Maandag 14/06/2021

AchtergrondVerkiezingen VS

Wat betekent winst van Trump of Biden voor de financiën?

De New York Stock Exchange in Manhattan. Beeld Getty Images
De New York Stock Exchange in Manhattan.Beeld Getty Images

Ook beleggers houden de adem in voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Wat zouden de gevolgen zijn voor de financiële markten van een herverkiezing van Donald Trump, of juist een zege voor Joe Biden?

Als Trump wint...

Hoe de Amerikaanse stembusgang ook uitpakt, zijn eerste verkiezingssucces heeft Donald Trump alvast binnen: als alleen beleggers stemrecht hadden, zou de 45ste president van de Verenigde Staten een eclatante zege boeken. In een peiling van zakenblad Fortune onder 1.443 investeerders kreeg Trump 54 procent van de stemmen, zijn tegenstrever Joe Biden 42 procent. Een vergelijkbare peiling van Forbes wees uit dat 65 procent van de beleggers denkt dat een overwinning van Trump het beste zou zijn voor de beurzen, terwijl slechts 16 procent een presidentschap van Biden als beste uitkomst ziet.

De gangbare opvatting in beleggerskringen is dat Republikeinse presidenten beter zijn voor de financiële markten, al levert de geschiedenis hiervoor geen bewijs. Tijdens Trumps termijn steeg de S&P 500-index, een belangrijke Amerikaanse beursgraadmeter, bijvoorbeeld met 11,6 procent, waarmee hij het beter deed dan zijn Republikeinse voorgangers Ronald Reagan (10,2 procent), George H.W. Bush (10,9 procent) en George W. Bush (min 12 procent), maar slechter dan de Democratische presidenten Barack Obama (13,8 procent) en Bill Clinton (15,2 procent).

Al heeft Trump tot nu toe geen uitgewerkte economische plannen gepresenteerd voor na 2021, een tweede termijn zou vermoedelijk een voortzetting betekenen van de eerste, met een nadruk op belastingverlagingen en handelssancties. Zo belooft Trump 1 miljoen industriebanen vanuit China terug te halen naar de VS, wat ruim twee keer zoveel zou zijn als het totale aantal industriebanen dat onder zijn hoede werd gecreëerd totdat corona uitbrak. Ook zegt Trump de belastingen voor de middenklasse te willen verlagen, nadat zijn eerdere belastingverlagingen – zoals de bedrijfsbelasting van 35 naar 21 procent – vooral de rijken ten goede waren gekomen.

Als Biden wint...

Mocht Joe Biden op 20 januari 2021 zijn intrek nemen aan 1600 Pennsylvania Avenue, dan zal veel van wat hij op economisch terrein klaarspeelt afhangen van de Senaat. Op dit moment bezetten de Republikeinen 53 van de 100 zetels in het Amerikaanse Hogerhuis, maar als de peilingen er niet opnieuw faliekant naast zitten zouden de Democraten weleens de meerderheid in de Senaat kunnen krijgen.

Een meerderheid in de Senaat zal nodig zijn, wil Biden zijn ambitieuze economische plannen waarmaken. Zo wil de man uit Wilmington, Delaware 3.000 miljard dollar steken in onder meer onderwijs, infrastructuur, gezondheidszorg en schone energie. Dat geld staat nog los van de 2.200 miljard dollar aan coronahulp waarmee de Democraten de economische gevolgen van de pandemie hopen te verzachten. Een ‘blauwe’ meerderheid in de Senaat, waar Democraten en Republikeinen al tijden bakkeleien over een nieuwe ronde coronahulp, zou de weg daartoe vrijmaken.

Hoewel een meerderheid van de beleggers zoals gezegd de voorkeur geeft aan Donald Trump, zien investeerders dankzij de beoogde steunmaatregelen voor de Amerikaanse economie toch reden voor optimisme over een presidentschap van Joe Biden. Zakenbank Goldman Sachs verwacht bijvoorbeeld dat de biljoeneninvesteringen van de Democraten zoveel economische groei zullen opleveren dat het Amerikaanse bedrijfsleven er flink op vooruit zal gaan, ondanks de hogere belastingen onder Biden.

Want tegenover de hogere overheidsuitgaven staan wel hogere belastingen. Zo zouden de bedrijfsbelastingen omhoog gaan van 21 naar 28 procent, terwijl ook Amerikanen met een inkomen boven de 400.000 dollar (oftewel 344.000 euro) een hogere belastingaanslag kunnen verwachten onder president Biden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234