Hij kent ook de manier van werken van het parlement door en door”, zei ook N-VA-fractieleider Matthias Diependaele. 

Filip Dewinter leidt vandaag de vergadering tot Wilfried Vandaele officieel tot voorzitter is verkozen. Beeld VTM Nieuws
Kris Van Dijck (N-VA) naast Filip Dewinter (Vlaams Belang) op de 11-juliviering in het Brusselse stadhuis donderdag. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden