Maandag 18/11/2019

Europese Unie

Wat met de federale regering en de MR nu Michel Europees president wordt?

Charles Michel wordt de nieuwe Europese president. Wat betekent dat voor de federale regering? Beeld Photo News

Uittredend premier Charles Michel is dinsdagavond naar voren geschoven als voorzitter van de Europese Raad. Hoewel dat mandaat in principe pas in 1 december ingaat, roept zijn nominatie vragen op over zijn toekomst aan het hoofd van de federale regering én van de Franstalige liberalen.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben Belgisch premier Charles Michel dinsdagavond aangeduid als de nieuwe voorzitter van de Europese Raad. Op 1 december volgt hij de Pool Donald Tusk op. De premier moet de Belgische regering dus niet meteen verlaten, maar in december stelt zich mogelijk wel een probleem, als de federale formatie dan nog niet rond is. De vraag is wie dan de minderheidsregering in lopende zaken moet gaan leiden.

Vicepremier Didier Reynders zou een logische opvolger zijn, huidig minister van Begroting Sophie Wilmès zou zijn bevoegdheden (Buitenlandse Zaken en Defensie) kunnen overnemen. Alleen: als er een wissel komt, is die pas voor begin december – wanneer de termijn van Michel als Europees president zou beginnen. Intussen zal Charles Michel als MR-voorzitter de regeringsonderhandelingen leiden. Zijn partij gaat er op dit moment van uit dat die tegen 1 december afgerond zijn.

Een meer fundamentele vraag is: wat met de MR eens Michel naar Europa is vertrokken? De man uit Waver zette de partij sinds hij premier werd naar zijn hand. De oude vete met de clan-Reynders beslechtte hij in zijn voordeel. Maar nu hij wegtrekt, lijkt er geen vervanger klaar te staan. De oude tegenstellingen kunnen weer opspelen.

Volgens partijwoordvoerder Christophe Cordier is het niet nog veel te vroeg om daarover iets te zeggen. “Wij zijn nu vooral trots dat iemand uit onze rangen zo’n belangrijke functie binnenhaalt”, zegt hij. “Eens de regeringsonderhandelingen zijn afgerond, zullen we voorzittersverkiezingen houden. Maar ook vanuit Europa kan Charles zijn stempel blijven drukken op de partij.”

Ontslagnemend Waals minister-president Willy Borsus wordt genoemd als nieuwe voorzitter, maar hij is ‘het mannetje-van-Michel’. Een andere kanshebber is Jean-Luc Crucke, die furore maakte als minister voor Energie. En in Brussel brandt Ukkels burgemeester Boris Dilliès van ambitie. Tegelijk is het onduidelijk welke rol huidig informateur Reynders gaat spelen binnen de partij. Heeft hij nog wel zin in politieke avonturen in eigen land? Met hem weet je nooit. Nadat hij naast de post van secretaris-generaal van de Raad van Europa greep, heeft Reynders de handen weer helemaal vrij.

Bovendien spelen ook de magere verkiezingsresultaten van de Franstalige liberalen nog een rol. Luiks schepen en ex-Senaatsvoorzitter Christine Defraigne lanceerde recent nog een pleidooi om weg van de conservatieve flank van de partij te bewegen. De federale alliantie met de Vlaams-nationalisten van N-VA heeft sporen nagelaten, vindt zij. Ook dat kan een invloed hebben op de keuze voor een nieuwe partijvoorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234