Dinsdag 22/10/2019

Michel II

Wie is bang voor verkiezingen? “N-VA zit in campagnemodus”

Premier Charles Michel. Beeld Stefaan Temmerman

Haalt het minderheidskabinet Michel II de kerstvakantie? De premier werkt stap voor stap, maar heeft de steun nodig van N-VA. En die lijkt al met het hoofd bij nieuwe verkiezingen te zitten.

“Constructief kan men dat niet noemen”, zegt een CD&V-topper onderkoeld. “We reageren niet op de merde van N-VA”, zegt een hoge MR-bron. “Ze zitten in campagnemodus”, aldus Open Vld.

Het bombardement aan weekendinterviews met N-VA-kopstukken zet kwaad bloed bij de voormalige coalitiepartners. Vooral die ene quote van voorzitter Bart De Wever was dodelijk. “Nu is de premier zeker onze marionet”, had hij gezegd in De afspraak. Al 4,5 jaar vecht Charles Michel (MR) tegen het beeld dat hij een handpop is van de N-VA. 

De premier is aangewezen op de Vlaams-nationalisten, wil hij zijn minderheidskabinet laten overleven. Hij had zaterdagnamiddag overleg met Kamerfractieleider Peter De Roover en ex-vicepremier Jan Jambon. Met de groenen noch de socialisten heeft Michel contact gehad afgelopen week. 

Jambon en De Roover legden een eisenpakket op tafel. Vooral de arbeidsdeal, het beleid op vlak van migratie en de communautaire toekomst van ons land is voor hen van belang. Dossiers die al eerder besproken waren binnen de regering. 

Die moeten over de hele lijn worden goedgekeurd. “We tekenen geen blanco cheque”, klinkt het. Maar over de hervorming van de werkloosheidsuitkering (degressiviteit) schepte Michel nog geen duidelijkheid tijdens de gesprekken. 

Over de mogelijkheid op een nieuwe staatshervorming werden tijdens de regeringsvorming in 2014 al geheime afspraken gemaakt. In de zogenoemde ‘Atoma-schriftjes’ werd vastgelegd welke artikelen van de grondwet voor herziening vatbaar worden verklaard op het einde van de legislatuur, een voorwaarde voor nieuwe institutionele hervormingen.

Meer duidelijkheid

De premier zou verder overleg plegen met zijn coalitiepartners CD&V en Open Vld, maar gaf gisteravond N-VA nog geen antwoord of hij hun eisen kon inwilligen. 

Tegen dinsdag moet er meer duidelijkheid zijn. Dan komt het voltallige parlement opnieuw samen. Vicepremier Didier Reynders (MR) wijst een vertrouwensstemming van de hand, maar sp.a dreigt nog steeds met een motie van wantrouwen. “Maar dan geeft de regering haar ontslag, belanden we in lopende zaken en heeft de regering geen enkele capaciteit meer om nog iets te doen”, zegt Reynders.

Michel werkt nu stap voor stap om te kunnen overleven. Woensdag moet ons land het VN-migratiepact goedkeuren in New York. Hij rekent erop dat het parlement voordien geen motie van wantrouwen stemt. Hij had toch een tweederde meerderheid achter zich voor die goedkeuring? 

Daarna is de begroting aan de beurt, die het beleid voor het komende jaar al in de plooi legt. N-VA heeft daarover mee onderhandeld en gaf zelfs al groen licht in de bevoegde commissie. Zouden ze nu nog gaan dwarsliggen? Daarna kan de regering dossier per dossier verder.

Premier Charles Michel (MR). Beeld BELGA

Verantwoordelijkheidszin

Wil N-VA daarin meegaan? Michel hoopt op de verantwoordelijkheidszin van de Vlaams-nationalisten. Er staat ook veel op het spel: denk aan de brexit of de loonsonderhandelingen tussen sociale partners. En wat als de financiële markten zich tegen ons land keren? Hij gaat er ook van uit dat niemand zit te wachten op nieuwe verkiezingen. Drie stembusslagen in een half jaar tijd is te veel van het goede.

Alleen, volgens Open Vld en CD&V hebben de Vlaams-nationalisten halverwege vorige week de knop omgedraaid. Ze zijn uit op nieuwe verkiezingen, zo leiden ze af uit de interviews. Ook bij Groen, PS en CD&V klinkt het intussen dat ze “niet bang zijn voor de kiezer”. Een N-VA’er: “Dit is niet ons droomscenario, verre van. Maar het wordt haast een selffulfilling prophecy.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234