Vrijdag 28/01/2022

CETA

"We hebben jaren onderhandeld over CETA, op een paar weken zal het nu niet aankomen"

Kathleen Van Brempt (sp.a). Beeld BELGA
Kathleen Van Brempt (sp.a).Beeld BELGA

Volgens sp.a-europarlementslid Kathleen Van Brempt zijn er ook voordelen aan het Waalse verzet tegen het CETA-handelsakkoord met Canada. Dat heeft ze vanmorgen gezegd op Radio 1. "Het politieke debat zal nooit meer hetzelfde zijn."

AJ

"Het is in Vlaanderen vloeken in de kerk, maar ik heb respect voor wat de Waalse regering doet", zegt Van Brempt. "We hebben al meer dan zes jaar onderhandeld over CETA, op een paar weken zal niet niet meer aankomen. Het stoort mij dat de deadline op Paul Magnette (Waals minister-president, AJ) wordt gelegd." Van Brempt zegt ook voordelen te zien van het debat dat onder impuls van Wallonië op gang kwam. "Het politieke debat zal nooit meer hetzelfde zijn. De nationale parlementen zullen beter en rechtstreekser worden betrokken bij het debat. De huidige werkwijze klopt niet, er zijn echt wel andere manieren mogelijk."

"Ik ben een voorstander van beslissingen op basis van een meerderheid in het Europees Parlement en de Europese Raad, op voorwaarde dat de nationale parlementen nauwer betrokken worden. We moeten vroeger met hen beginnen praten over nieuwe wetgeving of handelsakkoorden, in plaats van de lidstaten een akkoord onder de neus te schuiven en te vragen dat goed te keuren."

"Van crisis naar crisis"

Van Brempt erkent dat de Europese Unie sinds de financiële crisis en de problemen in Griekenland "sukkelt van crisis naar crisis", maar nuanceert de huidige onvrede met het Waalse verzet. "Nu kijkt iedereen boos naar Wallonië, maar in het verleden werd er ook boos gekeken naar de Visegrád-landen (Hongarije, Polen, Slovakije en Tsjechië, AJ) of naar Groot-Brittannië."

De stelling van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo gisteren dat het afspringen van CETA erger kan zijn dan de brexit, noemt Van Brempt "een heel domme uitspraak". Ook het voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever om het handelsverdrag dan maar uit te voeren zonder Wallonië, wijst Van Brempt resoluut van de hand. "Dat is een bijzonder slecht idee. Ik verbaas me hoe langer hoe meer over de visie van N-VA over Europa. De partij geeft zelf aan dat ze eurokritischer is geworden, maar ik zou het eerder eurosceptisch noemen. De N-VA wil meer vanuit de deelstaatniveaus beslissen, maar als het niet past in hun kraam rijden ze een regio eraf.

Van Brempt is ervan overtuigd dat het CETA-akkoord er komt. "Er zal de komende dagen nog intensief over onderhandeld worden. Ik ga ervan uit dat het verdrag verbetert, en dat ook andere akkoorden, zoals TTIP (het omstreden vrijhandelsakkoord met de VS, AJ), op een heel andere leest geschoeid zullen zijn.

"Politiek spel"

Ook Alexander De Croo laat vanmorgen tegenover Radio 1 weten dat hij hoopt dat "iedereen eindelijk zijn gezond verstand gebruikt", zodat CETA er toch komt. "We moeten ons de vraag stellen welke rol we willen spelen in Europa. Wij zijn een van de landen die de meeste voordelen halen uit de EU. Als wij nu ineens de grote eurosceptici gaan uithangen, moeten we beseffen dat we de afslag hebben genomen naar de langzame afbrokkeling van het Europees project."

Alexander De Croo (Open Vld). Beeld BELGA
Alexander De Croo (Open Vld).Beeld BELGA

"Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het voor Magnette een politiek spel is, waarbij hij de reputatie van België als speeltje gebruikt", zo geeft De Croo de Waalse minister-president nog een veeg uit de pan. "Je kunt niet met vier miljoen inwoners 500 miljoen Europeanen gegijzeld houden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234