Donderdag 25/04/2019

interview

Weg met partijpolitiek, deze man lanceert Antwerpse Burgerlijst: "Alles begint en eindigt met inspraak"

In 2018 trekt Thomas Goorden met Burgerlijst naar de Antwerpse kiezer. Niet het slappe afkooksel, zoals hij het ziet, waarmee sp.a leurt in Oostende en Antwerpen. "Ik val ervan achterover dat politieke partijen met ons idee aan de haal gaan."

Beeld Eric de Mildt

Op de Burgerlijst van Goorden zijn klassieke partijen niet welkom, tenzij ze hun programma door de versnipperaar halen en hun boegbeelden aan de deur zetten. "Een kartellijst met sp.a, Groen en PVDA, daar doen wij niet aan mee. Onze plannen zijn veel concreter dan die van hen. Zij hebben losse flodders afgeschoten."

Waarom kunnen 'gewone' partijen niet op een burgerlijst?

"Centraal staan voor ons inspraak en participatie. Sp.a zegt wel dat ze het gesprek is aangegaan met de Antwerpenaar, maar ik heb enkel weet van een Ivox-bevraging. Zo'n bevraging per mail is toch niet hetzelfde als een echt gesprek? Je kunt ook niet beweren dat je vanuit de burger spreekt wanneer je op voorhand de conclusies kent. Je kunt niet aan inspraak doen wanneer je programma al vastligt."

"Wat ik nog verbazingwekkender vind, is de contradictie in de term 'links-progressieve burgerbeweging'. Zij sluiten bij voorbaat de helft van de Antwerpenaren uit. Als je echt met een burgerlijst wilt komen, moet je ook onderwerpen bespreken die links-progressieven niet leuk vinden: veiligheid, de war on drugs, privatiseringen. Nu schieten ze daarover gegarandeerd in een kramp."

Een samenwerking met Ringland, Hart boven Hard of andere burgerorganisaties, kan dat?

"Wij zijn een heel natuurlijke partner voor hen omdat we op precies dezelfde manier werken: kijken welke projecten breed gedragen worden en die zo snel mogelijk uitvoeren. Wij willen ons niet laten beknellen door een ideologisch of partijpolitiek korset. Met burgerinitiatief #OPHEF hebben we trouwens al meer dan tweehonderd mensen meegekregen."

Gaat de vergelijking op met de Italiaanse Vijfsterrenbeweging of het Spaanse Podemos?

"Nee, zij hebben duidelijke leiders en afgelijnde standpunten. Wij willen onszelf niet opzadelen met grote ego's die hun grote gelijk willen halen en boksmatchen uitvechten in de pers. Liever spiegelen wij ons aan de Flatpack Democracy of 'uitklapdemocratie' van Patrick MacFadyen in Groot-Brittannië. Hij gaat meer uit van 'een cultuur' in de politiek. In Frome, een dorpje van 25.000 inwoners, palmde hij met zijn 'Independents from Frome' alle zetels in. Zij hebben geen partijpolitieke kleur, hun beweging is wars van elke ideologie."

Beeld Eric de Mildt

"Uitklapdemocratie begint en eindigt met inspraak. Voor kleine dossiers kun je perfect met drie mensen de knoop doorhakken, voor grote plannen - straten, bruggen, gebouwen - komen er misschien duizend man aan te pas. Nu zijn er al vijftig politieke gemeenteraden in Groot-Brittannië met zulke onafhankelijke groepen."

Hoe nobel ook, is dat niet enorm naïef in een metropool als Antwerpen?

"De enige manier om die vraag te beantwoorden, is het proberen. Ik merk dat, wanneer ik erover spreek, mensen mij de eerste keer totaal ongelovig aankijken. De tweede keer komen de serieuze vragen, en de derde keer verschijnt een twinkeling in hun ogen. In privégesprekken geven politici toe dat de partijpolitiek totaal voorbijgestreefd is. Veel politici zijn zo moe en zo uitgeput na een paar jaar, dat je je toch echt vragen moet stellen bij de huidige processen. Zelfs Bart De Wever erkent dat hij maar een paar jaar heeft om relevant te zijn."

Gaat u zelf op de lijst staan?

"Zeker niet. Ik zal wel de organisator zijn. Het is belangrijk dat ik er niets bij te winnen heb, behalve de vooruitgang van mijn stad. Antwerpen staat al decennia bekend om het ruziemaken. De meerderheid van mijn stadsgenoten stemt strategisch, stemt tegen partijen. De politiek baadt hier in de conflicten. Wie uit de loopgraven wil, kan bij ons terecht. Mocht Antwerpen het vlaggenschip van de compromispolitiek kunnen worden, zou dat echt mooi zijn."

Is dit uw eerste politieke partij?

"Ik ben bij de Piratenpartij actief geweest. Voor mij was dat een ontnuchterende leerschool. Er waren bloeddorstige strijden over wie waar op de lijst mocht staan. Ik viel ervan achterover hoe programma's werden geschreven. De Piratenpartij zal niet opgaan in de Burgerlijst. Sarah Van Liefferinge is nu eenmaal heel graag boegbeeld. Zij blijven ook heel erg vasthouden aan hun programmapunten."

Hoe zal u integriteit testen bij de kandidaten?

"In januari starten we met de burgerraad. Elke zondag voor de gemeenteraad zullen we alle dossiers doornemen. Daar zal een natuurlijke selectie ontstaan van kandidaten. Nu staan kieslijsten vol met mensen die nog nooit een gemeentehuis vanbinnen hebben gezien. Dat kan niet. Vanaf de zomer kunnen mensen hun kandidaturen voor de Burgerlijst indienen. Een apart comité, waarvan de leden niet zullen opkomen, zal een representatieve lijst opstellen. Die mensen moeten vooral je 'beste buurman' zijn, die inspraak vooropstellen."

Is dat niet erg wereldvreemd? Heeft een politicus geen leidraad nodig?

"Een politicus heeft principes nodig, vergelijkbaar met de eed van Hippocrates voor dokters. Eén principe is: hoe groter de beslissing, hoe meer mensen erbij betrekken. Mobiliteit in Antwerpen, daar moet je veel mensen over laten beslissen. En neen, dat zal niet tijdrovender zijn dan de hedendaagse politiek. Nu tekenen burgers hyperprofessionele plannen uit over onze wegen. Hoeveel absurder kan het worden?

"Maar het belangrijkste principe is wellicht: 'Weersta de drang om politieke uitspraken te doen of je riskeert te pletter te slaan tegen de rotsen van de irrelevantie.' Die komt van McFadyen, en hij heeft overschot van gelijk. Antwerpen neemt duizenden beslissingen per jaar. Hoe kan dan, wat je vandaag beweert, over twee jaar nog relevant zijn?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.