Vrijdag 31/03/2023

Verenigde Staten

Wie was Linda Tripp (1949-2020), de vrouw die Bill Clinton bijna ten val bracht met de Monica Lewinsky-tapes?

Linda Tripp praat met de pers nadat zij in juli 1998 heeft getuigd voor een jury in Washington over de affaire van president Clinton met Witte Huis-stagiair Monica Lewinsky. Beeld AP
Linda Tripp praat met de pers nadat zij in juli 1998 heeft getuigd voor een jury in Washington over de affaire van president Clinton met Witte Huis-stagiair Monica Lewinsky.Beeld AP

Linda Tripp, de vrouw die Bill Clinton bijna ten val bracht met haar onthulling over zijn affaire met Monica Lewinsky, is woensdag op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van borstkanker. Voor de een was ze een voorloper van de #MeToo-beweging, voor de ander een politiek gemotiveerde intrigante.

Bert Lanting

Tripps onthullingen over Clintons affaire met Lewinsky leidden tot een impeachmentproces tegen de Democratische president, dat hij begin 1999 uiteindelijk overleefde.

Tripp werkte onder president Clinton enige tijd in het Witte Huis en had zich gestoord aan de manier waarop hij met sommige medewerksters omging. Ze speelde al met het idee een boek te schrijven over haar ervaringen, met de titel Achter gesloten deuren: Wat ik zag in Clintons Witte Huis, toen ze Lewinsky leerde kennen.

Die vertrouwde haar toe dat ze een seksuele affaire met Clinton had gehad toen ze stage liep bij het Witte Huis. Voor Tripp was dat aanleiding om haar vaak uiterst intieme gesprekken met Lewinsky stiekem op te nemen. Ze raadde Lewinsky ook aan de befaamde blauwe jurk met zaadvlekken van de president niet naar de stomerij te brengen, maar als bewijs te bewaren.

Inmiddels had Tripp al contact gelegd met speciaal aanklager Kenneth Starr, wiens onderzoek tegen Clinton wegens een onroerendgoedaffaire op niets was uitgelopen. Tripps opnamen van haar gesprekken met Lewinsky boden Starr een kans om de jacht op Clinton voort te zetten, ditmaal omdat de president loog over zijn affaires met Lewinsky en andere vrouwen.

Verklikker

Lewinsky voelde zich verraden door haar 24 jaar oudere vriendin toen ze na het laatste telefoongesprek met Tripp door FBI-agenten werd opgehaald voor een verhoor over haar affaire met Clinton. “Ik haat Linda Tripp”, zei ze tegenover een jury die moest beslissen of er verdere stappen tegen de president moesten worden genomen.

In Democratische kringen werd Tripp verguisd als een onbetrouwbare verklikker die Clinton om politieke redenen ten val probeerde te brengen. Donald Trump, toen nog een onroerendgoedmagnaat in New York met een playboyreputatie, noemde haar “de duivel zelve”. Toen hij zelf een impeachmentproces aan zijn broek kreeg, veranderde Trump van mening: volgens hem was Clinton terecht aangeklaagd.

Tripp zelf verdedigde haar besluit om Clinton aan de schandpaal te nagelen. Volgens haar zag Clinton vrouwen als “een soort enorm ontbijtbuffet”. “Hij was de leider van de vrije wereld en zij (Lewinsky) was een stagiair, een kind dat ook nog eens emotioneel heel jong was voor haar leeftijd.”

Na het opkomen van de #MeToo-beweging kreeg ze meer erkenning voor wat ze had gedaan. Maar veel Amerikanen bleven haar toch zien als iemand die zich door de Republikeinen had laten gebruiken voor een poging om Clinton af te zetten wegens zijn leugentjes over de affaire. De Senaat sprak Clinton uiteindelijk vrij. Maar Clinton kon het toch niet laten wraak te nemen op Tripp. Op de laatste dag van zijn presidentschap werd Tripp door het Pentagon ontslagen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234