Woensdag 22/01/2020

Afscheid Onkelinx

Wie treedt in de voetsporen van Onkelinx?

Laurette Onkelinx kondigde aan dat ze ten laatste in 2019 stopt met politiek. Beeld BELGA

Wie volgt Laurette Onkelinx op? Die vraag weerklinkt nadat het PS-kopstuk deze week haar afscheid van de politiek aankondigde. In de Kamer zit volgende maand een nieuwe fractieleider, en ook de zoektocht naar een nieuwe Brusselse voorzitter begint.

Voor het fractieleiderschap worden onder meer de namen van Kamerleden Ahmed Laaouej, Karine Lalieux en Frédéric Daerden genoemd. Daarover moet de komende weken uitsluitsel komen.

Moeilijker wordt wellicht de opdracht om een nieuwe voorzitter van de Brusselse PS-afdeling aan te duiden. In theorie geeft Onkelinx de fakkel na de verkiezingen van 2019 door, maar het valt niet uit te sluiten dat ze haar vertrek nog vervroegt. "Ze zal de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar afwachten", zegt RTBF-journalist Alain Gerlache. "Als die voor de PS op een afstraffing uitdraaien, houdt Onkelinx het mogelijk al eerder voor bekeken."

Binnen de Brusselse PS wordt dan ook nu al gekeken wie in haar voetsporen kan treden. De door de partij opgelegde decumulregel speelt daarbij een belangrijke rol. Minister-president Rudi Vervoort en Brussels burgemeester Philippe Close willen vooral hun huidig mandaat behouden en zijn in eerste instantie geen kandidaat om de Brusselse afdeling te leiden.

Lokaal mandaat

Laaouej en Lalieux zouden daar, in het geval dat ze naast het fractieleiderschap grijpen, wel oren naar kunnen hebben. Beiden hebben heel wat politieke ervaring. "Het feit dat ze een vrouw is, speelt in Lalieux' voordeel", schetst Gerlache. De overige topfuncties bij de PS worden immers allemaal door mannen bekleed. Wat gezien de Brusselse bevolkingssamenstelling dan weer voor Laaouej pleit, is het feit dat hij een migratieachtergrond heeft. Bovendien heeft hij geen uitvoerend lokaal mandaat. Lalieux heeft in Brussel dan weer een forse schepenportefeuille en zou dus moeten kiezen.

PS-Kamerlid Ahmed Laaouej. Beeld Photo News

Partijvoorzitter Elio Di Rupo kan ook een wat onbekendere naam uit zijn hoed toveren, stipt Gerlache aan. Dan komt bijvoorbeeld Rachid Madrane in beeld. De minister van Jongerenwelzijn en Sport in de Franse Gemeenschapsregering geldt als een consensusfiguur. Bovendien staat hij bekend als vertrouweling van Onkelinx, van wie hij begin jaren 2000 een tijdlang woordvoerder was.

Wie het wordt, is nog even afwachten. De beslissing over het fractieleiderschap brengt mogelijk al wat meer duidelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234