Politiek
Welke impact heeft coronacrisis op politieke verhoudingen? Bevraging bij studenten geeft eerste indruk
De studenten Politieke en Sociale Wetenschappen aan de UGent worden jaarlijks bevraagd over een aantal maatschappelijke thema’s. Dit jaar viel de enquête samen met de coronacrisis, wat een eerste inschatting van de effecten mogelijk maakt.
Een eerste vaststelling is dat het vertrouwen van de Gentse studenten in de verschillende regeringen en beleidsniveaus in ons land stabiel blijft in vergelijking met de voorbije jaren. Met uitzondering van de Vlaamse regering Jambon I dan. Die doet het duidelijk minder goed dan Bourgeois I (5,2 op 10 tegenover 5,78 op 10).
“De studenten lijken dus de moeilijkheden van de coronacrisis, onder meer in de woon-zorgcentra, zwaarder aan te rekenen aan de Vlaamse regering”, oordelen de Gentse politicologen Bram Wauters, Nicolas Bouteca en Robin Devroe in hun evaluatie van de studentenbevraging. Al vermoedt het drietal dat ook de zwaar bekritiseerde besparingsronde op de Vlaamse cultuursector een rol speelt in de score.
Klimaat
De coronacrisis laat zich voelen in de thema’s die de Gentse studenten belangrijk vinden bij hun stemkeuze. Daar maken sociale zekerheid en koopkracht een sprong voorwaarts. Al blijft klimaat wel het belangrijkste thema. Ook eerlijke politiek heeft aan belang gewonnen – wellicht een effect van de federale formatieproblemen.
Vivaldi
Groen blijft de populairste partij bij de Gentse studenten, gevolgd door Open Vld. Maar: de groenen laten wel behoorlijk van hun pluimen. Daar waar ze in 2018 en 2019 nog meer dan 40 procent van de studenten konden bekoren, is dit nu gezakt tot net geen 33 procent.
Sp.a daarentegen maakt een opvallende opwaartse beweging. De voorbije twee jaren was ze nog maar goed voor een percentage van rond de 5 procent bij de studenten. Nu is dit verdrievoudigd naar bijna 17 procent.
“Het toegenomen belang dat studenten hechten aan sociale zekerheid en koopkracht, twee thema’s waar sp.a het eigenaarschap van claimt, kan aan deze toegenomen steun gelinkt worden”, zeggen Wauters, Bouteca en Devroe. “Daarnaast lijkt het er ook op dat de partijvernieuwing met Connor Rousseau de studenten aanspreekt.”
Vlaams Belang doet het niet goed. De partij verleidt maar 2,2 procent van de geraadpleegde studenten. 68 procent vindt dat het cordon sanitaire in stand moet gehouden worden. Dit is vergelijkbaar met het resultaat van vorig jaar, voor de grote verkiezingsoverwinning van de radicaal-rechtse partij. Een meerderheid van de studenten (63 procent) kiest voor een paars-groene coalitie op het federale niveau.