Zaterdag 04/02/2023

Racistisch incident

Wat nu met Van Biesen?

Na een tussenkomst van Meryame Kitir zou Luk Van Biesen haar toegeroepen hebben dat ze terug moet gaan naar Marokko. Kristof Calvo klaagt de uitspraak aan, waarop Van Biesen zegt verkeerd begrepen te zijn. Beeld BELGA
Na een tussenkomst van Meryame Kitir zou Luk Van Biesen haar toegeroepen hebben dat ze terug moet gaan naar Marokko. Kristof Calvo klaagt de uitspraak aan, waarop Van Biesen zegt verkeerd begrepen te zijn.Beeld BELGA

"Ga dan terug naar Marokko." Dat zou Kamerlid Luk Van Biesen (Open Vld) sp.a-fractieleidster Meryame Kitir toegeroepen hebben in volle plenaire zitting volgens vele getuigen. Maar niet volgens hemzelf.

Dieter Bauwens

Het zou een rustige middag in de Kamer worden volgens het vaste scenario. De oppositie is boos - over de begroting, over het hoge aantal bedrijfssluitingen -, de meerderheid reageert. Ook Meryame Kitir, fractieleidster namens sp.a, interpelleert premier Charles Michel (MR) over het massaontslag bij Caterpillar. Er valt geen onvertogen woord.

Althans niet hoorbaar voor de vele microfoons in de Kamer. Dan schrikt Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet zich plots rot. Hij draait zich gegeneerd om naar Kamerlid Luk Van Biesen. Die roept wat naar Kitir, die naar haar plaats terugkeert. En dan roept hij nog wat.

Kitir gaat ontdaan zitten. Waarom? Volgens haarzelf omdat collega Van Biesen haar toegeroepen had dat "ze maar naar Marokko moest terugkeren". Een vernedering met racistische toon voor het betrokken Kamerlid.

Het is Kristof Calvo (Groen) die de aandacht op het incident vestigt door in de Kamer te zeggen dat "een parlementslid van de meerderheid tegen mevrouw Kitir zegt dat ze zo snel mogelijk naar Marokko moet terugkeren". Die versie wordt ondersteund door meerdere omzittenden.

Snel wordt duidelijk dat het Van Biesen is die dat gezegd zou hebben. Zou, want ondanks vele getuigenissen van collega's ontkent het Kamerlid dat. Hij neemt het woord: "Ik wens iedereen die mijn woorden verkeerd begrepen zou hebben mijn verontschuldigingen aan te bieden." Hij wilde naar eigen zeggen duiden dat de werknemers van Caterpillar erg performant zijn en werknemers dus zullen kunnen overtuigen om hen aan te werven. Die versie blijft hij ook 's avonds volhouden, in de tv-studio van Terzake. Hoogstens geeft hij toe gezegd te hebben dat de werknemers "overal in de wereld, zelfs in Marokko" terecht zullen kunnen. Marokko noemen was "een stommiteit". "Door dat woord ben ik waarschijnlijk misbegrepen."

Kristof Calvo vestigde in het parlement de aandacht op het incident. Beeld BELGA
Kristof Calvo vestigde in het parlement de aandacht op het incident.Beeld BELGA

Het incident jaagt paniek door de rangen van Open Vld. "De woorden van een volksvertegenwoordiger zijn altijd en overal van tel. Wat Van Biesen ook bedoelde, zijn tussenkomst was ongepast", luidt de schriftelijke boodschap van de partij. "Wij betreuren dit incident. Dit kan niet, nooit, nergens." Ook zij lijken er dus van uit te gaan dat er ten minste iets 'ongepasts' gezegd is. De Vlaamse fractieleider en migratie-expert van de partij, Bart Somers, zegt op Twitter tegen Kitir dat hij "beschaamd" is.

Geluidsopname

Onderzoek van de Kamer naar wat precies gezegd is, levert niets op. Van elke plenaire zitting wordt een geluidsopname gemaakt, maar ook die kan geen uitsluitsel brengen. Bracke en zijn medewerkers beluisteren het bandje tweemaal, maar kunnen geen spoor opvangen van Van Biesens woorden. Incident gesloten. Een parlementslid heeft bij uitoefening van zijn ambt wettelijk de volledige vrijheid om te zeggen wat hij wil.

Meryame Kitir. Beeld BELGA
Meryame Kitir.Beeld BELGA

Stefaan Van Hecke (Groen), Van Biesens buurman in het halfrond, is naaste getuige van het incident. "Hij zat zoals steeds opmerkingen te maken over de tussenkomsten. Op een moment zei hij: 'Als die mannen allemaal zo gespecialiseerd zijn, dat ze dan terugkeren naar Marokko om daar werk te zoeken.' Later hebben Kristof Calvo en Evita Willaert (eveneens Groen) hem dan tegen Kitir horen zeggen dat zij beter zou terugkeren naar Marokko."

Kitir neemt geen genoegen met de uitleg van Van Biesen. "Ik pik dit niet. Als dit zelfs hier gezegd wordt, bewijst dat hoe diep het racisme aanwezig is in de samenleving."

Partijvoorzitter Gwendolyn Rutten ontving gisteravond nog Van Biesen. Bij het ter perse gaan van de krant was nog niet duidelijk of er sancties zullen volgen voor het liberale Kamerlid.

null Beeld VRT
Beeld VRT

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234