Zaterdag 28/01/2023

AchtergrondVerenigde Staten

Washington Post past verhaal over Trump aan, maar zijn bemoeienis met de verkiezingen blijft.

Trump bedankte The Washington Post gisteren in een verklaring omdat ze bereid waren geweest door het stof te gaan. Beeld REUTERS
Trump bedankte The Washington Post gisteren in een verklaring omdat ze bereid waren geweest door het stof te gaan.Beeld REUTERS

The Washington Post heeft een verhaal rechtgezet over Trumps bemoeienis met de verkiezingen in Georgia. Nu er opnamen van een telefoontje zijn vrijgegeven, blijken twee aan Trump toegeschreven citaten niet te kloppen. Rechts Amerika grijpt de rectificatie aan om Trump vrij te pleiten - maar een ander telefoontje van Trump, dat veel meer ophef veroorzaakte, staat nog helemaal overeind.

Stieven Ramdharie en Michael Persson

In het gewraakte telefoontje, op 23 december, vroeg Trump aan de belangrijkste verkiezingsonderzoeker van Georgia, Frances Watson, om nog een keer goed te kijken naar de uitslag in Fulton County, het district waarin Atlanta ligt, en dat massaal op Joe Biden had gestemd. Watson deed al onderzoek in Cobbs County, de suburbs van Atlanta, vanwege beschuldigingen dat er fraude was gepleegd.

The Washington Post berichtte aan de hand van één bron over het telefoontje, en schreef dat Trump Watson had gemaand om “de fraude te vinden”. Ook zou hij hebben gezegd dat ze “een nationale held” zou worden als ze dat zou doen.

Nu echter opnamen van het gesprek zijn achterhaald, door The Wall Street Journal, blijkt dat Trump het anders heeft gezegd. “Als je naar Fulton gaat, dan ga je dingen vinden die ongelooflijk zijn - de oneerlijkheid.” En hij had het niet over een nationale held, maar: “Als het juiste antwoord naar buiten komt, zal je worden geprezen. De mensen zullen zeggen: geweldig.” Ook zei hij dat Watson “op dit moment de belangrijkste baan van het land” had.

Trump en zijn Republikeinse medestanders maakten vandaag op twee manieren gebruik van de fout: ze klaagden maar weer over de partijdigheid van de media én suggereerden dat Trump zich dus helemaal niet met de verkiezingen in Georgia had bemoeid.

Maar Trumps bemoeienis blijft staan: een telefoontje naar een onderzoeker van verkiezingsfraude blijft ongepast. Bovendien volgde op dat telefoontje in december nóg een telefoontje, op 2 januari, dit keer aan Brad Raffensperger, de man die verantwoordelijk was voor de stembusgang in Georgia. Daarin vroeg Trump hem “de 11.780 stemmen te vinden” die hij nodig had voor een overwinning. “De mensen in Georgia zijn boos, de mensen in het land zijn boos, er is niets mis mee als je zegt dat je [de uitslag] opnieuw berekend hebt”, zei Trump tegen Raffensperger.

Dit tweede telefoontje kwam eerder in de publiciteit (ook een primeur van The Washington Post), en leidde tot tot grote ophef, mede omdat de opnamen ervan meteen werden gepubliceerd. De quotes van Trump zijn voor iedereen te horen.

(Pas een paar dagen daarna berichtte The Post over het telefoontje van december.)

De telefoontjes waren vorige maand aanleiding voor aanklagers in Georgia om een strafrechtelijk onderzoek naar Trump te openen; de oud-president wordt beschuldigd van bemoeienis met de verkiezingen. Het paste in een maandenlang patroon: Trump die voor de verkiezingen steeds zei dat hij de verkiezingen alleen zou verliezen als er fraude zou worden gepleegd, en die na de verkiezingen zijn verlies dus niet accepteerde omdat hij dacht dat er fraude was gepleegd. De verdachtmakingen mondden uit in de aanval op het Capitool, op 6 januari. Er zijn in Georgia of andere staten geen aanwijzingen voor (grootschalige) fraude gevonden.

De rectificatie, die donderdag al werd geplaatst bij het omstreden stuk uit januari, kwam maandag naar buiten maar werd niet groot gebracht door de krant. The Washington Post geeft openlijk toe de president ‘verkeerd’ te hebben geciteerd. Ook het persbureau AP, dat net als andere belangrijke Amerikaanse media het Washington Post-verhaal bevestigde met eigen bronnen, erkende vandaag in de fout te zijn gegaan.

Trump bedankte de krant gisteren in een verklaring omdat ze bereid waren geweest de fout te erkennen, maar wentelde zich ook in zijn slachtofferrol. ‘”oewel ik de rectificatie van The Washington Post waardeer, was het oorspronkelijke verhaal vanaf het allereerste begin bedrog”, aldus de oud-president. “Je ziet dat fouten van de gevestigde media en zelfs regelrechte leugens altijd gericht zijn tegen één kant; tegen mij en tegen de Republikeinen.”

Zuinige rectificatie

Aanhangers van Trump grepen de rectificatie van de Washington Post meteen aan om de krant aan te vallen. “En dan vragen ze zich af waarom mensen de gevestigde media niet vertrouwen”, twitterde de Republikeinse senator Ron Johnson. “Dus ze verzonnen gewoon citaten?”, vroeg Jason Miller, adviseur van Trumps herverkiezingscampagne, zich in een tweet af.

De voorzitter van de Republikeinse Partij in Georgia, David Shafer, ergerde zich aan de zuinige wijze waarop de krant erkende in de fout te zijn gegaan. De boetedoening telde slechts 129 woorden en de krant hing niet aan de grote klok dat het verhaal niet klopte. “U heeft mogelijk deze rectificatie van de Washington Post gemist”, aldus Shafer op sarcastische toon bij de tekst van de correctie.

“Ik vraag mij af hoeveel Pinokkio's de Washington Post zichzelf zal geven”, twitterde het Republikeinse Congreslid Jim Jordan. De krant heeft een rubriek waarin verhalen en beweringen, onder andere van politici, worden onderzocht. Uitlatingen die niet waar blijken te zijn, krijgen het maximale aantal ‘Pinokkio's'.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234