Politiek

Wat rommelt er in de buik van CD&V? "De katholieken missen een sterke man, gelijk Dehaene destijds"

Wat het traditionele CD&V-kiespubliek van de partij denkt

2 Woensdag, petanquedag in café Gertrude in Steenhuffel. "Op zich doet burgemeester Sminate (N-VA) het goed. Alleen jammer dat we haar nooit zien." © Bas Bogaerts

Klinkt er vandaag feestgedruis of vooral geweeklaag op de nieuwjaarsreceptie van CD&V? De zaak-Sudan zou weleens een partypooper kunnen zijn. De Morgen zocht het traditioneel kiespubliek van CD&V op. "Gwendolyn Rutten heeft een sterkere ruggengraat dan Beke."

Woensdagochtend half elf, Edegem. In de kelder van bibliotheek Elsdonk drinkt Jeanne (80) een kop koffie met haar vriendinnen van Okra, de ouderenorganisatie van de christelijke mutualiteiten. Met een beetje cafeïne en een update over de kleinkinderen warmt ze zich op voor haar wekelijks uurtje lijndans. Over CD&V, toch haar moederpartij, praat ze niet graag. “Ik ben heel mijn leven katholiek opgevoed. Maar de tijd dat ik op hen stemde, is voorbij”, begint ze.

Decennialang stipte Jeanne plichtsbewust het vakje van de christendemocraten aan in het stemhokje. Zo ging dat thuis. Maar ze herkent zich niet meer in de partij. “De katholieken missen een sterke man, gelijk Dehaene destijds”, vindt ze. “Sinds ze in de regering zitten, voeren ze enkel oppositie. Kris Peeters en Wouter Beke: die mannen doen niks anders dan zeggen wat anderen fout doen.”

Met anderen bedoelt ze vooral Theo Francken. Want over de jonge staatssecretaris valt hier in Edegem geen kwaad woord te horen. “Schieten op Francken, dat is al wat ze doen”, foetert Magda, een netjes uitgedoste zeventiger. De Edegemse Okra-leden rond ons, toch het traditionele kies­publiek van CD&V, knikken instemmend. Bij de verkiezingen in 2012 stapte Magda over van CD&V naar N-VA. En dat blijft zo, laat ze weten. “Zodra Francken een gewaagde uitspraak doet, wordt zijn hoofd er afgehakt. Maar hij doet tenminste zijn job.”

Share

'De CD&V is een afkooksel van de grote partij die ze ooit is geweest. Op dat vlak vergelijk ik ze een beetje met de socialisten'

Edgar (73)

Dat Beke wel héél snel was om zijn kar te keren, zodra Bart De Wever dreigde met de val van de regering. Dat is wat de overgrote meerderheid in Edegem vindt. “Heb je gezien hoe hij over zijn woorden viel? Hij kon ze niet snel genoeg uitgesproken krijgen”, lacht Jeanne. Standvastige principes, dat is wat de christendemocraten volgens vriendin Magda missen. “Gwendolyn Rutten heeft een sterkere ruggengraat dan Beke.”

nieuws

cult

zine