Dinsdag 15/10/2019

Politiek

Wat kunnen Reynders en Vande Lanotte nog forceren?

Informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders brachten gisteren verslag uit, en dat zal niet hun laatste keer geweest zijn. Beeld BELGA

Hoewel op federaal niveau alles nog steeds geblokkeerd zit, krijgen informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) een maand extra om een doorbraak te forceren. Wat zijn ze juist van plan?

Was het nu informateur, preformateur of ‘koninklijk overzomeraar’? Hun opdracht werd al twee keer verlengd, maar Vande Lanotte en Reynders kregen gisteren van koning Filip nog eens vier weken extra om de vorming van een federale regering voor te bereiden. Daarvoor veranderen ze het geweer van schouder: ze werken vanaf nu aan een inhoudelijke nota, een ‘preformateursnota’, en praten niet enkel met elke partij afzonderlijk.

Tot gisteren ging het vooral over wie met wie een regering wilde vormen, nu gaat het over welke richting het regeerakkoord uit moet gaan. De focus zal liggen op verschillende thema’s: van werkgelegenheid en sociale zaken, over veiligheid en migratie, tot klimaat. “De tekst zal niet te nemen of te laten zijn”, zei Reynders. “Maar moet wel al enige richting geven.” Op basis daarvan kunnen partijen beslissen of ze de onderhandelingen willen aangaan. Vande Lanotte: “De partijen moeten zich kunnen thuisvoelen in de tekst, maar vooral: veel zal afhangen of de politieke wil aanwezig is.”

Ook de werkmethode wordt gewijzigd. Er zal nu ook gesproken worden per taalgroep, met de Franstalige en Nederlandstalige partijen apart. Daarnaast gaan de informateurs overleggen met de politieke families. N-VA, die geen politieke evenknie heeft aan de overkant van de taalgrens, zal apart gehoord worden. Net als CD&V overigens, omdat zusterpartij cdH duidelijk heeft aangegeven niet te willen meeregeren.

Zo willen Vande Lanotte en Reynders werken aan het wederzijdse vertrouwen. “Het is nu zaak dat de politieke partijen uit hun loopgraven komen. Dan moeten ze erop kunnen rekenen dat ze niet meteen worden neergeschoten”, zei Vande Lanotte. 

In een eerste fase starten de informateurs een nieuwe, ruime overlegronde. Op 12 juli leveren ze een tussentijds verslag bij de koning. De week nadien zullen Reynders en Vande Lanotte een eerste inhoudelijke nota opstellen, die vervolgens opnieuw wordt afgetoetst bij alle partijen. Dat moet resulteren in een finale tekst tegen 29 juli. Half juli gaat Vande Lanotte voor een week naar het buitenland voor zijn werk aan de UGent, maar dat zal volgens hem de werkzaamheden niet vertragen.  

De informateurs zijn zich ervan bewust hoe moeilijk hun opdracht is, hoe ver de standpunten van de verschillende partijen uit elkaar liggen. Over de kansen op succes blijft Reynders stoïcijns. “Hoe groot die zijn? Laat ons zeggen 5 op een schaal van 10. Met een foutenmarge van 5.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234