Zaterdag 11/07/2020

Portret

Wie is Sander Loones, de nieuwe minister van Defensie?

Sander LoonesBeeld kos

Europarlementslid Sander Loones wordt de nieuwe minister van Defensie. Hij krijgt zeven maanden om zich te tonen: N-VA rekent op Loones om de West-Vlaamse meubelen te redden bij de verkiezingen in mei.

Loones vervangt Steven Vandeput, die naar Hasselt vertrekt om er de nieuwe burgemeester te worden. Vandeput werkte vorige week zijn belangrijkste dossier af: de aankoop van 34 nieuwe F-35's voor de Belgische luchtmacht.

Loones (39) is nog geen bekende naam bij het grote publiek. Binnen N-VA bouwde hij de afgelopen jaren echter al een mooie staat van dienst op. Hij maakt deel uit van de vriendenclub rond staatssecretaris Theo Francken en partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. Toen N-VA federaal in de oppositie zat, zorgde de jurist er mee voor dat de studiedienst van N-VA uitgroeide tot een gevreesde cijfermachine. Bij de onderhandelingen voor de huidige centrumrechtse regering was hij de man die voorzitter Bart De Wever aan tafel bijstond als ‘sherpa’. 

Sinds de verkiezingen van 2014 is Loones Europarlementslid, als opvolger van Johan Van Overtveldt, die het ministerie van Financiën verkoos boven Europa. Intussen is Loones ook ondervoorzitter van N-VA. Zijn naam viel ook heel even als mogelijke opvolger van De Wever. Iets wat hij zelf steeds wegwuifde.

“Sander is een echte West-Vlaming: een harde werker met weinig show en veel inhoud. Bij de regeringsvorming in 2014 was hij achter de schermen een van onze belangrijkste onderhandelaars en als nationaal N-VA-ondervoorzitter volgt hij het regeringswerk op de voet. Hij is daarmee de geknipte man om het werk van Steven Vandeput voort te zetten”, reageert De Wever op de benoeming.

Niet toevallig benadrukt De Wever dat Loones een West-Vlaming is. Uit de resultaten van de lokale verkiezingen is het De Wever duidelijk geworden dat hij met een probleem zit in West-Vlaanderen. Om het in de woorden van een partijtopper te zeggen: “Het is er om te huilen. We zijn er weggevaagd op 14 oktober.” 

In de meeste West-Vlaamse steden viel de uitslag tegen. Niet het minst in Brugge, waar Pol Van den Driessche ruim te kort schoot. Ook in steden als Kortrijk en Roeselare kregen de lokale N-VA-kopstukken geen voet aan de grond. West-Vlaanderen heeft dus dringend nood aan een extra kopman om naast Vlaams minister-president Geert Bourgeois te staan. Dat moet Loones worden. Hij heeft nu zeven maanden, tot de verkiezingen in mei, om zich te tonen op het nationale toneel.

‘Geen bruin randje’

Loones kan alvast terugvallen op een sterk historisch netwerk. Zijn grootvader en grootmoeder wisselden elkaar af als burgemeester in het kustdorp Oostduinkerke. Zijn vader, Jan Loones, zetelde voor de Volksunie en daarna voor N-VA in meerdere parlementen. Hij was ook lang actief als schepen in Oostduinkerke.

Markant detail: grootvader Honoré was een oorlogsburgemeester die na de bevrijding voor twintig jaar uit zijn burgerrechten werd ontzet. Loones maakte hier nooit een geheim van. “Er zit geen onverwerkt verleden in mijn familie. In de jaren 60 is mijn grootvader opnieuw opgekomen. Hij haalde 90 procent van de stemmen en is ruim tien jaar burgemeester gebleven. Je moet bij mij niet op zoek gaan naar een bruin randje, want dat is er niet”, zei hij hier eerder over in deze krant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234