Zaterdag 11/07/2020

Verkiezingen

Werkgevers leggen verkiezingseisen op tafel: beter onderwijs en geen klimaattaksen

Beeld Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Voor het eerst leggen de achttien werkgeversorganisaties in Vlaanderen samen hun prioriteiten op tafel voor de verkiezingen. Helemaal bovenaan het to-dolijst staat de modernisering van het onderwijs.

Onder meer VOKA, Agoria, Comeos, de Vlaamse Confederatie Bouw, Febeg en Fedustria blazen vanmiddag verzamelen aan de Brusselse Kunstberg voor hun verkiezingsevenement ‘Vlaanderen demarreert’. Iets minder dan twee maanden voor de stembusgang hebben de werkgeversorganisaties hun belangrijkste eisen gebundeld voor de politiek.

Prioriteit numero uno is het onderwijs. “Ons onderwijssysteem heeft een revolutie nodig. We moeten weer durven dromen over innovatie. Leerlingen moeten streven naar excellentie. We moeten korte metten maken met de huidige zesjescultuur. Daarom worden technologie en digitalisering onmisbaar in onze scholen”, benadrukken de werkgevers.

Op die manier spelen ze in op de recente onheilsberichten over de dalende kwaliteit van het Vlaamse onderwijs. De werkgevers willen onder meer dat Vlaanderen straks kan aansluiten bij het Europese koppeloton rond STEM-diploma’s (Science, Technology, Engineering, Math). Tegelijk moeten scholieren en beroepen sneller bij elkaar gebracht worden. Dat kan volgens de werkgevers door het duaal leren verder uit te bouwen in het secundair en hoger onderwijs. Werknemers uit het bedrijfsleven moeten makkelijker voor de klas kunnen staan om hun praktijkervaring door te geven.

Energiefactuur

Andere prioriteiten voor de Vlaamse werkgeversorganisaties zijn de arbeidsmarkt versterken en innovatie stimuleren. Uiteraard liggen ze ook wakker van de klimaatuitdagingen die op Vlaanderen afkomen. “Aandacht voor het klimaat is belangrijker dan ooit. We mogen trots zijn dat onze bedrijven nu al vooroplopen in de strijd tegen klimaatopwarming. In de toekomst moeten de inspanningen nog groter worden, door nieuwe investeringen en technologische innovatie. We moeten de kans grijpen om van deze uitdaging een sociaal-economische opportuniteit te maken”, luidt het. 

Wie tussen de lijnen leest, merkt dat de werkgevers zich zorgen maken over een oplopende klimaat- en energiefactuur. Ze roepen daarom de toekomstige regering nu al op om bedrijven die internationaal moeten concurreren te beschermen. “Lokale klimaattaksen of verstrengde reductiedoelstellingen mogen onze concurrentiepositie niet in gevaar brengen.”

Echte baas

Ook de files in Vlaanderen blijven een doorn. Het budget voor infrastructuurwerken moet met minstens 100 miljoen euro per jaar omhoog, klinkt het. “We staan letterlijk stil in Vlaanderen en Brussel. Dat is onaanvaardbaar voor bedrijven en werknemers. In Europa zijn we nog steeds één van de overheden die het minst investeren in vervoersinfrastructuur.” 

Het is afwachten hoe de politiek zal reageren op de eisen van de werkgevers. Vooral in centrumrechtse kringen krijgen de werkgeversorganisaties traditioneel gehoor. N-VA-voorzitter en kandidaat-minister-president Bart De Wever (N-VA) liet ooit verstaan dat “VOKA zijn echte baas is, als VOKA niet tevreden is, ben ik niet tevreden”. Zonder electorale ongelukken of grote politieke manoeuvres zal De Wever straks aanschuiven aan de Vlaamse onderhandelingstafel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234