FAQ Gent
"Wat gaan we doen? Heel Gent vol camera's hangen?"
Nu de Gentse verkiezingsstrijd is losgebarsten, achterhaalt De Morgen ter plaatse waar de verkiezingen écht om gaan. Vandaag staat onze stadsredactie op de Kouter, en behandelen we het thema 'zwerfvuil'. We chatten met Tom De Meester (PVDA) en Johan Deckmyn (Vlaams Belang).
-
We danken Tom De Meester (PVDA) en Johan Deckmyn (Vlaams Belang) voor hun antwoorden en we danken u voor alle binnengekomen vragen. U kan hieronder alle antwoorden lezen.
Maandag komt Mathias De Clercq, lijsttrekker van Open Vld in Gent, om 12 uur langs aan onze FAQ De Verkiezingen-caravan. Die staat dan op het Woodrow Wilsonplein ('t Zuid).
Schrijf u in voor onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven. Volg ons ook op Twitter en op Facebook. We starten binnenkort met een razend interessante politieke nieuwsbrief. Laat daarvoor hieronder uw e-mailadres achter:
-
Een laatste vraag van Kasper: "Wat willen jullie doen om de toenemende armoede aan te pakken in Gent? De cijfers blijven maar stijgen, ondanks een bestuur met sp.a en Groen."
De Meester: "Dag Kasper, de groeiende armoede is een progressieve stad als Gent inderdaad onwaardig 🙁 Op 10 jaar tijd is de kinderarmoede in onze stad verdubbeld, en niemand spreekt daarover. Voor ons is dat de inzet van de verkiezingen. Wij willen van de strijd tegen armoede de belangrijkste prioriteit maken. Dat wil zeggen: inzetten op betaalbaar wonen. Het is een echte schande dat aan de Nieuwe Dokken blokken vol luxe-appartementen gebouwd worden die 400.000 euro kosten (er is ook nog een penthouse vrij voor 1 miljoen euro mocht je interesse hebben), terwijl het aantal sociale woningen in onze stad de voorbije legislatuur met 440 gedaald is. Zo kan het echt niet verder. Concreet stellen wij voor om jaarlijks 500 sociale woningen bij te bouwen. We willen ook garanderen dat elke Gentenaar een inkomen heeft boven de armoedegrens. Nog een voorstel: zet de deurwaarders aan de deur. Ik hoor sp.a en Groen in het parlement pleiten voor een harde aanpak van de schuldenindustrie, maar de stad stuurt zelf ook deurwaarders naar mensen die in financiële problemen zitten. Dan kun je toch beter een sociaal werker langs sturen die het probleem helpt oplossen? Een laatste voorstel: elke week wordt in Gent een gezin afgesloten van stromend water. Nochtans is water een mensenrecht. Wij pleiten voor een verbod op afsluiting van gas, water en elektriciteit. Sorry voor het lange antwoord, Kasper. De strijd tegen armoede is voor ons de belangrijkste prioriteit, en je kunt het probleem niet met één maatregel oplossen."
Deckmyn: "Een grote centrumstad als Gent heeft - jammer genoeg - sneller met armoede te maken. Een sociaal vangnet blijft dus nodig. Armoede kan je onder meer aanpakken door mensen sneller toe te leiden naar jobs via onderwijs, opleidingen en gerichte acties. Het is immers een vaststelling dat er een groot aanbod is aan jobs in het Gentse, jobs die maar niet ingevuld geraken. Vlaams Belang vestigt er echter ook de aandacht op dat we omwille van de enorme immigratiegolven ook geconfronteerd worden met het feit dat we armoede importeren. Zo blijft het natuurlijk dweilen met de kraan open..."
-
"Gisteren ging het hier over mobiliteit. Hoe denken jullie daarover? Is het circulatieplan een goeie zaak en moet het circulatieplan uitgebreid worden naar de rest van de stad en de deelgemeenten?" - Lieve uit Gentbrugge
Deckmyn: "Dag Lieve, Vlaams Belang wil het ganse circulatieplan herbekijken. Zeker wat betreft de vele "knips" in onze stad, zijn er beslissingen genomen die echt niet kunnen. Bepaalde wijken belandden zelfs in een sociaal isolement. Onze voornaamste kritiek is dat het circulatieplan werd ingevoerd zonder daarbij te zorgen voor de noodzakelijke randvoorwaarden zoals o.a. een beter en frequenter openbaar vervoer. Ik hou mijn hart vast voor de uitbreiding naar de rest van de stad en deelgemeenten, want dit betekent per definitie minder parkeermogelijkheden in de Gentse wijken en deelgemeenten."
De Meester: "Ja hoor, Lieve. Wij willen een duurzaam mobiliteitsplan in héél Gent, niet alleen in het toeristische centrum. Ook in Gentbrugge en andere deelgemeentes stikken we in het fijn stof. Luchtkwaliteit is voor ons ultrabelangrijk. Wij pleiten daarom heel duidelijk voor gratis openbaar vervoer, in de strijd tegen luchtvervuiling. Gent verdient een véél beter openbaar vervoer. Duinkerken heeft op 1 september gratis openbaar vervoer ingevoerd, compleet met nieuwe milieuvriendelijke bussen. Als het in Duinkerken kan, waarom dan niet in Gent? 🙂"
-
Marijke vindt: "We moeten het probleem aanpakken aan de bron. Wit u inzetten op verpakkingsvrije winkels, zoals er nu al een aantal zijn?"
De Meester: "Blij met je vraag, Marijke! We moeten het probleem inderdaad aan de bron aanpakken. We leven in een wegwerpeconomie waar alleen maximale verkoopcijfers (en winst) tellen, maar niet het milieu. Waarom worden aubergines in de Carrefour in godsnaam individueel in plastic verpakt? De PVDA is voorstander van een circulaire economie waarbij grondstoffen hergebruikt worden en alles zoveel mogelijk gerecycleerd wordt."
Deckmyn: "Oeps Marijke, moeilijke vraag! Ik ben niet per definitie tegen verpakkingsvrije winkels. Moet kunnen, zou ik zeggen. Maar dit wil niet zeggen dat ik winkels die dit niet willen invoeren hieromtrent een verplichting wil opleggen..."
-
"Jullie waren het in het debat op Facebook niet eens over wel of geen camera's te gebruiken. Is het mogelijk om jullie standpunt nog eens duidelijk te formuleren aub?" - Siska uit Ledeberg
Deckmyn: "Siska, wij willen de stad niet volhangen met camera's, maar we vinden camera's wel een hulpmiddel om de problematiek van sluikstorten aan te pakken. Zeker op de zogenaamde 'hotspots' kunnen mobiele camera's worden ingezet. Die hebben een ontradend effect en kunnen inderdaad ook daders aanpakken. Extra camera's zijn echter een dure zaak, vandaar dat Vlaams Belang vindt dat de bestaande verkeerscamera's niet enkel moeten dienen om burgers een boete aan hun laars te smeren, maar ook om sluikstorters te betrappen."
De Meester: "Ha! Goeie vraag Siska 🙂 De PVDA is gekant tegen camera's. Je moet weten dat zo'n camera 14.000 euro kost en een heel tijdelijk effect heeft. Als je in de Dendermondsesteenweg een camera hangt gaan mensen wel in de Antwerpsesteenweg sluikstorten. Wat gaan we dan doen? Heel Gent vol camera's hangen? Wat zijn we met honderden extra camera's die kijken naar zwerfvuil? Ik heb liever tientallen extra huisvuilophalers bij IVAGO die sluikstorten opruimen en inzetten op sensibilisering 🙂"
-
Bernd uit Ledeberg vraagt: "Hoe gaat u afvalongeletterheid in bepaalde wijken aanpakken?"
De Meester: "Niet met camera's in elk geval 😉 Ik pleit voor de persoonlijke aanpak: buurtwerkers en wijkagenten die mensen informeren en sensibiliseren."
Deckmyn: "Beste Bernd, ik denk dat ik voor een stuk moet verwijzen naar vorig antwoord. Maar hier leg ik in mijn antwoord meer klemtoon op het sensibiliserende luik. Sommige mensen blijken immers nooit echt stil te staan bij de gevolgen van hun daden. Soms is dit niet eens omdat men van slechte wil is... Extra informatie van IVAGO (bvb in de afvalkalender) of in het stadsmagazine kan een stap in de goede richting zijn."
-
"Wij fietsen veel in Gent en zien dan overal blikjes en flessen liggen. Sensibilisering heeft duidelijk nog niks opgelost en zeker niet sensibilisering in de kleuterklas. Is er niet meer actie nodig?" - Rose Marie uit Gent
Deckmyn: "Ik vind deze vraag zeer pertinent, Rose Marie. Sensibiliseren is belangrijk en moet altijd in de eerste plaats komen. Niet enkel in de kleuterklas of in het onderwijs in het algemeen, maar ook de ouders dragen hier een grote verantwoordelijkheid in. Maar het is jammer te moeten vaststellen dat bijvoorbeeld de Graslei in hartje Gent er na een zomerse dag bijligt als een stort. Vandaar dat er naast het sensibiliseren ook moet worden voor gezorgd dat men ook een GAS-boete durft op te leggen aan hardleerse mensen. Wie niet horen wil, moet voelen…"
De Meester: "Dag Rose-Marie, de PVDA pleit voor statiegeld op blikjes! Dat zou al veel oplossen. Daarnaast vind ik dat er juist te weinig ingezet wordt op sensibilisering. Waarom sturen we bijvoorbeeld de mannen (en vrouwen) van IVAGO niet naar de klas? Wedden dat kinderen met grote ogen en met veel respect zitten luisteren naar de verhalen van huisvuilophalers die met hun tweetjes 14 ton afval per dag ophalen?"
-
Onno vraagt zich af over er niet moet worden ingezet op goedkopere vuilzakken in Gent. "Voor sommige mensen zijn deze bijna onbetaalbaar. Wat moeten zij dan doen?"
De Meester: "Dag Onno, daar heb je zeker een punt. De prijs van de vuilzakken is te hoog en voor veel mensen een drempel. Maar je moet ook investeren in preventie. Dat wil zeggen: buurtwerkers en wijkagenten die aan sensibilisering doen. En ook belangrijk: zwerfvuil en sluikstorten sneller opruimen, want vuil trekt vuil aan. Daarom pleiten wij voor extra personeel bij IVAGO."
Deckmyn: "Het ophalen van vuilnis mag geen dure zaak zijn. Dat er een vergoeding wordt gevraagd, daar heb ik geen probleem mee. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat men geld verdient op de kap van mensen die hun huisvuil moeten laten ophalen. Gratis bestaat niet, iemand moet altijd betalen (meestal de belastingbetaler). Voor mensen die dit écht niet kunnen betalen, moet de stad Gent via sociale dienstverlening voor oplossingen zorgen."
-
Een eerste vraag van Bert uit Gentbrugge: "Waarom worden in de Ghelamco Arena nog steeds geen herbruikbare bekers gebruikt? Kan de stad dit niet verplichten?"
Deckmyn: "Dit is een voorstel dat zeker te overwegen is. Dit invoeren in de Ghelamco Arena is immers logistiek eenvoudiger dan bijvoorbeeld op de Gentse Feesten. Misschien kunnen we naar aanleiding van de evaluatie van het bekergebruik op de Gentse Feesten hieromtrent een initiatief nemen. Niet alleen naar de Ghelamco Arena toe, maar ook naar andere 'grotere' evenementen."
De Meester: "Best Bert, je zegt daar zoiets! Het stadsbestuur zou dat inderdaad perfect kunnen opleggen."
-
Bekijk het interview
Bekijk ook het gesprek dat we deze middag met De Meester en Deckmyn hadden. "Er zouden weer vier keer per jaar ophaalrondes moeten komen voor grofvuil", stelt PVDA-lijsttrekker De Meester vast. "Toen was er veel minder sluikstort."
Vlaams Belang-lijsttrekker Deckmyn wil meer inzetten op camera's. "Het stadsbestuur zet die nu al in om verkeersovertredingen vast te stellen. Diezelfde camera's kunnen nu gebruikt worden om sluikstort aan te pakken."
-
Als u nu nog een vraag heeft over zwerfvuil voor beide heren, dan is die nog steeds welkom. Stuur ze in via het formulier hieronder.
-
Welkom
Welkom bij onze livechat met Tom De Meester (PVDA) en Johan Deckmyn (Vlaams Belang). We beginnen er zo aan.
“Langs alle wegen, fietspaden en straten is er steeds zwerfvuil te vinden, vooral na studentenfuiven. Wat zal hier aan gedaan worden?”. Katrien was een van de vele Gentenaars die in het kader van onze FAQ-campagne hun frustratie voor zwerfvuil uitten.
Opvallend: bijna alle lijsttrekkers geven aan camera's te willen gebruiken om zwerfvuil te bestrijden. De Meester is een uitzondering, en wilt inzetten op sensibilisering vanaf de kleuterklas. Deckmyn is dan weer voorstander van een repressief beleid, met GAS-boetes en extra camera's. Het interview met beide lijsttrekkers is om 13.00u live te volgen op onze facebookpagina. Daarna volgt een live-chatsessie.
U bent de hele dag welkom op de Kouter voor een koffie en een krant.
Stel uw vragen aan De Meester en Deckmyn hier: