Manifiesta
Wat deed aanhanger van Venezolaans regime op PVDA-feestje?
De aanwezigheid van een ambtenaar van het Venezolaanse regime op Manifiesta, het festival van de PVDA, brengt de partij opnieuw in verlegenheid. In een reactie distantieert voorzitter Peter Mertens zich nu volledig van het regime in Venezuela.
"Toch een eenzijdig verhaal." De vrouw uit Leuven die zichzelf 'een kritische sympathisant van de PVDA' noemt, weet niet goed wat ze precies moet denken. Ze zit op Manifiesta, het festival van de solidariteit in Bredene, naar de uitleg van Pablo Sepulveda Allende, kleinzoon van de voormalige Chileense president Salvador Allende, te luisteren en trekt wat bleek weg. "Ik dacht dat het over zijn grootvader zou gaan, die volgende week exact 45 jaar geleden werd vermoord door generaal Augusto Pinochet. Maar hij heeft het de hele tijd over de situatie in Venezuela. Hij lijkt het regime daar te steunen."
De toespraak van Allende is opvallend. Hij verklaart onomwonden dat de humanitaire ramp in Venezuela de schuld is van de boycotmaatregelen van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Allende spreekt geen slecht woord over het regime in Venezuela.
"De massamedia overdrijven", zegt hij daarentegen. "Venezuela wordt op alle fronten aangevallen: economisch, financieel, diplomatiek, psychologisch en in de media. Omdat het land het epicentrum is van de politieke en sociale transformaties op het Latijnse continent en een voorbeeld is voor heel Latijns-Amerika en daarbuiten."
Volgens hem zijn de vele vluchtelingen ook geen politieke, maar economische vluchtelingen, en zijn de aanvallen op Venezuela vooral bedoeld om een inval van de Amerikanen in het land te rechtvaardigen.
Pablo Sepulveda Allende stond op het festival geprogrammeerd als 'boeiende getuige van het neoliberaal beleid dat in Chili werd doorgevoerd sinds de staatsgreep'. Hij nam er deel aan twee debatten en gaf, op zaterdagnamiddag, ook een interview in de tent van derdewereldbeweging Intal. Dat ging dus vrijwel uitsluitend over Venezuela.
Wie een beetje googelt, merkt dat dat niet zo verwonderlijk is. Hoewel Allende van oorsprong dus Chileen is, woont en werkt hij al sinds 2009 in Venezuela. Hij is er een van de belangrijkste verdedigers geworden van de zogenaamde Bolivariaanse Revolutie.
In april van dit jaar werd Allende ook door de Venezolaanse minister van Cultuur, Ernesto Villegas, aangesteld als de nieuwe coördinator van 'het internationale netwerk van intellectuelen, kunstenaars en sociale bewegingen ter verdediging van de mensheid', wat hem dus een soortement ambtenaar maakt van het regime.
Ongelukkig
De aanwezigheid van Pablo Allende op Manifiesta en zijn uitspraken zaterdag zijn vervelend voor de PVDA. De partij zit al een tijdje gewrongen met de situatie in Venezuela en kreeg begin augustus al eens zware kritiek. Toen zei president Maduro dat hij ternauwernood een aanslag met drones had overleefd. In de nasleep daarvan plaatste ondervoorzitter David Pestieau een steunbetuiging voor het land op de Facebook-pagina van de partij.
"Solidariteit met het Venezolaanse volk en de weg die het land sinds Hugo Chávez volgt", luidde het. "Een weg die, ondanks fouten en gebreken, een sociaal uitgangspunt heeft: met projecten voor de gezondheidszorg, onderwijs, alfabetisering, huisvesting voor iedereen, in plaats van de verrijking van de buitenlandse petroleummaatschappijen."
Toen noemde nationaal partijvoorzitter Peter Mertens het nog een 'ongelukkige mening' van zijn ondervoorzitter. Mertens gaf aan dat hij veel reserves had over wat er gebeurt in Venezuela, maar dat er ook twee kanten aan het verhaal zijn in dat land. "Het is niet omdat er nu problemen zijn, dat de principes van de Bolivariaanse Revolutie fout zijn." Het leverde de partij heel wat kritiek op.
Nu wijst Mertens op het feit dat Manifiesta een huis met vele kamers is en dat de verschillende organisaties die deelnemen, zoals de vakbonden of de NGO's, volledige autonomie hebben. Wel krijgt de partij op voorhand de lijst met sprekers voorgelegd. Dat waren er dit jaar 350. Mertens: "Meneer Allende stond op de lijst als kleinzoon van Salvador Allende en om het over de verjaardag van zijn dood te hebben. We waren er niet van op de hoogte dat hij het over de situatie in Venezuela zou hebben."
Klimaattaksen
Nochtans zei Allende in mei van dit jaar, toen zijn aanwezigheid op Manifiesta werd aangekondigd, in een interview op de site van Intal al eens hetzelfde. Ook toen had hij het over hoe Venezuela het slachtoffer is van simultane aanvallen vanuit de Verenigde Staten. In het interview zaterdag, afgenomen door iemand van Intal, werd ook geen enkele kritische vraag over het regime gesteld.
Mertens verwijst dan ook naar Intal. "Op Manifiesta zijn wel meer dingen gezegd waar wij als partij niet achter staan. Zo pleitte klimaatdeskundige Jean-Pascal van Ypersele voor de invoering van klimaattaksen. Daar staat de PVDA ook niet achter. Het is een breed festival, waar veel ruimte is voor diversiteit. Zo hoort het ook."
De partijvoorzitter benadrukt ook dat zijn partij zich volledig distantieert van het regime in Venezuela en hoopt daarmee de aanhoudende kritiek te doen stoppen. Zowel N-VA, Open Vld als CD&V lieten al weten niet samen met PVDA te willen besturen, omdat ze de partij linken aan communistische regimes in Venezuela en Noord-Korea. Mertens: "Er is sprake van enorme corruptie in het regime daar. Als u mij vraagt of wij achter het huidige regime staan, dan is het antwoord volmondig neen. Laat dit vooral duidelijk zijn."
Bij Intal zelf was niemand bereikbaar voor commentaar.