Dinsdag 27/09/2022

Federale formatie

Wetstraat zoekt een regering, maar mist een regisseur

Partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Conner Rousseau (sp.a). Beeld Photo News/Belga
Partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Conner Rousseau (sp.a).Beeld Photo News/Belga

Tegen september moet er een regering zijn, klinkt het steeds luider in de Wetstraat. Maar meer dan over de methode is er nog niet gepraat.

Roel Wauters

“Tegen september moet er een oplossing zijn, of de mensen komen de ruiten van het parlement ingooien.” Voor sp.a-voorzitter Conner Rousseau is het duidelijk: er moet niet getalmd worden om te starten met gesprekken over een volwaardige regering. Hij deed zijn uitspraken tijdens de onlinevoorstelling van DNA van Vlaanderen, het nieuwe boek van VRT-journalist Ivan De Vadder en communicatiespecialist Jan Callebaut. Zijn N-VA-collega Bart De Wever, ook op het digitale appel, herhaalde dat hij zijn verantwoordelijkheid wilde opnemen, ook al wil dat zeggen dat hij samen met de Franstalige socialisten moet regeren. “Ik heb niets tegen de PS, hopelijk zij niets tegen mij.” Tussen PS-voorzitter Paul Magnette en De Wever zijn er de voorbije weken geen contacten meer geweest.

Van een regeringsvorming is er echter op dit ogenblik nog geen sprake. De partijvoorzitters houden regelmatig telefonisch contact en tasten af wat de mogelijkheden zijn. Zo is er intussen consensus dat de volmachten niet worden verlengd in juni en dat er tegen september iets op tafel moet komen. Op dat moment vraagt de regering-Wilmès het vertrouwen aan het parlement. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zit op die lijn, trouwens.

Het gaat nu in eerste plaats over de werkmethode, over de inhoud wordt nog niet doorgepraat. Welke partijen doen mee? Wie neemt het initiatief? Zonder (in)formateur is er niemand die officieel de leiding in handen neemt. Ideeën wordt gelanceerd, pistes afgetoetst.

Paarse as

Bij sp.a willen ze vertrekken vanuit een paarse as: liberalen en socialisten zitten altijd mee aan tafel, of er nu een paars-gele regering gevormd wordt, of een Vivaldi-coalitie (met socialisten, liberalen, groenen en CD&V, zonder N-VA). Rousseau zat eind vorige week fysiek samen met Magnette om de violen te stemmen. Beiden hebben duidelijk aangegeven dat ze elkaar niet zullen lossen: de één gaat niet in de regering zonder de ander (DM 08/05).

Bij Open Vld spelen ze met een gelijkaardig idee. Kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert stelde in De zondag voor om de huidige regering van Open Vld, MR en CD&V als basis te nemen, aangevuld met sp.a. Van daaruit kan verder worden gekeken wie zich wil intekenen in het project.

Lachaert wordt steeds vaker genoemd als de absolute favoriet voor de voorzittersverkiezingen. Terwijl hij eind vorig jaar in de aandacht kwam met zijn verzet tegen de nota-Magnette, is intussen zijn verzet tegen de Vivaldi-coalitie veel minder groot. Zijn idee wordt gedragen door de brede partijtop, al zijn ze zich daar bewust dat ook de PS aan boord zal moeten worden getrokken.

‘Kreupel paard’

Het idee is om niet meteen met teksten te beginnen werken. De naam van de auteur kan al een reden genoeg zijn om zo’n document te kelderen, het gevaar op gezichtsverlies is tegelijk te groot. “Er moet aan het vertrouwen gewerkt worden”, zegt een voorzitter. “Waarom niet met een breed gedragen relanceplan? Op dat moment kan een regering het logische gevolg zijn.” Het grote voordeel is: zo kan eenvoudig aan de achterban worden uitgelegd waarom een deal is gesloten die voordien onmogelijk leek. Het hoger belang speelt mee.

N-VA is lang niet zeker van een regeringsdeelname, integendeel. Aan Franstalige kant heeft iedereen zowat het geloof opgegeven dat de PS ooit nog met de Vlaams-nationalisten in zee gaat. Toch blijft De Wever publiekelijk de hand uitsteken, in de hoop zich alsnog in de gesprekken te wrikken. Zelf was hij pessimistisch over zijn kansen, maar Vivaldi zag hij ook niet snel ontwaken. Het alternatief zijn verkiezingen dit najaar, maar daar wil voorlopig nog geen enkele politicus aan denken. “Ik vrees dat het kreupele paard nog wat verder zal moeten draven”, zei De Wever verwijzend naar de regering-Wilmès.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234