Vrijdag 07/10/2022

NieuwsNederland

Wilders definitief veroordeeld voor ‘minder Marokkanen’: schuldig aan groepsbelediging

PVV-leider Geert Wilders, geflankeerd door de Haagse lijsttrekker Leon de Jong, liet zijn toehoorders in 2014 scanderen dat er minder Marokkanen moeten komen in Nederland.  Beeld Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis
PVV-leider Geert Wilders, geflankeerd door de Haagse lijsttrekker Leon de Jong, liet zijn toehoorders in 2014 scanderen dat er minder Marokkanen moeten komen in Nederland.Beeld Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

De Hoge Raad, de hoogste rechtsinstantie van Nederland, bevestigt dat politicus Geert Wilders vanwege zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak schuldig is aan groepsbelediging. Het vonnis is nu definitief.

Elsbeth Stoker en Wil Thijssen

De Nederlandse extreemrechtse politicus deed zijn omstreden uitspraken in 2014, tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij vroeg zijn toehoorders of ze “meer of minder Marokkanen” wilden. Nadat het publiek “Minder, minder!” had gescandeerd, antwoordde hij: “Dan gaan we dat regelen.”

De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar niet voor haatzaaien. Ze legde hem geen straf op, omdat met het vonnis “voldoende recht is gedaan”.

Groepsbelediging

In hoger beroep hield het aanzetten tot discriminatie geen stand. Het gerechtshof oordeelde in september vorig jaar wel dat er sprake is van groepsbelediging, en dat Wilders met die veroordeling voldoende is gestraft. Met de uitspraak van de Hoge Raad is hiertegen geen beroep meer mogelijk.

Volgens de rechters zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting en heeft Wilders die overschreden. “Een politicus heeft ook de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat” – in dit geval het tegengaan van discriminatie.

Het hoogste rechtscollege van Nederland heeft de zaak niet inhoudelijk herbeoordeeld, maar uitsluitend geanalyseerd of het hof correct naar de feiten heeft gekeken.

‘Politiek proces’

Wilders vindt dat hij betrokken is in een politiek proces, waarin toenmalig minister Ivo Opstelten van de VVD, de Nederlandse liberalen, en het Openbaar Ministerie aanstuurden op zijn vervolging. Het gerechtshof veegde dat argument van tafel. Van politieke bemoeienis is niets gebleken, oordeelde het hof op basis van honderden documenten die door het parket en het ministerie van Justitie en Veiligheid waren verstrekt.

Wilders noemde de uitspraak van het hof “totaal onacceptabel” en Nederland “een corrupt land”. De rechtszaak tegen zijn uitspraken sleept al jaren aan. Extra onderzoek, een toegekend wrakingsverzoek waardoor de rechters in hoger beroep vervangen moesten worden en het coronavirus leidden tot vertraging.

Ongeacht de uitkomst van de rechtszaken zal de extreemrechtse politicus niet inbinden, kondigde hij in september aan. “Ik zal altijd, veroordeling voor groepsbelediging of niet, de waarheid blijven spreken, wat de consequenties ook zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234