Zaterdag 31/07/2021

Energie

Wat met kerncentrales Doel 1 en 2? Groene broederstrijd in de maak

De kerncentrale van Doel. Beeld anp
De kerncentrale van Doel.Beeld anp

Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) zal een wet opstellen zodat Doel 1 en 2 toch kunnen openblijven tot 2025. De milieubeweging snapt er niets van.

Wie wil besturen moet soms een position switch maken. Dat ondervindt nu ook Tinne Van der Straeten. Terwijl Groen en de milieuorganisaties jarenlang hebben gestreden tegen de levensduurverlenging van Doel 1 en 2, zal de minister die levensduurverlenging nu zelf over de streep trekken. Van der Straeten heeft dat vandaag in het parlement verteld.

Het zit zo: in maart vernietigde het Grondwettelijk Hof de wet over de levensduurverlenging van Doel 1 en 2. De regering-Michel besloot in 2014 om die kerncentrales tien jaar langer open te houden dan voorzien, tot 2025. Volgens toenmalig minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) kon dat perfect zonder een milieueffectrapport en inspraakprocedure.

De ecologische partijen en milieuorganisaties vonden van niet. Onder meer boegbeeld Kristof Calvo pleitte herhaaldelijk voor de snelle sluiting van de twee “oude, versleten en onbetrouwbare” kerncentrales. Marghem deed haar eigen zin.

Regeerakkoord

Zes jaar en een reeks juridische veldslagen later kreeg het groene kamp alsnog gelijk. Na een klacht van onder meer Greenpeace gaf het Grondwettelijk Hof de Belgische staat tot eind 2022 respijt om Doel 1 en 2 op een correcte manier open te houden: met een milieueffectrapport en inspraakprocedure. Anders moeten de kerncentrales straks voorgoed dicht.

Van der Straeten wil de eisen van het Grondwettelijk Hof nu nakomen. Ze zegt dat ze minister is “om het regeerakkoord uit te voeren”. Daarin zijn de ‘vivaldisten’ overeen gekomen om de huidige kalender van de kernuitstap te respecteren. Die belofte werkt in twee richtingen: zonder ongelukken komt er geen uitstel meer voor de kernuitstap. De zeven Belgische kerncentrales zullen tegen 2025 de deuren sluiten. Maar omgekeerd: Doel 1 en 2 moeten tot 2025 open blijven. Van der Straeten zegt dat ze daarvoor alle wettelijke verplichtingen zal nakomen.

De milieubeweging is niet blij met de beslissing van Van der Straeten. “We houden ons aan ons standpunt. De kerncentrales van Doel 1 en 2 zijn aan het eind van hun Latijn. Het is beter om ze snel te stoppen en voluit in te zetten op meer zonne- en windenergie”, zegt Greenpeace. Hetzelfde geluid bij Bond Beter Leefmilieu: “We vinden niet dat de nieuwe regering nog veel tijd moet verspillen aan Doel 1 en 2. Zeker niet omdat ze zelf de kernuitstap bepleit.”

Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu maken zich op voor een procedurestrijd. “We gaan onze bezwaren kenbaar maken in de inspraakprocedure. Dat staat vast”, klinkt het. Aangezien het om een internationale bevraging gaat, valt niet uit te sluiten dat ook buitenlandse milieuorganisaties uit bijvoorbeeld Nederland en Duitsland zich straks mengen in het dossier.

Oppositiepartij N-VA hoopt dat Van der Straeten een vrouw van haar woord is. “In het verleden heeft ze altijd de snelle sluiting van Doel 1 en 2 gevraagd. We rekenen erop dat ze nu op een ernstige manier de levensduurverlenging zal uitwerken”, zegt Kamerlid Bert Wollants.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234