Zondag 18/08/2019

Politiek

Werkgevers schudden regering wakker: "Stap over uw ego's en maak werk van een beleid"

Archiefbeeld: Premier Charles Michel, geflankeerd door vicepremiers Kris Peeters en Jan Jambon. Beeld Wouter Van Vooren

"Stap over uw ego's en maak werk van een beleid." De regering dreigt de steun van het werkgeversveld te verliezen. Haar objectieve bondgenoot voor het creëren van jobs pikt het getalm niet langer. Ontgoocheling en verbijstering zijn de rode draad.

Goed begonnen, maar het is de uitslag bij het laatste fluitsignaal die telt, klinkt het bij de werkgevers. Voka en VBO roepen de regering tot de orde. Het gekibbel in de coalitie staat een krachtdadig beleid in de weg (zie kader). Net op het moment dat de externe factoren gunstig lijken.

De werkgevers die we contacteerden, steken hun ontgoocheling niet onder stoelen of banken. Wouter Torfs, van de schoenenwinkels, zegt dat iedereen weer wakker geschud moet zijn door de jongste analyse van de OESO. Daarin wordt België andermaal als belastingkampioen weggezet, ondanks de taxshift. "Het is als een knellend keurslijf", zegt hij. "Ere wie ere toekomt: het is deze ploeg die de taxshift op de agenda heeft gezet. Maar het is te weinig. Too little, too late is evenwel te defaitistisch. Het is nooit te laat."

Voor Torfs is een verlaging van de lasten op arbeid prioriteit nummer één, al durft hij er geen cent op in te zetten dat deze kibbelende ploeg er nog wel uit geraakt. "Stap over uw ego's en maak werk van een beleid. Resultaten boek je samen."

Die samenhorigheid is ook wat Bart Claes, de topman van kledingketen JBC, mist. "Ja, er zijn goede aanzetten geweest. Maar het mag allemaal wat meer zijn." Toch wil Claes ook begrip tonen voor de enorme omwentelingen waar we voor staan. "De snelheid van de veranderingen die we als maatschappij ondergaan, is adembenemend. De disruptie grijpt langs alle kanten om zich heen, en als werkgevers moeten we snel handelen om een antwoord te vinden."

Lees meer: Is dit echt de regering van slopende zaken?

Goede bedoelingen

Het is een opvallende vaststelling voor een regering die van bij de start werd gezien als uiterst werkgeversvriendelijk. Iets wat de Voka's van deze wereld gretig uitspeelden. "Het komt nu als een boemerang terug", analyseert Geert Janssens, hoofdeconoom van Etion. "Voka en andere werkgeversorganisaties klagen terecht, maar moeten ook voor de spiegel gaan staan. Iedereen blijft liever veilig in de loopgraven zitten om te discussiëren over de volgende loonmarge en wat maatregelen in de rand. Vanuit het sociaal overleg komt dus veel te weinig vernieuwing."

Janssens zag goede bedoelingen, maar de regering is blijven steken, stelt hij vast. "De federale ploeg werkte aan een verbetering van de concurrentiekracht en creëerde een kader voor jobcreatie. De wet 'werkbaar en wendbaar werk' is een belangrijke aanzet voor de modernisering van onze arbeidsmarkt. Toch blijven we op onze honger zitten en doet het geruzie binnen de coalitie de indruk ontstaan dan men het werk niet kan afmaken."

Eerredder

Inzake begroting was 2016 een verloren jaar, merkt Janssens nog fijntjes op, iets wat ook fiscaal expert Michel Maus heeft ontgoocheld. "De hoge verwachtingen van in het begin zijn wat mij betreft zeker niet ingelost", zegt hij. "Er zat toen wel wat schwung in deze ploeg, maar het palmares is al bij al vrij mager. Voor de rest is het nagelbijten en afwachten of er überhaupt nog een echte hervorming van de vennootschapsbelasting komt. Dit kan in een eindspurt de regering nog een eerredder bezorgen, maar ook hier is het afwachten hoe ver ze wil en kan gaan."

Premier Charles Michel (MR) laat zich niet opjagen door de kritiek. "Dat er discussies zijn tussen regeringspartners, betekent niet dat er niet wordt voortgewerkt", laat hij weten via zijn woordvoerder. "Alle begrip voor de bezorgdheid, maar de hervormingen zullen niet stilvallen. Ook 2017 zal een nuttig jaar zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden