Woensdag 27/10/2021

Kindergeld

Wie mag uw kindergeld betalen? Als ouder kiest u dat straks zelf

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Niet langer de werkgever, maar de ouders zullen straks kiezen wie hun kindergeld uitbetaalt. De sector staat voor een revolutie en moet voortaan zelf zieltjes winnen.

Wie betaalt vandaag het kindergeld uit? Heel wat ouders zullen het antwoord schuldig moeten blijven, omdat die keuze tot nu toe de werkgever toekwam. Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2019 zullen de ouders voortaan zelf beslissen, zo kwam de Vlaamse regering overeen. Doen ze dat niet, dan staat de overheid in voor de betaling.

Het dwingt de kinderbijslagfondsen om zelf actief naar klanten te gaan hengelen. "Voor ons is dit een heel grote stap", zegt Rik Verhulst van Kidslife Vlaanderen. "Eerder moesten wij ons richten op bedrijven, een afgesloten markt. Nu op de mensen zelf. We moeten uit de schaduw treden."

Het gevolg is dat ze hun service gaan opvijzelen. "Als kinderbijslagfonds hebben we meteen zicht op wie bijvoorbeeld een kind met een handicap heeft", zegt Verhulst. "Wij kunnen die mensen meteen attent maken op extra tegemoetkomingen op stedelijk of gemeentelijk niveau, en dat ook meteen in orde maken."

MyFamily, het kinderbijslagfonds van Xerius, gaat vooral inzetten op gebruiksvriendelijkheid, met bijvoorbeeld eenvoudige online formulieren om het kraamgeld aan te vragen. Zwangere vrouwen die werken als zelfstandigen zullen meteen worden ingelicht dat ze ook recht hebben op gratis dienstencheques, iets wat ze ook meteen in orde kunnen brengen.

Het klantenbestand zal niet in één klap leeglopen. Wie nu al kinderen heeft en dus klant is bij een fonds, zal dat in eerste instantie ook blijven. Maar vanaf 2020 kunnen zij ook veranderen van uitbetaler.

Vanaf dat moment ligt de concurrentiestrijd helemaal open, maar verwacht geen stunts. De uitkeringen zijn wat ze zijn en de verschillende fondsen hebben afgesproken geen agressieve marketingcampagnes te voeren. Wel willen ze actief klanten rekruteren door informatie te verschaffen over de sociale en financiële kant van het ouderschap. Sociale media zijn daarbij essentieel, klinkt het.

Pijlers vertimmeren

De evolutie doet denken aan de manier waarop mutualiteiten elkaar de laatste jaren bekampen, door extraatjes als een saunabezoek toe te voegen aan hun ziekteverzekering. Daarbij lag de ontzuiling aan de basis, nu gooit de Vlaamse regering de markt open op aandringen van de N-VA.

De kinderbijslagfondsen zijn historisch gezien het verlengstuk van de werkgevers in het beheer van de sociale zekerheid; de mutualiteiten staan in voor de ziekte-uitkeringen, de bonden voor de werkloosheidspremies. Een van die drie pijlers wordt nu grondig vertimmerd.

Tegelijk wordt het aantal kinderbijslagfondsen fors teruggeschroefd. Gisteren maakt Kind en Gezin bekend welke vier instanties een licentie krijgen om de uitkeringen uit te betalen. Daarvoor moesten de tien bestaande kinderbijslagfondsen fuseren. Het gaat om Infino (een samenwerking van Acerta en Securex); Kidslife Vlaanderen (met onder meer ADMB en Group S) , MyFamily (Xerius) en Parentia (van onder meer Partena en Attentia). De Vlaamse overheid richt haar eigen instantie op onder de naam Fons. De toekenning van de licenties was de laatste stap in de hervorming van de kinderbijslag, die vanaf 1 januari volgend jaar moet ingaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234