Maandag 24/01/2022

VN-migratiepact

Wat na de wisselmeerderheid? De 5 mogelijke scenario’s voor premier Michel

Premier Charles Michel (MR). Beeld AP
Premier Charles Michel (MR).Beeld AP

Kan premier Charles Michel (MR) naar Marrakech na de goedkeuring van de resolutie in de Kamercommissie? Morgen geeft hij zelf tekst en uitleg in de plenaire vergadering over wat hij van plan is met het VN-migratiepact. Dit zijn de mogelijke scenario’s voor Michel en co. na een bewogen dag in de Kamer.

ADBRW en PG

1. De N-VA stemt morgen dan toch voor de resolutie en het migratiepact

Onwaarschijnlijk. N-VA stemde zonet tegen de resolutie. De N-VA zou dus een complete bocht maken. Het zou ongezien zijn dat een partij in de bevoegde commissie tegen stemt, om daarna in het voltallig parlement alsnog voor te stemmen. Het kwaad is al geschied, met andere woorden.

Peter De Roover, N-VA-fractieleider in de Kamer, benadrukte vandaag verschillende keren dat zoiets niet zou gebeuren: “Met de N-VA in de regering zal België dit pact niet goedkeuren.”

2. Uitstel tot de Algemene Vergadering

Het VN-migratiepact wordt pas finaal ondertekend op de Algemene Vergadering van de VN. In Marrakech volgende week is het vooral een symbolische top. Een mogelijke oplossing zou zijn dat Michel naar Marrakech gaat, en de steun van het parlement toezegt terwijl hij verder zoekt naar een oplossing binnen de regering. De uiteindelijke goekeuring van het pact volgt pas op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Die was was oorspronkelijk gepland voor januari, maar zal nu doorgaan op 19 december.

Vandaag was het in de Kamercommissie onduidelijk of zo’n scenario grondwettelijk was of niet. De partijen achter de resolutie menen van wel, N-VA en grondwetspecialist Hendrik Vuye menen van niet. Bovendien, daarmee is de kwestie niet opgelost, er wordt hooguit wat tijd gewonnen. En veel tijd is dat niet.

Toch hield ook N-VA vandaag rekening met zo’n scenario: plots was het geen probleem meer dat premier Michel zou afzakken naar Marrakech. De Vlaams-nationalisten verschoven op die manier de rode lijn naar de VN-top van New York.

3. De regering valt

De N-VA zegt haar vertrouwen in de regering op. Hoewel diezelfde De Roover vorige week nog benadrukte dat een wisselmeerderheid de facto het einde van de regering zou inhouden, hield hij vandaag de deur op een kier. “We vinden geen vergelijk over het VN-migratiepact. Wel, laat ons overgaan naar de orde van de dag: de sociaal-economische hervormingsmaatregelen. Even goede vrienden”, klonk het.

Let wel, de regering valt pas als er een motie van wantrouwen is gestemd. Als de linkse oppositie wil dat de premier naar Marrekech vertrekt, zal ze allicht nog even wachten. Bovendien benadrukken alle partijvoorzitters dat ze geen vervroegde verkiezingen willen. Vandaar dat er wellicht aan meer creatieve oplossingen wordt gedacht.

4. Gedoogsteun

De ministers van N-VA zouden ontslag kunnen nemen, maar tegelijk kunnen aanvaarden dat de regering haar werk afmaakt. Dan zouden er een aantal andere Nederlandstalige ministers moeten bijkomen, want anders wordt de pariteit in de regering niet gerespecteerd. Deze constructie is interessanter dan in lopende zaken gaan, want in lopende zaken kan de regering enkel nog dringende zaken beslissen.

Via deze oplossing kan ze haar werk afmaken tot aan de verkiezingen in mei. De vraag is: zal de regering dan nog een meerderheid hebben, of op z’n minst gedoogd worden? Fractieleider Peter De Roover gaf aan dat hij de N-VA-ministers hun ontslag niet gaan geven.

5. Het Boudewijn-scenario

In april 1990 nam koning Boudewijn 36 uur afstand van zijn functie omdat hij de abortuswet weigerde te ondertekenen. Hij bevond zich in de “feitelijke onmogelijkheid om te regeren”, waardoor de ministers de wet zelf konden ondertekenen. Het is een uiterst creatieve en erg onwaarschijnlijke piste, die vandaag weer opdook. N-VA zou iets gelijkaardigs kunnen doen. De ministers zouden in tegenstelling tot het vorige scenario geen ontslag nemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234