Zaterdag 10/12/2022

sp.a Gent

Wat nu voor de Gentse sp.a? "Dit is ctrl+alt+del voor Gentse politiek"

Daniël Termont (links) en Tom Balthazar (rechts) in betere tijden, bij de aankondiging dat het kartel met Groen wordt voortgezet. Of dat ook na het ontslag van Balthazar zo blijft, is nog niet duidelijk. Beeld Bob Van Mol
Daniël Termont (links) en Tom Balthazar (rechts) in betere tijden, bij de aankondiging dat het kartel met Groen wordt voortgezet. Of dat ook na het ontslag van Balthazar zo blijft, is nog niet duidelijk.Beeld Bob Van Mol

De Gentse sp.a zit in zak en as nadat schepen en lijsttrekker voor 2018 Tom Balthazar zijn ontslag heeft ingediend door onthullingen over Publipart. Wie de nieuwe lijsttrekker wordt, en of het kartel met Groen dit overleeft, is nog onduidelijk.

Dieter Bauwens

Een gamechanger, zo noemt Gents politicoloog Carl Devos het ontslag van Balthazar. "Dit is ctrl+alt+del voor de Gentse politiek", verwoordt hij het, verwijzend naar het boekje dat sp.a-voorzitter John Crombez schreef.

Dat de Gentse sp.a in de touwen hangt, mag duidelijk zijn. Sinds Balthazar een jaar geleden naar voren geschoven werd als lijsttrekker van de kartellijst met Groen, is dit de zoveelste klap. Na de aanhoudende kritiek op het circulatieplan raakte de partij ook besmeurd door de Optima-affaire, waarin onder meer burgemeester Daniël Termont genoemd werd.

Nu komt daar dus Publipart bij. Daar blijven nog heel wat vragen over open, maar wat wel duidelijk is, is dat onder anderen Balthazar de afgelopen jaren als bestuurder forse vergoedingen opstreek, en dat Publipart investeerde in enkele dubieuze bedrijven.

Groot man

Vandaag vergaderde de Gentse sp.a-top (met naast Termont en Balthazar ook Freya Van den Bossche, Karin Temmerman en Rudy Coddens). De conclusie was dat Balthazar te zeer beschadigd is door "de sfeerschepping en de zwartmakerij" om nog door te kunnen gaan. Het ontslag komt hard aan, merk je bij verschillende sp.a'ers, die liever niet reageren. "Dit is voor ons allemaal een emotionele dag." Schepen en OCMW-voorzitter Rudy Coddens wil alleen dit kwijt: "Alleen een groot man neemt in het algemeen belang zo'n moeilijke beslissing."

Het ontslag van Balthazar creëert een nieuwe realiteit in Gent. De eerste vraag die op ieders lippen brandt, is of het kartel overeind blijft. Groen-schepen Filip Watteeuw wil zich daar nog niet over uitspreken. "Het is belangrijk dat deze zaak grondig wordt uitgeklaard. Op basis daarvan gaan wij onze conclusies trekken." Hij noemt de beslissing van Balthazar "duidelijk en noodzakelijk", aangezien er nog te veel vragen onbeantwoord blijven in het Publipart-dossier.

De verhouding tussen Groen en sp.a zit al langer niet lekker. De groenen hebben heel wat zelfvertrouwen, en de associatie met de socialisten is niet altijd even positief. Kort nadat Groen vorig jaar bevestigde dat het ook in 2018 samen met sp.a naar de kiezer trekt, barstte het Optimaschandaal los. Naar verluidt zou Groen volgende week sowieso al een vergadering gepland hebben over de vraag of ze een kartel nog steeds zien zitten. En dat was nog vóór Publipart kwam bovendrijven.

Maar ook aan sp.a-kant is men niet altijd even tevreden over het kartel. Bij heel wat socialisten wringt het, onder meer door het circulatieplan van Watteeuw. Dat krijgt heel wat kritiek, die ook op sp.a afstraalt.

Crombez

Als het kartel doorgaat, zal Groen ongetwijfeld zijn zeg willen hebben over de lijsttrekker. Bij de aanduiding van Balthazar was dat niet het geval, waarna Groen zijn lijsttrekkerschap met lange tanden accepteerde. Ditmaal zal Groen ongetwijfeld harder op tafel kloppen.

Wie het dan moet worden? "Daar zijn we vanavond niet mee bezig. We moeten eerst bekomen van deze klap", zegt Termont. Net als een jaar geleden valt ook nu meteen de naam van voorzitter Crombez. Freya Van den Bossche haakte vorig jaar immers zelf al af, en Karin Temmerman zit al even niet meer op de eerste rij, zeker nu ze in de Kamer fractieleidster af is.

Een verhuis van Crombez werd vorig jaar nog afgedaan als nonsens, maar wordt nu misschien wel een realistische optie. In zijn thuisstad Oostende kan niemand om Johan Vande Lanotte heen, waardoor Crombez er zelf in de schaduw moet opereren. En de socialisten willen na Antwerpen niet ook Gent verliezen.

Geen verloren wedstrijd

Dan rest de vraag hoe groot de schade zal zijn voor sp.a. "Elke lijst die een kandidaat-burgemeester ziet opstappen na een moeilijke discussie over vergoedingen, zit in de problemen", analyseert Devos. Dat Balthazar heel snel gereageerd heeft, kan de schade echter beperken, meent hij.

"Als de partij hier kordaat op blijft reageren, dan hoeft het nog geen verloren wedstrijd te zijn. De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog ver weg."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234